Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar v Ženevě 2008

Vitek
Diskuze (0)
Jaguar XKR-S se představuje jako nejrychlejší zástupce své značky.

XKR-S Coupé

Inženýři automobilky přepracovali podvozek a použili nové tlumiče, pružiny, stabilizátory, přeprogramovali systém CATS (Computer Active Technology Suspension) a kupé je nyní o 10 mm blíže k asfaltu. Pod kapotou je stále osmiválec 4,2 litru přeplňovaný kompresorem, poskytující výkon 306 kW (420 k) a točivý moment 560 Nm. Zrychlení z 0 na 100 km/h XKR-S zvládne za 4,9 s, tedy o tři desetiny vteřiny dříve, a omezovač rychlosti nyní zasáhne až v okamžiku, kdy ručička rychloměru ukáže 280 km/h.

Na karoserii byly provedeny pouze drobné retuše v podobě nenápadného spoileru pod předním nárazníkem, nástavců prahů, přepracovaného zadního nárazníku s difusorem a zadního spoileru. V blatnících jsou usazena nová dvacetipalcová kola Vortex a za nimi se stejně jako u modelu XKR Portfolio ukrývají nové kotoučové brzdy od společnosti Alcon. Kotouče mají průměr vpředu 400 mm a vzadu 350 mm. Do brzdových kotoučů se zakusují vpředu šestipístkové brzdiče a vzadu čtyřpístkové brzdiče. Posádce Jaguaru XKR-S je v interiéru k dispozici vedle kvalitní klimatizace nebo navigačního systému také výkonný audio systém značky Bowers & Wilkins s výkonem 525 wattů. Pouze pro evropský trh je připravena série 200 vozů s levo- i pravostranným řízením, jejichž prodej bude spuštěn v létě letošního roku.

XJ Sovereign Portfolio

Jaguar XJ Portfolio se bude odlišovat díky použitým lakům karoserie a materiálům v interiéru. Karoserie vozů této limitované série může být v barvě Celestial Black nebo Astral Gold. Speciální lak doplňují dvacetipalcová litá kola Selena s červenými písmeny jména Jaguar na středech. Dalšími změnami jsou výdechy na předních blatnících z leštěného hliníku a chromované kryty zpětných zrcátek. V interiéru je na výběr ze dvou odstínu čalounění. V prvním případě může být čalounění sedadel tmavomodré s prošíváním v barvě šampaňského a tmavomodrými koberečky. V druhém případě je čalounění v barvě slonoviny s tmavomodrým prošíváním a koberečky.

Jaguar XJ Portfolio bude dodáván se zážehovým osmiválcem 4,2 l v atmosférickém i přeplňovaném provedení. Zákazníci si tedy mohou vybrat mezi výkonem 219 kW (298 k) nebo 291 kW (395 k). Všechny Jaguary XJ série Portfolio budou standardně vybaveny ABS, BAS, DSC, vzduchovým odpružením s měnitelnou světlou výškou a elektronicky řízenými tlumiči CATS (Computer Active Technology Suspension). Výbava obsahuje vyhřívaná a odvětrávaná přední sedadla, satelitní navigaci se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, rozhraní Bluetooth, výkonný audio systém nebo DVD přehrávač s obrazovkami v opěrkách hlav předních sedadel.

XKR Portfolio

Jaguar XKR s kompresorem přeplňovaným osmiválcem o objemu 4,2 litru o výkonu 306 kW (420 k) je dostatečně luxusním zástupcem své značky a přesto si automobilka pro své zákazníky připravila omezenou sérii nazvanou Portfolio, která má překrýt delší modelové vakuum po uvedení poslední velké novinky XF před pohlcením tradiční britské automobilky asijským kapitálem. Stejně jako u Jaguaru XJ nebyl nijak upravován výkon motoru, ale XKR Portfolio za svými dvacetipalcovými litými koly Selena ukrývá nové kotoučové brzdy Alcon. Kotouče mají průměr vpředu 400 mm a vzadu 350 mm. Do brzdových kotoučů se zakusují vpředu šestipístkové a vzadu čtyřpístkové brzdiče. Od standardního XKR se karoserie provedení Portfolio odlišuje pouze speciálním metalickým lakem Shadow Grey a výdechy na předních blatnících z leštěného hliníku. U kabrioletu si zákazníci mohou vybrat mezi tmavě šedou nebo černou střechou.

Interiér může být čalouněn černou kůží s červeným prošíváním nebo kůží v barvě slonoviny s dvojitým prošíváním nití v břidlicové barvě. Zákazníci si mohou vybírat také z několika odstínů dřevěného obložení palubní desky. Pro XKR Portfolio je připraven výkonný audio systém Bowers & Wilkins s výkonem 525 wattů. Stejně jako XJ Portfolio i XKR této omezené série je možno již objednávat, do showroomů dorazí v červnu letošního roku.

Vedle limitované luxusní série Portfolio automobilka Jaguar představila i novinky pro ostatní verze modelů XK a XKR, kterými budou standardně vybaveny všechny vozy modelového roku 2009. Pro dvoudveřové Jaguary jsou připraveny přední i zadní parkovací senzory, senzor kvality vzduchu, elektricky vyhřívaná zpětná zrcátka, USB port a konektor pro iPod. V paletě barev je nahrazen odstín s názvem Midnight novým lakem pojmenovaným Ultimate Black, který bude k dispozici od letošního června.

BM


Vitek
Diskuze (0)