Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec spalovacím sportovním Jaguarům: Tento F-Type oslavuje začátky svého dědečka

Lukáš Volšický
Diskuze (11)

Britský Jaguar se loučí s érou spalovacích sportovních modelů a nejnovější speciální edicí ZP Edition pro kupé i roadster F-Type oslavuje úplné začátky původního Jaguaru E-Type. Ve dvou unikátních barvách se vyrobí jen 150 kusů.

Slavná éra sportovních Jaguarů se spalovacími motory je definitivně u konce. Britská značka už v minulosti zveřejnila, že v budoucnu bude čistě elektrická a teď se loučí s posledním pravověrným benzinovým sporťákem. Kdo by při oficiálním představení Jaguaru F-Type v roce 2013 tušil, že bude posledním autem svého druhu. Na konci životního cyklu přijíždí ve speciální edici, jako vzdává hold legendárnímu předchůdci.

Jmenuje se Jaguar F-Type ZP Edition a oslavuje kultovní klasický Jaguar E-Type. S ručně malovanými kruhy na dveřích pro startovní čísla se inspiruje závodními „Éčky“, která automobilka vyslala na soutěžní tratě krátce po odhalení modelu v roce 1961. Všechna exkluzivní „eFka“ budou vybavena 20“ kontrastními koly a černými designovými doplňky. Speciální edici identifikuje unikátní emblém na blatnících a prazích dveří.

Současně jej najdeme také ve sportovním interiéru, konkrétněji na palubní desce. Jaguar plánuje omezenou výrobu pouze 150 vozů, přičemž každý z nich bude vybaven odpovídající plaketou se sériovým číslem mezi 1 a 150. Zákazníkům pak dá na výběr jednu ze dvou klasických barev z původního E-Type – tmavě modrou Oulton Blue Gloss nebo světle šedou Crystal Grey Gloss.

Video se připravuje ...

Zákazníkem zvolená barva navíc ovlivní specifikaci interiéru. Pokud sáhnete po modrém, dostanete spojení červeného a černého čalounění. Se šedým lakem je spojena kombinace modré a černé. Jaguar navíc dodává, že výše uvedené dvě barvy exteriéru nikdy dříve pro F-Type nenabízel, díky čemuž mohou být lákavou zajímavostí pro opravdové fajnšmekry.

Standardem všech vozů bude nejsilnější srdce pro F-Type všech dob. Je to kompresorem přeplňovaný pětilitrový osmiválec z vrcholného Jaguaru F-Type R P575. Hrubiánský motor o 423 kW (575 koních) je standardně spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Díky tomu nejsilnější F-Type zrychluje z 0 na 100 km/h za 3,7 sekundy.

Jaguar F-Type ZP Edition se bude vyrábět jako kupé i roadster, ale automobilka zatím nezveřejnila oficiální ceny. Výchozí Jaguar F-Type R75, jak se v českém ceníku oficiálně jmenuje, si přitom můžete objednat za základní cenu od přibližně 3,5 milionu korun. Pokud však stále váháte, měli byste se konečně rozhodnout. Už od roku 2025 chce být Jaguar čistě elektrickou značkou.

Lukáš Volšický
Diskuze (11)

Doporučujeme

14. 10. 2023 00:00
Re: Kudla do zad
Souhlas 👍
Avatar - Barrichello
13. 10. 2023 10:11
Re: Kudla do zad
Jaguar má smysl kupovat už jen jako veterány.
Ty mámo v čr rádo spousty lidí a to jsou ty správné vetrány. V podstatně klasický Jaguar skončil v podobě XJ X358 v roce 2009.
12. 10. 2023 16:12
Re: Kudla do zad
Juhů!!!

Ó velký EV guru tótó...

Mno, a teď hlavně aby nekrachl ten Jag. Jedno jeho EV bylo nedávno evropským vozem roku ... a komerčně obří propadák. Bohužel, dodám za sebe, Jaguar mám moc rád. Ehm, měl jsem.
12. 10. 2023 15:56
Re: Kudla do zad
Tak jestli je oslavou elektromobility zánik slavné značky, tak nevím, proč píšeš cokoliv na server o autech... Spíš je to smutné, že Jaguár končí s tím, co ho proslavilo... a baterky to vážně nebyly :no:
Avatar - Barrichello
12. 10. 2023 15:06
Re: Kudla do zad
Zkus jinýho doktora, nebo jiný prášky, zelenej utopisto BORISOVE :-)