Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XK letos skončí, s nástupcem se zatím nepočítá

David Bureš
Diskuze (13)
Pokud se Jaguar XK v budoucnu přece jen dočká nástupce, bude proti aktuálnímu provedení do značné míry odlišný.

Britská automobilka Jaguar aktuálně pracuje hned na několika nových modelech. Prostor pro vývoj nové generace modelu XK ale v plánech značky nezbyl. Výroba aktuálního XK nabízeného jako kupé a kabriolet skončí během letošního léta. Informoval tom britský Autocar.

Automobil v současnosti trápí nízké prodeje. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2012 se prodalo asi 1.000 exemplářů XK, na konci minulého roku se prodeje počítaly už jen v řádu stovek.

Nízkým prodejům přispělo stáří auta (současné XK je na trhu už od roku 2006), ale také konkurent z vlastní stáje – menší model F-Type. Tomuto vozu se nesmírně daří, nabídku po roadsteru navíc rozšíří kupé, jehož první kousky budou českým zákazníkům dodány v květnu.

F-Type se přitom proti XK výrazně liší, je menší, levnější a sportovnější. Pravdou ale je, že XK mělo problém se svým zařazením – nebylo ani příliš sportovní, ani příliš luxusní.

S nástupcem XK se v současnosti nepočítá, automobilka jej ale do budoucna nevylučuje. V takovém případě by nástupce byl oproti dnešnímu XK velice odlišný, s největší pravděpodobností by se stal opravdu luxusním zbožím ve stylu Mercedes-Benzu S Coupé.

V současnosti plánované novinky v modelové nabídce Jaguaru mají především zvýšit prodeje a zisky značky. Ještě letos bude představen sportovně laděný sedan střední třídy XE, který se začne prodávat v roce 2015. Jaguar XE použije novou hliníkovou platformu a nové vznětové a zážehové čtyřválce.

Takřka jistě můžeme počítat také s SUV, které bude vycházet z konceptu C-X17. Jaguar výrobu SUV dosud oficiálně nepotvrdil, britská média se ale shodují v tom, že se C-X17 začne prodávat v roce 2016. Úmysl sériově vyrábět tento vůz naznačuje i fakt, že automobilka prezentovala tento koncept již ve čtyřech různých podobách.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - flyboyeda
10. 3. 2014 20:06
F-type nenahradí XK aby bylo jasno
:-)
10. 3. 2014 18:07
Re: Nástupce
To je ale trošku jiná kategorie. XK bylo GT, F-type je (snad) pravověrný sporťák.
10. 3. 2014 18:07
Re: XK
Nechápu, proč to rozhodnutí. Měli do toho dát ten 275koňový diesel, hned by se jich prodalo o pár kousků víc. A hlavně, měli vždycky "velké" GT, teď chtějí být bez něho?
Avatar - Inferius
10. 3. 2014 16:33
Nástupce
A co třeba F-TYPE? ;-) Ten tady nebude zřejmě jen tak pro srandu
10. 3. 2014 15:27
Re: XK
Smutná zpráva.