Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak správně prodat auto? Poradíme vám

Vitek
Diskuze (24)
Většina majitelů se jednoho dne rozhodne svůj vůz prodat. Důvody jsou různé. Nákup nového automobilu, aktuální potřeba finančních prostředků, zdravotní stav majitele nebo odhodlání začít chodit pěšky a nezamořovat životní prostředí výfukovými exhalacemi.

Ať už je důvod prodeje jakýkoliv, nevyplatí se jej uspěchat a podcenit některé aspekty odpovědnosti prodávajícího. Jak tedy postupovat, když chceme prodat automobil? Možností je několik, pojďme si je blíže představit:

1. Prodej vozu prostřednictvím inzerátu

Na českém internetu existuje několik inzertních serverů, kam lze nabídku umístit. Uživatelské rozhraní bývá velmi jednoduché a tak lze bez problémů vystavit nejen samotný inzerát, ale i fotografie, případně video konkrétního vozu. Čím více informací do inzerátu zadáte, tím lépe se bude případný zájemce v nabídce orientovat a nebude obtěžovat dotazy, které by jinak zjistil přímo z inzerátu. Typicky to jsou dotazy na stáří vozu, počet ujetých kilometrů, zda bylo vozidlo havarované, do kdy má platnou STK atd.

Důležité také je nepodcenit vystavené fotografie. Neostré snímky, záběry z velké dálky případně špinavého vozu zájemce spíše odradí, než přiláká. Věnujte proto velký důraz na to, kde vozidlo fotíte a také na čistotu nejen exteriéru, ale i interiéru vozu. Dalším důležitým aspektem je správné nastavení ceny. Každé auto je sice originál a nikdy nenajdete dva naprosto totožné exempláře, přesto se vyplatí udělat si malý průzkum a zjistit, v jakém cenovém rozpětí se daný vůz pohybuje. Cenu pak nastavte spíše k horní hranici, aby vznikl prostor pro případnou slevu. Zvolte kontakt, na kterém budete k zastižení – nejlépe email. Telefon je sice operativnější, nicméně jistě nebudete chtít řešit prodej při pracovní poradě, v kině nebo při večeři. A to nejdůležitější na závěr: nezapomeňte na řádnou Prodejní/kupní smlouvu.

Výhody

  • Teoretická možnost získat za prodej vyšší cenu

Nevýhody

  • Komunikace s prodávajícími
  • Zákonná odpovědnost za vady
  • Časová náročnost

2. Prodej vozu známému nebo příbuznému

Mnohdy je nejrychlejší a nejsnadnější. Franta prodává auto, Pepa auto shání. Domluví se v hospodě u piva způsobem „co bychom to sepisovali, vždyť se známe, ne…“. Ale pozor, jakkoliv je tento způsob nejrychlejší a nejsnadnější, je z určitého úhlu pohledu také nejrizikovější. V případě problému s vozem se pak v mnoha případech bortí i letitá přátelství. Také v tomto případě tedy rozhodně nezapomínejte na smluvní podchycení obchodu – pořádek dělá přátele.

Výhody

  • Rychlost prodeje

Nevýhody

  • Zákonná odpovědnost za vady
  • Mnohdy problematická realizace platby
  • Při problému s vozem hrozí riziko poničení dobrých přátelských/příbuzenských vztahů

3. Prodej vozu do komise

V případě, že nechcete prodat auto prostřednictvím inzerátu a ve svém okolí nemáte nikoho, kdo má o váš vůz zájem, nezbývá než prodat ho prostřednictvím autobazaru. Nejčastější způsob takového prodeje je takzvaný komisní prodej. Ne každý autobazar totiž disponuje tak velkými finančními prostředky, aby mohl vozidla rovnou vykupovat do svého vlastnictví. Vozy tedy od majitelů přijme, ale peníze za jejich prodej jim zašle až po faktické realizaci obchodu.

Tento způsob prodeje však může být v některých případech velmi rizikový. Pozor si dávejte především na autobazary, které vznikly poměrně nedávno, které neinzerují a které zákazníkům nenabízejí kvalitní služby. Jestliže například uvidíte v autobazaru po čase své auto zapadané sněhem, nebo v létě pokryté vrstvou prachu, je to známka toho, že se majitel příliš nesnaží vůz prodat a stačí mu jen poplatek za službu, kterou vám nabídl zprostředkovat. Při komisním prodeji patří totiž autobazaru smluvní provize za realizaci prodeje a mnohdy také takzvané Parkovné za každý den, který auto v bazaru stojí.

Ověřte si také, jak rychle autobazar po prodeji vyplácí peníze a trvejte na tom, že ve Smlouvě o zprostředkování prodeje musí být uveden nejen termín výplaty, ale také sankce za jeho nedodržení. Trvejte na tom, že převod vozu na nového majitele se uskuteční až po převodu peněz a nepodepisujte žádné univerzální plné moci. Pamatujte na skutečnost, že při komisním prodeji na sebe autobazar nepřebírá žádná rizika za závady, které mohou na vozidle vzniknout - ať právní, nebo technické. Nový majitel se tedy v případě reklamace bude obracet na vás.

Výhody

  • S klienty jedná autobazar

Nevýhody

  • Časová náročnost prodeje
  • Riziko zpožděné nebo žádné platby
  • Malá kontrola nad způsobem prezentace vozidla
  • Zákonná odpovědnost za vady na vozidle (není-li smluvně ujednáno jinak)

4. Prodej vozu do autobazaru za hotové

Tento způsob prodeje do autobazaru bývá většinou nejsnadnější, nejbezpečnější a také nejrychlejší. Velké autobazary totiž disponují finančním zázemím, které jim dovoluje vykoupit vůz od jeho majitele a peníze ihned vyplatit. Ale vždy je něco za něco. Autobazar pochopitelně vykoupí vůz za cenu nižší, než jej bude nakonec prodávat, což je logické a v obchodním vztahu samozřejmé. Hypermarket také prodává jablka dráže, než je od zahradníka vykoupil.

V případě autobazaru vyjadřuje rozdíl výkupní a prodejní ceny nejen pohodlí, které takový způsob prodeje přináší, ale také fakt, že autobazar na sebe přebírá veškerá rizika spojená s prodejem vozu včetně toho, že se vůz neprodá nebo že jeho cena z titulu vnějších vlivů (například zlevněním nových vozidel) výrazně poklesne. V ceně je také většinou vyřízení veškerých formalit včetně odhlášení. Autobazar navíc mnohdy provede na voze opravy, které by jinak před prodejem musel udělat (a financovat) prodávající. Nespornou výhodou prodeje za hotové je také skutečnost, že některé autobazary vykoupí vozidlo přímo u zákazníka. Nemusíte tedy jezdit s vozem do autobazaru a ztrácet drahocenný čas.

Výhody

  • Rychlost prodeje
  • Odpovědnost za vady na vozidle přebírá autobazar
  • Okamžitá výplata peněz

Nevýhody

  • Autobazar může vozidlo odmítnout
  • V případě špatného technického stavu nebo například nutnosti větších investic (bazar musí například koupit na vůz nové pneumatiky) bude výkupní cena adekvátně nižší

Autor: Pavel Foltýn

Vitek
Diskuze (24)
16. 6. 2022 22:31
Prodej auta
Nedávno jsem prodával svoje staré auto. Původní plán byl ho prodat nějakému autobazaru, ale nakonec mi to jeden známý vymluvil s tím, že pro mě bude lepší, když ho zkusím prodat na vlastní pěst na nějakém online bazaru. Nakonec se mi ho povedlo prodat přes inzerát, který jsem dal sem https://www.biginzerce.cz/ Musím říct, že jsem docela koukal jak rychle bylo auto pryč.
4. 8. 2021 13:43
Příprava auta k prodeji
Dobrý den, děkuji za vaše tipy. Já jsem četl docela dobrý článek k tomu ještě na: https://www.united-6.cz/…vozu-v-united-c/ což mi dost usnadnilo celý proces přípravy, který jsem musel absolvovat.
29. 3. 2021 19:29
Chce to radu
Zrovna se doma bavíme o tom, že bychom si měli nastudovat, jak má vypadat kupní smlouva na auto. S manžílkem jsme koukali na https://napovime.cz/…mlouvu-na-auto/, ale stejně z toho nejsme zrovna dvakrát tak chytřejší. Myslíte si, že byste nám to někdo dokázal sesmolit třeba za 0,5l domácí slivovice? My jsme spíše na ty pálenky než na smlouvy.
17. 2. 2020 23:32
auto
Sám jsem toho názoru, že pokud se člověk o auto dobře stará, tak se pak v budoucnu prodá praktick samo. I tak je samozřejmně potřeba jít tomu na proti, a tak určitě příjde vhod pár dobrých tipů, jak takový prodej urychlit či zvýšit cenu auta. Mě se asi nejvíc osvědčilo kompletní vyčištění vozu o kterém jsem se dočetl na https://kralmotoru.cz/…/jak-prodat-auto
20. 5. 2019 10:50
prodej auta
Tak prodej auta jsem řešil celkem nedávno. Dost jsem váhal mezi prodejem přes inzerát nebo do bazaru (přes firmu). Nakonec mě přesvědčil kamarád, že je to nejlepší přes bazar, že je to bez starostí a taky měl pravdu. prodal jsem auto zde - https://zahotove.cz/ a velká spokojenost