Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaké auto bude mít jako první dotykové sklo? Audi? Mercedes? Ale kdepak...

Michal Fokt
Diskuze (23)
Doba, kdy v autě nebude ani jedno mechanické tlačítko, se blíží. Po dotykových obrazovkách jsou teď na řadě skla...

Autoři sci-fi filmů z nedávné minulosti si asi za pár let budou rvát zoufalstvím vlasy, jak málo nápadití ve svých fantaziích byli. Auta se pomalu stávají hi-tech hračkami, která nejspíš co nevidět půjde ovládat jen myšlenkami. V mezičase se zcela vzdají klasických mechanických ovladačů, které vystřídají dotykové displeje a nepochybně též holografické projekce. A nejen ty.

V autě je spousta míst, která se dají udělat dotyková. Třeba okna... Teď zrovna nemyslím to čelní, které je v moderních autech přece jen trošku ergonomicky nevhodně umístěné, ale umím si představit minimálně dotykové ovládání okenní sluneční clony. Ostatně Honda už na to má patent, těžko ovšem soudit, kdy se něco takového dostane do běžné produkce.

Mnohem blíže realitě jsou však dotyková boční okna. Jedna automobilka připravuje dotykové ovládání předních bočních oken - žádná tlačítka ve dveřních výplních, prostě se dotknete na daném místě skla a okno se spustí, respektive zavře. A nebude to zřejmě mít jako první žádná z luxusních značek, jakkoli s touto myšlenkou před zhruba dvěma roky koketoval Jaguar, ale korejští exoti od SsangYongu!

Malá korejská automobilka intenzivně vyvíjí "touch-screen window system", jenž má být podle šéfa značky Choie Jong-sika demonstrací toho, že chce SsangYong být značkou, která udává trendy a přivádí k životu tvůrčí myšlenky. Kdy k tomu dojde, není známo, ale zřejmě to bude už brzo, přece by si to v době mezi ukvapeným oznámením a pozdní realizací nenechali někým vyfouknout...

Michal Fokt
Diskuze (23)
8. 2. 2017 09:07
Re: proč?
No vidíš a já mám Juke uložený v kategorii nejméně zajímavých až ošklivých aut.
8. 2. 2017 08:19
Re: Jak z toho ven
>:D .... a vrchol vidím v dotykovém ovládání brzdových světel. To se pak řidič naběhá. :-)
Avatar - white label
7. 2. 2017 23:36
Re: Jak z toho ven
To bude hned vedle ovládání okna řidiče, takže si dopatláš okno na dalším místě, stejně tak ovládání oken vzadu, dětská pojistka..., a úplná bomba bude dotykové ovládání zpětných zrcátek (zejména těch vnějších), nebo stěračů.... ;-)
7. 2. 2017 21:02
Re: Z pohledu geronta, ....
Systém s kurzorem si můžeš vyzkoušet u Lexusu. Podle mne je to špatný nápad.
7. 2. 2017 20:52
Re: Jak z toho ven
Jen si představ otevírání okna u spolujezdce. :-)