Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kam se zimními pneumatikami? Správné uskladnění vám může ušetřit tisíce! (video)

Jan Mička
Diskuze (17)
Povinnost používat zimní pneumatiky zase na čas skončila, řada řidičů již nechala svůj vůz přezout na „letňáky“, a opět vyvstává otázka, jak uskladnit nepoužívanou sadu. I tohle má své zásady!

Video se připravuje ...

Uskladnění pneumatik není žádná věda, sami byste se ale divili, kolik řidičů nedodržuje ty správné zásady. Někteří je nechávají zabalené jenom v igelitových pytlích někde na balkóně, jiní je hned po skončení sezóny naházejí do sklepa a nestarají se o ně do doby, než se zase ozve zákonná povinnost přezouvání. A to je špatně.

Nás se aktuálně týká přezouvání ze zimních pneumatik na letní. Je nutné mít na paměti, že pneumatiky nenazuté na disk nesmíme vrstvit jednu na druhou, a dokonce ani zavěšovat. Dochází totiž k poškození bočnic, které se po čase může projevit například v podobě boulí. A takovou pneumatiku je pak nutné vyhodit. Samotné pneumatiky musejí stát hezky v řadě jako kdysi kazety ve videopůjčovně, přičemž zhruba jednou za čtvrt roku je nutné je přeskládat.

U pneumatik obutých na disk (takzvaných kompletů) je situace jiná. Nafoukané na ideální tlak je můžeme vrstvit do komínků, ideálně však tak, aby se přímo nedotýkaly (stačí například oddělit kartonem). Komplety je možné zavěšovat a skládat vedle sebe, i zde je ale nutné občasné přeskládání a také kontrola tlaku. Lze také použít speciální stojan, ve kterém jsou komplety vrstveny, ale navzájem se nedotýkají.

Ve všech případech je nutné pneumatiky uložit na suché, chladné a temné místo. Vybavenější pneuservisy pro to mají uzpůsobené prostory, bohatě však postačí i domovní sklep s nízkou stabilní teplotou. UV záření a vysoké teploty plášťům rozhodně nesvědčí!

Jan Mička
Diskuze (17)
6. 4. 2017 15:01
uskladnění
Pneumatiky jsou po dobu půl roku na autě vystavovány takovým extrémům (slunce, déšť, horko, sůl, nárazy atd.), že je úplně jedno kde jsou v druhé půlce roku. Pokud jsou na discích, stačí je mít naházené někde pod střechou, samostatné asi není vhodné mít na sobě aby se nepoškodily. Po zimě je vhodné umýt disky, aby nerezivěly.
5. 4. 2017 21:50
Letní gumy na Slovensku
Kolik je na Slovensku povolené minimum dezénu na letních gumách? 1.0 mm nebo 1.6 mm? Mnou nalezený údaje se různí, díky
5. 4. 2017 16:53
Re: Nedostatky v článku
Tedy v základním WD-40 žádnej silikon není, tedy pokud nepoužiješ WD-40 specialist silicone.
Avatar - Cuba66
5. 4. 2017 16:03
Re: Nedostatky v článku
Já používám vždy něco z výrobků jako: [odkaz] nebo [odkaz] a podobně. Prostě to, co je primárně určený na gumu.
Avatar - JiRkA997CZ
5. 4. 2017 14:52
Re: Nedostatky v článku
Vzhledem k tomu, že se právě tyhle přípravky blbě sháněj jde použít i WD40, popřípadě cokoliv jinyho na bázi silikonu