Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde jsou ta úsporná auta? Američané spálili nejvíce benzinu v historii

Michal Fokt
Diskuze (19)
Automobilky slibují u novějších aut nižší spotřebu a po silnicích už jezdí i nezanedbatelné množství hybridů. I přesto USA zaznamenalo minulý měsíc největší odběr benzinu v historii.

K současné situaci kolem osobních aut, kdy se ve velkém zbavujeme "žravých" osobních benzinových aut s atmosférickými motory a nahrazujeme je turbomotory a hybridy, došlo (alespoň oficiálně) ze dvou důvodů. Tím prvním je pochopitelně snížení spotřeby a emisí, tím druhým pak zmenšení závislosti na arabském světě, sedícím na největších zásobách ropy na planetě.

Počítám, že z toho ropní šejkové musí být celí nešťastní. Statistiky totiž ukázaly, že občané USA minulý měsíc odebraly nejvíce benzinu v historii. Nádržemi proteklo v průměru téměř 9,4 milionu barelů denně, což je o 1,1 % více než v září 2015 a současně jde o "nejlepší" výsledek za tento měsíc v americké historii. Jedná se přitom o část roku, na kterou nemá vliv zvýšené cestování na dovolenou, v tomto ohledu vede dlouhodobě v Americe srpen, jenž je však kvůli výkyvům meziročně neporovnatelný.

K drastickému pádu spotřeby benzinu došlo v USA v souvislosti s ekonomickou krizí v roce 2008, po jejím překlenutí však začaly odběry zase stoupat a v současnosti už byly překonány rekordy z roku 2007. A to je poměrně překvapivé, od té doby došlo v řadě případů už ke druhé generační obměně aut, která by měla být stále úspornější a úspornější, krize navíc v USA "zařídila" také několikaletý boom hybridních vozů. Tohle všechno by se mělo na oděru paliv projevit a ropné velmoci to měly pocítit.

Ale i navzdory tomu všemu se tak nestalo, na Blízkém východě tak mohou vznikat další haly se zasněženými lyžařskými svahy, nejvyšší mrakodrapy světa a gigantické zábavní parky a luxusní resorty. Ukazuje se totiž, že na spotřebu paliv má víc než cokoli jiného vliv cena benzinu. A tu si žádná z amerických vlád nedovolí zvednout z tak přízemních důvodů, jako je snížení závislosti na Arabech. Pokud je benzin laciný, Američané prostě budou jezdit. A zjevně budou jezdit čím dál víc...

Michal Fokt
Diskuze (19)
25. 10. 2016 19:59
Re: spotřeba
V USA maju kamiony priemer 33 litrov na sto, pocita sa to za dobru spotrebu. Plne nalozeny samozrejme.
25. 10. 2016 18:56
Re: Ten poslední odstavec je pěkný nesmysl.
Pointou článku bylo poukázat na to, jak se nějací šejkové rochní v penězích a neví za kterou pitomost je utratit dřív, což je ten nesmysl. Takoví Venezuelští "šejkové" a spol. těží a těží a co mají ?
25. 10. 2016 17:25
spotřeba
Může se zde prosím někdo vyjádřit, jak je to v praxi se spotřebou kamionů a nákladních aut, resp. zda se opravdu snížila spotřeba alespoň o pár litrů? Vím že každý náklad má jinou hmotnost a tím se mění i hodnoty. Prostě jen zhruba, díky.
25. 10. 2016 14:50
Který trotl tohle psal?
Může se ozvat autor článku?
Ví třeba to, že těžba ropy v USA roste?Ví, že roste dovoz ropy z Kanady?Že klesá dovoz ropy z SA?
Už před rokem byl dovoz ropy z Kanady cca 3mil barelů denně a z SA se snížil pod 1mil barelů denně (dříve osciloval okolo 1,2-1,5mil)
Kde se tedy radují šejkové? Z toho, že klesá odběr USA asi ne co?
Úroveň článku nemající dno.
Avatar - Barrichello
25. 10. 2016 14:17
Re: Hybridy
340 tis km a běžný servis hmm.....Bych chtěl vidět ten pdvozek po 340 tis s běžných servisem, třeba s původními rameny, tyčkami atd. Interiér bude tak asi novota sama a tam kde je automat, tak už je to zralý na repas.

Jinak v rajchu je na prodej 300C 5,7 HEMI co má najeto skoro 700 000 km, máš co dohánět >:D >:D