Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec spekulací. Apple poprvé potvrdil vývoj iCaru. Nebo ne?

David Bureš
Diskuze (0)
Nedávno se spekulovalo o tom, že americký technologický gigant myšlenku auta opustil. Nyní se ale zdá, že je všechno jinak. Nebo ne?

V oboru se o tom spekulovalo už dlouhé měsíce: Apple následuje Google a také pracuje na svém automobilu. Stránky novin a internetových serverů plnily zákulisní informace o projektu, Apple však z toho nikdy nic oficiálně nepotvrdil. To se mění až nyní, kdy technologický gigant proslavený iPady a iPhone dal poprvé oficiálně najevo, že ho automobilový obor opravdu zajímá.

Firma mohutně investuje do výzkumu učení strojů a automatizace a je nadšena z potenciálu automatizovaných systémů v mnoha oblastech, včetně dopravy, napsal ředitel Applu pro integritu produktu Steve Kenner v pětistránkovém dopise zaslaném Americké agentuře pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), který pronikl na veřejnost.

Hlavním důvodem zaslání dopisu NHTSA však nebylo informování veřejnosti o projektu iCaru, ale snaha o uvolnění pravidel pro vývoj aut bez řidiče. Apple totiž prostřednictvím Kennerova dopisu tvrdí, že v USA platí příliš omezení týkající se této techniky. Se zavedenými výrobci a s novými subjekty by se mělo zacházet stejně, píše Kenner.

Apple vysvětluje, že automatizovaná jízda dokáže výrazně zvýšit bezpečnost automobilového provozu, protože má dokázat zabránit milionům nehodám a tisícům úmrtí na silnicích ročně. Z toho důvodu si firma myslí, že tento vývoj je nadmíru důležitý. Zároveň proto firma sídlící v kalifornském Cupertinu volá po sdílení dat napříč průmyslem.

Sdílením dat vybuduje průmysl mnohem obsáhlejší soubor údajů než kdy dokáže jedna firma. To všem v průmyslu umožní navrhnout systémy lépe odhalující a lépe reagující na různé scénáře, píše Kenner. Zároveň dodává, že tyto informace by neměly jít na úkor soukromí. Podle Applu by společnosti měly investovat finanční prostředky k zajištění ochrany soukromí jednotlivců, které je jejich základní právo.

Přestože Kenner dopisem nepřímo potvrdil, že Apple skutečně pracuje na technice pro automobily, stále není jasné, co firma vlastně vyvíjí. Nedáno totiž vyšlo najevo, že projekt vlastního auta, přezdívaného iCar, údajně ruší. Místo toho se Apple měl přeorientovat výhradně na vývoj elektronického systému automatizovaného řízení, který by nabízel dalším výrobcům. Některé zdroje ale tvrdí, že to byla jen kachna a práce na iCaru pokračují. Ať už Apple auto vyvíjející, nebo ne (a pracuje jen na elektronických pomocnících), je patrné, že to myslí vážně. Najal totiž spoustu automobilových odborníků zabývajících se různými obory (software, kvalitu, baterie), což třeba Elon Musk, šéf Tesly okomentoval slovy: „Je jasné, že Apple na autě pracuje. Je opravdu těžké skrýt něco, když najímáte tisíce inženýrů, aby něco takového vymysleli.“

David Bureš
Diskuze (0)