Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konstruktér Patelo: Jeho miniaturní motor W32 bere dech! (2x video)

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Konstruktéři plně funkčních miniatur si dokáží vyhrát. Ať už jde o modely skutečných aut, nebo jejich součásti. Někteří tvoří i unikátní stroje, které nemají v reálném světě obdoby.

Doslova hodinářská práce vyžaduje nádherný cit pro detail a ohromující přesnost. Španěl José Manuel Hermo Barreiro se zabývá už osm let výrobou miniaturních motorů, které postrádají skutečné předlohy. Výsledek je čistě jen na jeho fantazii, ale musí hlavně fungovat, to je samozřejmé. Naposledy stvořil doslova mechanický skvost s 32 válci uspořádanými do W. Ne, to není překlep! Hrál si s ním ve volném čase celkem 2520 hodin. Je sestaven z 850 ručně obráběných dílů a celý jej drží pohromadě 632 šroubků. Lze u něj dokonce nastavit i otáčky!

Jednotka disponuje vrtáním 13,75 mm a zdvihem 10 mm, rozměry dávají celkový objem 47,5 cm3. Mohla by tedy klidně pohánět i skútr, jenže ona měří jen několik málo centimetrů. „Patelo“, jak zní přezdívka konstruktéra, představuje skutečného mistra svého oboru. Používá podrobné výkresy na čtverečkovaném papíře. Své dílo ve finále opatřil i osobitým mosazným štítkem, aby bylo jasné, kdo je jeho tvůrcem. Zrychlené a sestříhané záběry na ruční sestavování agregátu s pomocí mechanického šroubováku jsou impozantní.

Je všeobecné známé, že víceválcové motory mají minimální vibrace. Tento kousek běží tak hladce, pouze s charakteristickým cvakáním, že se na něm bez problémů udrží svisle postavená čtveřice mincí! Nejedná se o tradiční výbušný agregát, pracuje na stlačený vzduch. Patelo se kdysi živil jako mechanik lodních motorů u námořnictva, v důchodu se vrhl, pravda, na trochu menší. Koníček je to ale pěkný! Jednotlivé díly vytáčí na soustruhu a k jejich pečlivému opracování používá prachobyčejný pilník, sem tam je něco potřeba spojit svarem, takže si poradí i s tím.

Říká, že motory jsou jako jeho synové, má jich na svém kontě už víc včetně hvězdicového! Za své výtvory získal mnoho medailí a cen. Stala se z něj internetová celebrita a milovníci mechaniky tohoto pána doslova uctívají. Mají proč, dává všem správný příklad automobilového umění!

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
20. 2. 2015 08:29
Re: Jako hodinářská práce krása,
Nebuď za každou cenu "čecháček"... :no:
Avatar - kopamt
19. 2. 2015 13:16
Patelo
zeby od "patella"? Vyroba doma "na kolene"? Kazdopadne pan je frajer :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
18. 2. 2015 20:24
Re: Jako hodinářská práce krása,
>:D
18. 2. 2015 19:57
Re: Jako hodinářská práce krása,
Moc hezká hračka. A přitom taková blbost :-)
18. 2. 2015 19:36
Re: Jako hodinářská práce krása,
Není to spalovací motor, je poháněný vzduchem . Z podstavce tam vede malá průhledná hadička, která pohání model.