Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada XRAY: Nový crossover oficiálně odhalen

David Bureš
Diskuze (135)
Lada XRAY se na ruském trhu začne prodávat v únoru 2016. Platformu vůz sdílí s modely Dacia.

Automobilka AvtoVAZ odhalila podobu sériové verze dlouho očekávaného modelu Lada XRAY. Nový crossover byl oficiálně představen u příležitosti návštěvy zástupce prezidenta Ruské federace v Povolžské oblasti Michaila Babiče v automobilce AvtoVAZ.

Podobu novinky jsme znali už od srpna, kdy na internet pronikly fotografie auta z jeho prezentace pro prodejce. Až nyní premiéra vozu proběhla oficiálně.

LADA model XRAY popisuje jako hatchback navržený ve stylu SUV. Design crossoveru navazuje na dříve představený sedan Vesta. XRAY bude po Vestě druhou sériovou Ladou s novým designérským stylem, jemuž dominuje příď ve tvaru písmena X.

Fotografie interiéru byly zveřejněny již dříve. Z nich vyplývá, že palubní deska svými tvary navazuje na tu v sedanu Vesta.

Základem automobilu je platforma B0, kterou známe z modelů značky Dacia. Více než 500 dílů je ale nových. AvtoVAZ na vývoji auta úzce spolupracoval s aliancí Renault-Nissan, která drží většinový podíl v automobilce.

XRAY je dlouhý 4164 mm, široký 1764 mm a vysoký 1570 mm, rozvor náprav činí 2592 mm. Zavazadelník nabídne objem 324 litrů, po sklopení zadních sedadel až 770 litrů.

K dispozici budou celkem tři motory. Zpočátku pouze šestnáctistovka o výkonu 78 kW, kterou později doplní i silnější varianta s 84 kW a osmnáctistovka s 90 kW. Nabídnut bude také pohon všech kol a robotizovaný automat.

O výrobu XRAYe se postará továrna v Togliatti, sériová produkce začne 15. prosince. Na ruském trhu se novinka bude prodávat od února příštího roku.

Před zahájením sériové výroby vznikne asi 180 předprodukčních aut. Na nich chce AvtoVAZ otestovat výrobní technologie a dále nakonfigurovat systémy auta. Automobilka bude rovněž dále testovat spolehlivost a životnost nového zvýšeného hatchbacku.

David Bureš
Diskuze (135)
8. 11. 2015 22:32
velikost kol 16"
Nějak nechápu, proč se tu v diskusi vy trumberové dohadujete o velikosti kol. Nebo snad nevidíte na fotky?
jasně čtu (pro slepce doporučuji foto 11): 205/55 R 16 H značky Continental
8. 11. 2015 22:09
Re: s těmi bočními prolisy to víc než auto připomíná plechov
aaa, zase holka s velkým břichem, no tak je těhotná, protože si předtím vycpala podprsenku, a na někoho tím zapůsobila, no >:-[]
8. 11. 2015 22:08
Re: s těmi bočními prolisy to víc než auto připomíná plechov
alespoň se vám pod to víčko vejde jak hrdlo nádrže na benzín, tak zájemcům na plyn ;-)
Re: kulaty design
Ne, Samara, ani po faceliftu, se uz nevyrábí a pokud se nic nezmení tak prístí mesíc koncí Priora. A co se týce tech Cínanu tak nekteré modely mají docela dobrý design.
Avatar - KubikCv
8. 11. 2015 18:42
Re: kulaty design
Měl jsem na mysli právě auta typu Nexia,nebo čínský Toledo a nebo kopie evropských modelů... I když to není kdovíjaká pecka,tak X design je na Rusko opravdu úspěch. Samara po faceliftu se snad ještě vyrábí ne?