Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini potvrdilo příchod Aventadoru SVJ. Ostré superauto chce ovládnout Nordschleife

David Bureš
Diskuze (2)
Italská automobilka si chce uzmout zpět rekord na Severní smyčce. Porsche 911 GT2 RS má překonat Lamborghini Aventador SVJ.

U Lamborghini je letos živo hlavně kvůli zahájení prodeje napjatě očekávaného SUV Urus, v Sant‘ Agatě se ale nezapomíná pracovat na tradičním spektru nabídky, supersportech. Aventador se tak dočká nové ostré verze SVJ, na jejíž příchod už automobilka láká. A podle všeho se máme na co těšit!

Italský výrobce totiž zveřejnil první upoutávky na nové superauto, v nichž naznačuje, že se Aventador SVJ bude snažit být nejrychlejším sériovým autem na Severní smyčce Nürburgringu. Tento titul od října 2016 drželo jiné „Lambo,“ Huracán Performante, loni jej však překonalo Porsche 911 GT2 RS. Lamborghini si ale tento titul chce uzmout zpět.

Video se připravuje ...

Posloužit k tomu má nová varianta Aventadoru, jejíž název odkazuje na někdejší Miuru Jotu, SVJ je podle všeho zkratka pro Super Veloce Jota. Půjde o zatím nejsilnější verzi dnešní vlajkové lodi Lamborghini, modernizované provedení někdejšího Aventadoru SV, jejíž dvanáctiválec má být naladěn až někam k 800 koním (588 kW). Výchozí Aventador S přitom poskytuje „jen“ 740 koní (544 kW).

Vyšší výkon doplní odlehčená konstrukce, Lamborghini nespecifikovaně mluví o nejlepším poměru výkonu a váhy. Jestliže Aventador SV měl tento poměr 2,03 kilogramu na koně, lze tušit, na jakou hodnotu se novinka dostane. Jistotou je tedy každopádně množství prvků z kovaných kompozitů, které Lamborghini tak rádo používá pro snížení hmotnosti svých aut.

Video se připravuje ...

I přes kamufláž zamaskovaného prototypu na přiloženém videu je jasně patrné, že se Aventador SVJ dále dočká agresivnějšího vzhledu, aby hned každý věděl, s kým má tu čest. Dominantním prvkem bude přepracovaná záď s obřím přítlačným spoilerem nebo koncovkami výfuku posunutými více nahoru. Aerodynamika vozu bude podobně jako u Huracánu Performante aktivní, což má napomoci jízdním vlastnostem. I díky tomuto prvku má být Aventador SVJ naprosto stabilní za každé rychlosti, což se bude hodit nejen při jízdě na Nordschleife. Tam zvládne jet až rychlostí 332 km/h, jak prezentuje jedno z přiložených videí. Za volant se mimochodem při pokusu posadil italský závodník a tovární pilot značky Marco Mapelli.

Zveřejnění upoutávek naznačuje, že premiéra Aventadoru SVJ je již blízko. A je tomu tak, auto se má představit již tento měsíc, během automobilového týdne v kalifornském Monterey. Kolik aut vznikne, zatím jasné není, produkce těchto verzí ale bývá nějakým způsobem omezená, a tak se nebudeme divit, když vznikne třeba jen 500 kousků, jak se spekuluje. Vedle kupé má každopádně později dorazit také otevřený Aventador SVJ Roadster.

Do budoucna přitom mohou být hodně ceněny, podle všeho to bude poslední verze Aventadoru, a tudíž poslední čistě atmosférické dvanáctiválcové Lambo. Nástupce Aventadoru totiž už bude hybridem.

David Bureš
Diskuze (2)
24. 7. 2018 20:27
Re: Ja netusim, povedzte mi to
Že by pod 2 kila?
24. 7. 2018 19:38
Ja netusim, povedzte mi to
Pan Bures, ja netusim, mozete mi to prosim povedat, lebo v clanku som sa to nedocital:
"Jestliže Aventador SV měl tento poměr 2,03 kilogramu na koně, lze tušit, na jakou hodnotu se novinka dostane."

Dakujem.