Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Le Mans Coupe Ltd láká neúspěšné zájemce o Ford GT

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Britské zastoupení severoamerické společnosti Superformance se rozhodlo využít zájmu o nový Ford GT a upozorňuje na licencované repliky původního GT40 ve své nabídce.

Ford v současnosti počítá s prodejem pouhých pěti stovek nových supersportovních kupé GT v prvních dvou letech jejich produkce. O tento model přitom za jediný měsíc prodeje projevilo zájem přes 10.800 lidí, přičemž 6.506 z nich do ukončení příjmu objednávek v první polovině května vyplnilo kompletní objednávkový formulář.

Vzhledem k plánům automobilky je tedy více než jasné, že na většinu zájemců o Ford GT se jednoduše nedostane. Této skutečnosti si všimli v britské společnosti Le Mans Coupe Ltd a rozhodli se jí, využít v rámci propagace replik původního Fordu GT40 od společnosti Superformance.

Tato firma se může pochlubit výrobou samotným Carrollem Shelby oficiálně licencovaných replik roadsterů Cobra a kupé Daytona. Dále vyrábí repliky závodních Corvette Grand Sport ze šedesátých let a Fordů GT40, na něž má licence od koncernů General Motors a Ford Motor Company.

Vedle vlastní produkce pak ve Spojených státech amerických zastupuje i britskou automobilkou Caterham.

Automobily, které opouštějí brány společnosti Superformance patří mezi nejvěrnější a nejkvalitněji zpracované repliky slavných vzorů, což do jisté míry potvrzují i licence udělené této firmě jejich původními výrobci.

K letošním novinkám v produkci této společnosti se již začátkem letošního roku zařadila limitovaná edice přesných replik vítězného Fordu GT40 Mk II z Le Mans roku 1966. Vzniknout má 20 vozů, u nichž Superformance uvádí, že mají 90 procent ze všech použitých dílů plně zaměnitelných s komponenty originálního vozu a to včetně nosného ocelového monokoku karoserie.

Standardní Superformance GT40 pak odpovídají původním vozům Mk I a Mk II ze 70 procent a čísla jejich podvozků jsou zanesena do Shelby American World Registry. Každý z vyrobených vozů je pečlivě sestaven u Hi-Tech Automotive v jihoafrickém Port Elizabeth podle přání jeho budoucího majitele.

Vedle odstínu laku karoserie, použitých kol a čalounění interiéru lze volit mezi levostranným a pravostranným řízením, umístěním řadicí páky tradičně na prahu za předním kolem nebo mezi sedadly a samozřejmostí je poměrně široký výběr motorů. V jejich případě se má ovšem vždy jednat o vidlicové osmiválce s objemy od 5,6 do 7,0 litru a výkony od 320 do 417 kW (436 až 568 k).

V závislosti na zvoleném motoru je Superformance GT40 schopen akcelerovat z 0 na 96,5 km/h za 3,7 s a dosáhne maximální rychlosti až 330 km/h. Těmito hodnotami se vyrovná řadě moderních supersportů a jeho cena ve Velké Británii startuje na částce 102.500 britských liber bez DPH (zhruba 3.660.000 Kč), což je výrazně méně než je předpokládaná základní cena nového Fordu GT, která se má pohybovat okolo 450.000 amerických dolarů (okolo 10,98 milionu Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - CHerokee
31. 5. 2016 15:48
Re: Nepovedal by som
Já bych bral klasiku!
31. 5. 2016 15:17
Nepovedal by som
že neuspešni zaujemcovia o novy Ford gt siahnu ako alternativu zrovna po tomto tipoval by som že siahnu skvor po Bugatti chiron a podobne.