Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham se vrací se Super Seveny za Velkou louži

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Caterham má dnes tým ve F1, v silničních motorkách, spustil dokonce motocyklovou divizi, spolupracuje s Renaultem a se svými spartánskými roadstery se vrací na trh USA.

Britský Caterham uzavřel dohodu s firmou Superformance ohledně distribuce svých modelů na bázi legendárního Lotusu 7. Připomeňme, že firma má jako jediná licenci, kterou jim odprodal sám Colin Chapman. Ostatní vyrábějí napodobeniny a kopie. Superformance, který se stal distributorem od 1. ledna 2014, chce dovážet za oceán většinu současných variant od Sevenů 160 přes Roadsport až po Superlight R500. Firma sídlí v kalifornském Irvine a vyrábí třeba repliky Cobry, Fordu GT40 a Corvette C2. Zatím byly potvrzeny dvě verze Sevenů. Kromě modelu 480 se bude importovat i provedení 620R.

Dvoulitr Ford Duratec je v jeho případě naladěn na 232 kW (315 k)/7700 min-1 a na zadní kola se přenáší 296 N.m točivého momentu v maximálních 7350 otáčkách. Z nuly na 96 km/h vystřelí ostrovní dvoumístná raketa za 2,79 s a jede 249 km/h. Americké ceny dosud zveřejněny nebyly, v Británii stojí 49.995 liber (1,66 milionu korun). Předchozí dovozce Caterham USA z Arvady (Colorado) již nefunguje.

Caterhamu se podařilo splnit přísné federální předpisy, auta ovšem poputují za oceán v rozloženém stavu jako pojízdná šasi a dealer je tak bude i prodávat, takže klienti si budou muset auto dodělat ve vlastní režii, nebo se obrátit na specializovanou dílnu. Ke koupi však jsou kompletní sady, není třeba shánět například motor a převodovku. Původní Chapmanova myšlenka tak znovu ožívá, on přece svoje „sedmičky“ prodával zpočátku také výhradně jen jako stavebnice. V Británii ho k tomu vedly daňové důvody.

V USA však už pár kusů jezdí, například známý britský hudební producent, duchovní otec X Factoru a porotce v soutěžích Simon Cowell má ve svém domě v Los Angeles zaparkovaný CSR 260. Vzhledem k popularitě tohoto muže má značka zajištěnou publicitu. Za oceán se také dostalo několik závodních SP/300.R, které přivezl tým Dyson Racing. Ikonické legendární sporťáky se prodávají i v České republice. Dováží je PB Autosport Racing Team Přemysla Bartoše ze Dvora Králové. Základní Roadsport 1.6 přijde na 769.900 korun. Za CSR 175 s dvoulitrem zákazník zaplatí 1.099.900 korun.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)