Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legenda slaví. Podívejte se, jak se vyráběl jubilejní Mercedes-Benz třídy G

David Bureš
Diskuze (1)
Přestože se vyrábí už 38 let, nejúspěšnější období zažívá Mercedes-Benz G až v posledních letech.

Offroad Mercedes-Benz třídy G patří mezi nejznámější auta světa a také v tuto chvíli mezi nejdéle vyráběná. Po 38 letech produkce automobil slaví významné jubileum, když překonal metu 300.000 vyrobených kusů!

Výroční exemplář je vyveden v exkluzivní modré metalíze designo mauritius blue, zatímco uvnitř jsou sedadla čalouněná černou kůží, která je ozdobena kontrastním bílým prošíváním. Automobil je navíc vybaven offroadovým paketem, který zdůrazňuje jeho terénní charakter pomocí černých 16palcových kol obutých do celoročních pneumatik a masivního střešního nosiče. Jedná se o variantu G 500, což znamená použití zážehového osmiválce biturbo o výkonu 310 kW.

Tuto konkrétní kombinaci si přitom vybrali sami fanoušci vozu, a to prostřednictvím hlasování na Facebooku. Automobilka jubilejní auto použije k propagačním účelům, když se s ním v následujících týdnech a měsících budete moci setkávat na mnohých sociálních sítích.

Mercedes-Benz třídy G se už od samého začátku své kariéry vyrábí u rakouské firmy Magna Steyr v továrně v Grazu. Výjimkou však byla v licenci vyráběná přeznačkovaná verze pojmenovaná Peugeot P4, která vznikala přímo ve Francii, pro potřeby tamější armády. Podobně se vůz produkoval v Alžírsku, rovněž pro tamější armádu, avšak stále se znaky Mercedesu.

Sériová výroba třídy G v Grazu byla zahájena 1. února 1979, práce na voze ale začaly samozřejmě už mnohem dříve. Vývoj byl zahájen v roce 1972, přičemž se jednalo o společný projekt původně armádního vozidla Daimleru a společnosti Steyr-Daimler-Puch. Z toho důvodu se až do roku 1999 třída G prodávala na vybraných trzích také pod značkou Puch.

I přes dlouhou kariéru G-Klasse zažívá nejúspěšnější období v posledních letech. Prodeje kontinuálně rostou od roku 2009, přičemž jen loni Mercedes prodal asi 20.000 exemplářů tohoto offroadu, což byl dosavadní rekord.

Z toho důvodu se už pečlivě pracuje na nové generaci třídy G, která je nutná kvůli přesnější regulím týkající se emisí a bezpečnosti. Rámová konstrukce i hranatá karoserie sice budou zachovány, díky použití lehčích materiálů má ale auto výrazně zhubnout. Výrazně modernizovaná bude i technika v útrobách, počítá se se zástavbou nových řadových šestiválců nebo devítistupňového automatu.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Pavel528
23. 7. 2017 11:57
Podívejte se, jak se vyráběl jubilejní Mercedes-Benz třídy G
a daji nam sem 4 fotky,kde neni NIC videt :-) :-) :-) :-) :-) :no: