Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus NX: Malé SUV se představí na podzim

David Bureš
Diskuze (7)
Dříve registrovaná označení naznačují, že kompaktní SUV z dílny Lexusu se bude nazývat NX.

Nejen prodejní úspěch Range Rover Evoque naznačil, že o luxusní kompaktní SUV je mezi zákazníky velký zájem. Do tohoto segmentu se vedle dalších chystá také japonský Lexus.

Lexus zatím vývoj takového SUV nepotvrdil, pouze tvrdí, že se touto myšlenkou vážně zabývá. I to je však změna proti loňskému létu, kdy se šéf automobilky Mark Templin nechal slyšet, že Lexus s uvedením crossoveru menším než RX nijak nespěchá.

Japonský výrobce tak patrně změnil názor a vývoj takového auta urychlil, jeho koncept totiž uvidíme ještě letos. Australskému serveru The Age Drive to řekl viceprezident Kazuo Ohara, který tvrdí, že studie tohoto vozu by mohla být představena v době listopadového autosalonu v Tokiu.

Kazuo dále sdělil, že kompaktní SUV je pro Lexus důležité pro růst prodejů na globálním trhu. Viceprezident japonského výrobce věří, že si zákazníci takový automobil žádají.

Základem chystaného automobilu bude platforma čtvrté generace SUV Toyota RAV4, nebo hatchbacku Lexus CT. Na adresu použití techniky CT Kazuo pouze řekl, že to automobilka zvažuje.

Loni na podzim si majitel Lexusu, automobilka Toyota, nechal ve Spojených státech a v Kanadě registrovat dva názvy – NX 200t a NX 300h. Jejich podoba nastínila, že by mohly být použity pro chystané kompaktní SUV značky Lexus. Písmenem X v názvu totiž tento japonský výrobce označuje své crossovery a SUV.

Číslovky pak naznačují, s jakými motory se pro kompaktní SUV počítá. Pod kapotou NX 200t se má objevit nový dvoulitrový benzinový čtyřválec s turbodmychadlem (ten později dostane i nová generace IS), NX 300h bude hybridem s 2,5litrovým motorem pracujícím v Atkinsonově cyklu a elektromotorem, stejně jako ES 300h.

David Bureš
Diskuze (7)
23. 1. 2013 15:51
diesel v Lexusu??
naftovu motorizaciu (a este k tomu s manualom) pri kupe noveho Lexusu moze chciet len cisty blazen alebo ten co filozofiu znacky vobec nepochopil. :-) a chapem, ze aj taky sa najdu.
Kto chce dizel, holt ide ku konkurencii. Trzny podiel nie je vsetko, hlavne u tohto druhu tovaru. Koniec koncov aj BMW sa nedavno oficialne vzdalo casti trzneho podielu oproti vyssej marzi na predanych autach.
Avatar - R32
23. 1. 2013 12:34
Re: CZ/SK trh
CZ/SK určite nie, ale EU určite áno... Keby nie tak by sa sem s Lexusom netrepali a predávali by naďalej iba v USA a doma. A keď chceš uspieeť v EU tak skrátka dízle mať musíš. Dizajn si robia všetci japonci po svojom, o tom je sa zbytočne baviť.
23. 1. 2013 11:38
CZ/SK trh
zatvorit oci, otvorit mysel a nasledne si pozriet mapu sveta. CZ/SK trh pre vyssie uvedeneho japonskeho vyrobcu neznamena ziadny podstatny potencial. To co sa predava tu a ako dizajn vnima slovensky spotrebitel (ktory ani nespada do jeho cielovej skupiny) ich nezaujima.
23. 1. 2013 11:28
Re: Malé SUV
na uvod suhlasim so sklamanim z predajnych vysledkov CT200h. I ked dali sa ocakavat vzhladom na cenovku. Vzhladom na to si ale myslim, ze bud sa ostatnych premiovych konkurentov preda viac v dizli alebo v zakladnej (citaj lacnejsej) verzii.
Co sa tyka NXka, tak to by predajny uspech mohlo zaznamenat. Male SUV su teraz v mode najma v meste, takze tam by absencia dizla nemusela pokazit vysledny dojem, hybrid by prave naopak mohol ludi prilakat.
Samozrejme, hlavnym kriteriom bude cena... a ta urcite nebude ludova... :-)
Avatar - 3_diamanty
23. 1. 2013 09:54
Re: Malé SUV
lexus potrebuje aj mensie modely to je pravda.... a treba povedat ze model CT200 ma osobne sklamal.... predaje mam na mysli..... a vlastne aj dizajnom.... tam kde ini predavaju na statisice ( A3, A-cko, 1tka ) tak tam ich lexus totalne vyhorel... predajne samozrejme.... kvalitu mu upriet nemozno.... ale priznajme si... urcite sme z CT200ky viaceri sklamani a nielen z jej predajov ale aj z jej dizajnu a zamerania sa len na hybridnu technologiu.....

snad nove mensie SUV od lexusu posunie lexus v predajoch v eu dalej... ( 25 tisic vsetkych predanych aut v celej europe ) nie je vela.... ked z toho vezmeme fakt ze dve tretiny z toho sa predaju v nemecku tak zistime ze europa je vcelku lexusoprazdna.... chcelo by to lepsie predaje a hlavne uspesnejie mensie modely.... SUV je tym spravym krokom zvlast po neuspesnom modely CT200h sa lexus musi zamerat asi jedine na SUV inde uz cesta nevedie... ( sportiaky uspech neprinesu )... nove ISko je pekne... to treba uznat... uspech lexusu by mohol rast :yes: a vdaka mensiemu a dostupnejsiemu SUV este ovela viac