Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lipsko živě: Lada Granta na vlastní oči

David Bureš
Diskuze (70)
Nový sedan z dílny ruské automobilky se u našich západních sousedů začne prodávat příští rok.

Ruská Lada má svůj stánek na autosalonu v Lipsku. Vedle letitých modelů, jako je Kalina, Priora či Niva, tu je prezentován nový sedan Granta. Velkým tahákem ale tento model není, lipský stánek Lady je většinu času opuštěný.

Lada chce přitom Grantu prodávat i v Německu. Prodej má začít v příštím roce a automobilka v současnosti zvažuje, kolik vůz bude stát. Zástupci značky v současnosti hovoří o částce 8.000 eur, což je v přepočtu asi 206 tisíc korun. Taková Dacia Sandero v základní verzi je ale u našich západních sousedů nabízena od 6.790 eur.

Automobil se ani nesnaží tvářit, že by byl nějakým luxusním zbožím. Jediným trochu luxusnějším prvkem na karoserii je chromovaná lišta v masce chladiče, její okolí je však už plastové. Jinak je exteriér naprosto nevýrazný, Granta nepůsobí nijak moderněji než starší modely značky.

Uvnitř vládnou tvrdé plasty, ty měly být zřejmě původně černé, avšak ve skutečnosti mají odstín tmavě šedé. Znalci si pak všimnou mnohých prvků z ostatních modelů této značky. Ruční brzda se zatahuje ztěžka, navíc jen část madla je plastová, jinak se jedná o nezakrytý kus kovu.

Zlepšit by pak chtělo zpracování příhrádky před spolujezdcem, která se velice obtížně zavírá, aby se navíc po chvilce opět samovolně otevřela.

Vedle ceny by Granta mohla bodovat i rozměrným zavazadelníkem, který je díky velkému víku dobře přístupný. Zavazadlový prostor má objem 480 litrů, jeho dno je plastové. Na druhou stranu takový Renault Thalia má zavazadelník velký 506 litrů.

Prodej Lady Granta byl na ruském trhu zahájen v prosinci 2011. Zdejší zákazníci mohou vůz objednat i prostřednictvím internetu, automobilka tuto možnost v Rusku nabízí vůbec poprvé. Automobil se zatím vyrábí v Togliatti, ještě letos bude jeho výroba zahájena i v továrně IzhAvto. Ruští zákazníci si Grantu zatím oblíbili, už patří mezi nejprodávanější auta na zdejším trhu.


David Bureš
Diskuze (70)
Avatar - Aladeen
23. 10. 2012 15:41
Re: Berme to jako vtip
Keď človek potrebuje auto na premiestňovanie ktoré vydrží večnosť a má nenáročnú údržbu tak prečo nie ? Takí ľudia sa nepozerajú na to ako to auto vyzerá , ale ako im bude slúiť ;-) Aj tak si myslím že motor 1.6 so skoro 100 konmi a veľkou tuhou karoseriu je lepšia voľba ako si kupiť z autobazaru za prehnanú cenu nejakú kravinu
4. 6. 2012 10:00
Vizuálně
Vizuálně cca 15 let za Koreou. Ovšem Koera jim za těch 15 let hodně utekla....
3. 6. 2012 10:24
Re: Nemuže být lepší
Chlapi, asi jsem se blbě vyjádřil, nebo se vzájemně nechápeme. Jsem ten poslední, kdo by se nad někoho vyvyšoval - takhle to vůbec nebylo myšleno, jen jsem konstatoval jejich tech. pokrok. To přece nesouvisí se vzdělaností rusů nebo belgičanů proboha.
3. 6. 2012 08:29
Re: Dle očekávání
"Klaudius Ladus Magnus", pises tu aj o tvojich znalostiach ruskych realii. Vedz teda, ze to auto zo "Sojuz něrušimyj ..." je otrasne. Co myslis, bude na neho poradovnik?
3. 6. 2012 01:11
Re: Nemuže být lepší
Tady také spousta občanů žije v iluzi, takhle je to na světě všude. A řekl bych, že průměrný Rus je mnohem vzdělanější, než průměrný Čech. Ale to jen tak na okraj k těm, kteří se tady považují za vyspělé. Dvacet let nějakého demokratického vývoje, nikoho neopravňuje k vyvyšování. Mentalitou máme mnohem blíž k Rusku, než k Německu. Ano, to auto se opravdu hodí jen pro Rusko a podobné trhy !