Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodá elektrobusy pro Arriva Morava

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Škoda Electric dodá celkem deset elektrobusů s karoseriemi nové generace městských autobusů Solaris Urbino dopravci Arriva Morava.

Plzeňská Škoda Electric uspěla ve výběrovém řízení na dodávku elektrobusů pro společnost Arriva Morava. Ta bude vozidla provozovat v Třinci v rámci tamního systému městské hromadné dopravy. Hodnota zakázky přesahuje 130 milionů korun.

Karel Majer, člen představenstva Škoda Electric, k tomu uvedl, že dodaná vozidla ponesou typové označení Škoda Perun HE a jejich základem bude karoserie nové generace městských autobusů Solaris Urbino. Podle jeho slov se jedná o velmi referenční projekt z hlediska rozvoje využití elektrobusů i v dalších městech.

Škodovácké elektrobusy nahradí na páteřních linkách v Třinci doposud využívaná dieselová vozidla. Vozy budou obsluhovat během dne linky o délkách 110 až 150 kilometrů. Nabíjení baterií bude probíhat v depu v noci, každý z elektrobusů bude mít zpočátku vlastní malé dobíjecí zařízení.

Radek Svoboda, obchodní ředitel společnosti Škoda Electric, doplnil, že v budoucnosti se projekt rozroste o automatickou dobíjecí infrastrukturu přímo na vybraných zastávkách a dojezd a využití vozidel se tak ještě zvýší.

Elektrobusy Škoda Perun jsou čistě bateriové bezemisní vozy, které díky svému tichému a ekologickému provozu mohou nahradit dieselové autobusy v historických centrech nebo obytných zónách.

Škoda Electric se řadí k firmám, které úspěšně rozvíjejí projekty v oblasti elektromobility v tuzemsku i zahraničí. Zkušenosti s vozy Perun mají například v Hradci Králové a v Plzni, kde jsou v provozu dva elektrobusy Škoda Perun HP. Zároveň je zde v provozu nová nabíjecí stanice ze Škodovky.

Celý projekt vývoje elektrobusů včetně stavby nabíjecí stanice je v Plzni zastřešen prestižním evropským projektem ZeEUS (Zero Emision Urban Bus System), který se věnuje různým řešením elektromobility v oblasti veřejné dopravy a zapojeny do něj jsou i Barcelona, Londýn, Stockholm, Münster, Bonn a Cagliari.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Mangalica
2. 12. 2016 11:33
Solaris
Ta Solaris kastle je vážně povedená :yes: