Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus C-01: Jednostopý Brit je na prodej!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Lotus C-01 rozhodně není žhavou novinkou, ale jedná se o natolik výjimečný stroj, že jeho zařazení do aukce společnosti Mecum Auctions si pozornost zaslouží.

Lotus C-01 je ojedinělým vstupem slavné britské značky do světa motocyklů, o němž se první informace objevily v létě roku 2013, aby mohl být na počátku roku následujícího odhalen jeho design i technika.

Za vývojem Lotusu C-01 nestáli přímo inženýři z Hethelu, ale německý automobilový závodní tým Kodewa ve spolupráci se společnosti Holzer Group, věnující se mimo jiné motoristickému sportu a tuningu. Britský Group Lotus poskytl svému německému partnerovi v podstatě jen licenci na jméno a svolení k jeho využití pro motocykl.

Základem tohoto jednostopého Lotusu je rám z titanu a karbonu, díky němuž se může C-01 pochlubit hmotností 181 kg. Vpřed jej žene kapalinou chlazený vidlicový dvouválec z KTM RC8 R, který z objemu 1195 cm3 poskytuje výkon okolo 147 kW (200 k), putující prostřednictvím šestistupňové převodovky na zadní kolo.

Design stroje, o němž například Güther Holzer, šéf Holzer Group, po zkušební jízdě prohlásil, že nabízí dokonalou rovnováhu mezi hrubou agresivní silou a dech beroucí ovladatelností, má na svědomí Daniel Simon, který je mimo jiné zodpovědný i za vzhled motorek pro sci-fi Tron:Legacy.

Při odhalení designu Lotusu C-01 bylo uvedeno, že má vzniknout v exkluzivní sérii 100 exemplářů a k dispozici mělo být jen několik barevných variant, odkazujících i na klasické monoposty Lotus. Kodewa ovšem hodlala zájemcům o tento netradiční stroj navíc poskytnout široké možnosti individualizace.

V současnosti je jeden Lotus C-01 zařazen do aukce společnosti Mecum Auctions, pořádané v kalifornském Monterey ve dnech od 18. do 20. srpna letošního roku. Tento stroj má být jedním z prvních, které byly vyrobeny ještě v roce 2014 a údajně doposud ujel pouhé dvě míle (3,22 km).

Stroj v kombinaci zeleného a žlutého laku s černými uhlíkovými vlákny je vlastně s ohledem na svůj stav úplně nový. Tomu, jeho výjimečnosti, i skutečnosti, že má být jediným C-01 ve Spojených státech amerických odpovídá odhad částky, za níž má být vydražen ve výši 370.000 až 450.000 amerických dolarů (zhruba 9.050.000 až 11.000.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - maxi!
16. 8. 2016 20:39
Re: prebudenie zo sna...
nadherny stroj a v tych bojovych farbach velka dobrotka! :-!
16. 8. 2016 13:31
Re: prebudenie zo sna...
Tady se to už taky řešilo, před dvěma lety. Akorát tomu udělali přední a zadní světlo a strašnej držák na RZ. [odkaz]
Avatar - maxi!
16. 8. 2016 09:19
prebudenie zo sna...
raz som videl fotky v nejakom muzskom magazine, zopar kecov, ze ake je to super delo a tak ma to zaujalo.
po chvilke patrania ma uplne zlomila ta cena a moj sen sa rozplynul! :-!
ale je to uzasna vecicka, to je fakt!