Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Exige 360 Cup: Okruhová hračka pro padesát nejrychlejších

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Lotus uvádí novou verzi Exige pro pohárové závody. Za jejím vývojem stojí divize Motorsport, ale překvapivě má i silniční homologaci. A 360 koní k tomu.

Exige je vlastně ostřejší a služebně mladší variantou Elise. V současnosti jej pohání výhradně kompresorový vidlicový šestiválec objemu 3,5 l, který má v základu 258 kW. 360 Cup dostal ovšem dále upravený výfuk s lepším zvukem a posílené sání, což zvedlo výkon motoru o dalších 7 kW na 265 kW. Deset koní navíc bohatě stačí, je jich celkem tolik, kolik značí číslo v názvu.

On totiž zároveň zhubl díky odlehčené kapotě a dalším karosářským panelům. Moderní Lotusy už neváží půl tuny, ale i 1130 kg zaručuje ty správné zážitky za volantem. Aerodynamika je shodná s pohárovou verzí V6, má stejné lízátko, difuzor i zadní křídlo. Ve 160 km/h poskytuje i díky ploché podlaze až 42 kg přítlaku. V6 Cup třistašedesátka nestřídá, nýbrž doplňuje.

Tuhý a lehký hliníkový podvozek vyznává dvojité lichoběžníkové zavěšení, pružiny a tlumiče se dají nastavit ve dvou úrovních. K tomu přičteme režimy Drive, Sport, Race, kompletní vypnutí elektroniky a ještě na okruhu nezbytnou launch control, takže při startu neprokluzují kola a nepálí se gumy. Posíleny byly také brzdy, které dostaly větší kotouče.

Exige 360 Cup vznikne pouze v limitované edici padesáti očíslovaných exemplářů. Je k mání v bílé, šedé, černé a stříbrné metalíze, na British Racing Green zapomeňte. Ke všem se dodává matně černá střecha, odnímatelná část přední kapoty, křídlo a kryt motoru. Kola jsou vždy rudá. Posílený a odlehčený sporťák stojí na Ostrovech 62.995 liber včetně britské dvacetiprocentní DPH, v přepočtu 2,39 milionu korun.

Poměrně spartánský interiér může zájemce za další peníze navíc zušlechtit čalouněním Alcantarou či klimatizací (!), spíše se ale budou hodit karbonové sedačky dle homologace FIA, vyjímatelný volant, nastavitelné stabilizátory, tvrdší závodní tlumiče Öhlins, hasicí přístroj a tlačítko na vypnutí elektroinstalace.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)