Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

On-board videoseriál: Jim Clark a Lotus v roce 1963

David Bureš
Diskuze (1)
Jim Clark za volantem Lotusu ukazuje svůj čistý jízdní styl. Je opravdu na co se dívat.

Dnešní Formule 1 nabízí mnoho on-board záběrů ze závodních monopostů, na začátku šedesátých let ale byly tyto snímky spíše výjimkou. Následující video zachycuje jízdu Jima Clarka na britském okruhu Oulton Park v roce 1963.

Odborníci oceňovali Clarkův čistý, jemný jízdní styl. Jackie Stewart o něm údajně prohlásil, že vozy nešikanoval, ale nějakým způsobem je hladil, aby dělaly věci, které chtěl, aby dělaly. Vedle Formule 1 se Clark objevil i v závodech rallye, v šampionátu NASCAR nebo ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Clark byl celou svoji kariéru ve Formuli 1 spojen s týmem Lotus, titul mistra světa získal dvakrát, v letech 1963 a 1965. Díky tomu, že ve Formuli 1 vyhrál více než třetinu závodů, kterých se zúčastnil (25 z celkových 72), je považován za nejlepší jezdce historie tohoto šampionátu.

Jim Clark zemřel v roce 1968 na následky nehody v závodě šampionátu Formule 2 na německém okruhu Hockenheimring. Jeho Lotus vyletěl z dráhy a zapasoval se do nedaleké skupiny stromů. Clark utrpěl zlomeninu páteře a zemřel při převozu do nemocnice.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - deliqent4
27. 12. 2011 11:16
pěkné ale...
Kolikrát pěkné videa lae američani mají tak debilní tentednci do všeho kecat :/
místo aby nás nechali vychutnat ten zvuk