Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus se vrací do kladných čísel, po letech je opět ziskový

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Pod taktovkou aktuálního generálního ředitele se společnosti Lotus začíná znovu dařit. Zatímco před pěti lety byla ve ztrátě 4,6 miliardy, letos už se vrací do kladných čísel.

Před třemi lety angažovala automobilka Lotus do čela Jeana-Marca Galesa coby nového generálního ředitele. Britský výrobce si může mnout ruce, jelikož pod tímto člověkem se značce začíná nebývale dařit. Zatímco na přelomu let 2012 a 2013 byla společnost ve ztrátě 160 milionů liber (v přepočtu asi 4,6 miliardy korun), dnes už se nachází v kladných číslech.

Byť je to zatím jen drobný krůček ke stabilizaci, vedení společnosti má z pozitivní zprávy velkou radost. „Pro Lotus je to důležitý moment a důkaz tvrdé práce všech našich zaměstnanců. Značně zlepšený zisk a nárůst příjmů dokazují, že jsme aktuálně soběstačnou a udržitelnou společností,“ uvedl v oficiální zprávě Jean-Marca Galesa.

Skupina Lotus aktuálně zaměstnává zhruba 850 lidí, kteří operují ve skupinách Lotus Cars a Lotus Engineering. První se věnuje stavbě sportovních aut, druhá inženýrskému poradenství, kterého využívají významní automobiloví giganti. Po celém světě má britská značka 215 dealerů svých sporťáků, přičemž v roce 2014 jich bylo 138.

A tím dobré zprávy pro automobilku nekončí. Před časem totiž většinový podíl ve skupině Lotus získalo čínské Geely, které vlastní také značku Volvo. Galesa tvrdí, že společnost zásluhou nových vlastníků může vzkvétat. Počítá se se stavbou nových aut, rozvojem inženýrství a nakonec i růstem mezinárodních prodejů.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
12. 8. 2017 16:10
Len, aby to neboli ...
účtovnícke čachre, ako zblbnúť investorov!