Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další legenda v rukou Číňanů: Lotus překoná veškerá očekávání, slibují noví majitelé

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Společnost Geely dotáhla akvizici a stala se většinovým vlastníkem automobilky Lotus. Značku i pod křídly čínských majitelů povede dosavadní šéf Jean-Marc Gales.

Čínské Geely se s 51 % podílu stalo většinovým vlastníkem automobilky Lotus, zbylých 49 % zůstává i nadále v rukou malajské automobilové skupiny Etika. Součástí dohody je taktéž 49% vlastnický podíl v Protonu. Oba výrobci se tak přidávají ke značkám Volvo a Lynk&Co, které již pod křídla společnosti patří.

Nové vedení potvrdilo, že lídrem Lotusu bude i nadále Jean-Marc Gales. Předsedou představenstva se stane finanční ředitel Geely Daniel Donghui Li, řady dále rozšíří vedoucí technologických pracovníků Feng Qing Feng a viceprezident pro mezinárodní obchod Nathan Yu Ning. Další dvě místa v radě obsadí zástupci Etiky.

„Po dokončení transakce se těšíme na spolupráci s našimi partnery, abychom ze značky Lotus vytvořili globálně konkurenceschopného a uznávaného vůdce na trhu sportovních vozů,“ uvedl v oficiálním prohlášení Donghui Li. „Jsme hluboce přesvědčeni, že Lotus bude v blízké budoucnosti překonávat veškerá očekávání zákazníků i automobilového průmyslu.“

Ke změnám ve vlastnické struktuře se vyjádřil i šéf Jean-Marc Gales, pod jehož taktovkou slavil Lotus v posledních měsících nemalé finanční úspěchy. V první polovině roku 2017 se výrobce dostal do kladných čísel, přičemž došlo k meziročnímu růstu tržeb o 10 %.

„Nikdy jsme nebyli v silnější pozici. Vyrábíme ty nejlepší automobily v historii společnosti a v současné době vyvíjíme novou generaci luxusních sportovních vozů, které budou nadále demonstrovat hodnoty naší značky,“ dodal Gales. Připomeňme, že kromě sporťáků se nahlas šušká také o realizaci prvního crossoveru. První koncept byl představen před dlouhými jedenácti lety.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Avatar - 3_diamanty
1. 10. 2017 22:16
lotusu fandim
a tak tejto sprave sa len a len tesim :yes:
1. 10. 2017 15:53
No, nečte se to moc dobře, ale...
... hlavní je, že Lotus přežije a snad na tom bude stejně dobře jako LR/JAG nebo Volvo. Takže nezbývá než držet palce ;-)