Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lže Volkswagen se spotřebou XL1?

Jakub Kraus
Diskuze (9)
Volkswagen XL1 má být nejekonomičtější hybridní vůz, který se bude prodávat. Ale je jeho spotřeba opravdu tak nízká?

Hybridní XL1 spojující dieselový a elektrický motor má dle Volkswagenu dosahovat kombinované spotřeby pod 1 litr nafty na 100 km. Jenže, jak každý ví, laboratorní metodika měření zrovna moc neodpovídá reálnému provozu a tato odchylka se neustále zvyšuje s tím, jak se výrobci automobilů učí navrhovat vozy jen pro tato měření.

Ještě větší problém nastává u vozů s nižší spotřebou. Tradiční odchylka se totiž pohybuje od půl do jednoho litru paliva a vcelku nezáleží, jestli je motorem jednolitrový tříválec, nebo třílitrový šestiválec. Při nedávném nezávislém testu, kdy měli novináři možnost otestovat XL1 v reálném provozu, se výsledná spotřeba XL1 ustálila na 1,47 l/100 km. Tato hodnota je stále velmi nízká pro sériové (i když malosériové) silniční vozidlo, jenže relativně znamená zhoršení o 50 %. A to už není číslo zrovna lichotivé.

Aby však nebyl VW jen kritizován, tak z testu vyšly i velmi pozitivní dojmy, že je velmi dobře zpracován, má velmi dobrou dynamiku a chová se opravdu jako vůz s motorem uprostřed. Takže ve výsledku super hodnocení, jen se bude třeba zaměřit na tu spotřebu. Uvidíme, jak dopadnou další testy, Tesla to také neměla jednoduché.

Jakub Kraus
Diskuze (9)
13. 6. 2013 20:10
Re: bravwo
Lupo 3L tu jiz bylo :-)
13. 6. 2013 18:17
Re: bravwo
Kdyby to žralo tři litry tak by to byla furt pecka
13. 6. 2013 16:40
Re: Testování novinářů
mam tu samou zkušenost s 1.8tsi
v realu sem se nejvic na celou nadrz dostal k 9 litrum po prvním tydnu jezdeni kdy sem tomu celkem nandaval, ale nejezdil sem zas jako uplnej bezmozek.
při rychlejsim presunu cca 160km/h na vzdalenost 600km sem se dostal k 8 litrum. lonska dovolena 3tis km, kdy většina cesty byla po dalnicich s lehkym prekracovanim rychlosti, z toho nejakych 500km bylo poskakovani po mestech, na pobrezi a v horach znamenalo spotřebu 7litru, tedy papirovou spotřebu, to vse při zapnute klimatizaci.
bezna jizda po okreskách při lehkem prekracovani rychlostních limitu znamena spotřebu necelých 6 litru, tedy litr pod papirovou spotřebu.
nad novinarskejma spotrebama taky často nechapave kroutim hlavou, to tezko muze jit o jizdu v ramci rychlostních limitu nebo aby nejezdili jako magori stylem brzda-plyn
13. 6. 2013 16:09
bravwo
boh (a prispevky na tomto portali) mi je svedkom, ze nie som ziaden fanusik VW, prave naopak, ale ked na tomto auto najvacsiu kritiku zozala spotreba necelych 1.5l/100km, tak to vo mne budi dojem, ze VW ide dobrym smerom.
Avatar - Mangalica
13. 6. 2013 14:31
Re: Testování novinářů
Pravdu díš!