Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN eTGE: Elektrická novinka pro městský provoz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost MAN Truck & Bus v letošním roce rozšíří svou nabídku o lehký užitkový elektromobil eTGE, který je dvojčetem již dříve představeného modelu e-Crafter značky Volkswagen Užitkové vozy.

MAN TGE se poprvé představil v létě roku 2016 a je výsledkem spolupráce společnosti MAN Truck & Bus se značkou Volkswagen Užitkové vozy, což potvrzuje jeho vzhled i technika, kterou sdílí s aktuální generací modelu Volkswagen Crafter.

Společnost MAN Truck & Bus nabízí vozidla modelové řady TGE v řadě verzí od klasické skříňové dodávky přes valník až po podvozek s kabinou připravený pro montáž účelové nástavby.

V letošním roce pak nabídku dále rozšíří provedení eTGE, jehož označení odhaluje, že k jeho pohonu slouží elektromotor. Sériová výroba této verze se podle materiálů společnosti MAN Truck & Bus rozběhne v červenci letošního roku.

MAN eTGE je stejně jako sesterský Volkswagen e-Crafter vybaven elektromotorem o výkonu 100 kW a točivém momentu 290 N.m. Potřebnou energii pohonné jednotce poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 36 kWh, které mají při správném způsobu dobíjení a údržby přijít po deseti letech a dvou tisících dobíjecích cyklů maximálně o 15 % své kapacity.

Společnost MAN Truck & Bus uvádí, že dojezd modelu eTGE na jedno nabití se má pohybovat kolem 160 km a jeho maximální rychlost je s ohledem na plánované využití v městském provozu omezena na 90 km/h. Při využití nabíjecí stanice o výkonu 40 kW mají mít baterie během 45 minut až 80 % své kapacity. Přibližně devět hodin je zapotřebí pro plné nabití s napájecím napětím 220V.

Při uvedení na trh bude MAN eTGE nabízen se standardním rozvorem náprav, vysokou střechou a užitečným zatížením od 950 do 1700 kg. Podle současných informací zamíří první exempláře do metropolitních oblastí Německa, Rakouska, Belgie, Francie, Norska a Nizozemska.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)