Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN flexHVC: Mobilní lékařské středisko budoucnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost MAN Truck & Bus představuje studii vozidla pro zajištění lékařské pomoci v oblastech, kde je jinak nedostupná.

MAN flexHVC (Flexible Humanitarian Vehicle Concept) navrhl jako svou diplomovou práci Johannes Schmutzler, student Offenbach University of Art and Design, který na něm spolupracoval i s experty na speciální úpravy autobusů a autokarů ze společnosti MAN Truck & Bus.

Koncept má představovat vozidlo vhodné pro poskytování efektivní lékařské péče v uprchlických táborech nebo válečných zónách či oblastech postižených přírodními katastrofami.

Základem pro flexHVC má být podvozek nákladního vozidla MAN GL s motorem uloženým vpředu a konfigurací náprav 8x8. Použití pohonu všech kol má zajistit pohyblivost vozidla i v místech bez silniční infrastruktury a díly modulární koncepci kabiny s nástavbou mohou být pro stavbu lékařského speciálu i kratší podvozky s konfiguracemi náprav 6x6 a 4x4.

Ve svém největším provedení se čtyřnápravovým podvozkem má mít flexHVC interiér rozdělen na tři části a pro použití ve válečných oblastech má disponovat pancéřováním podlahy i stěn a stropu, aby byla zajištěna ochrana posádky i pacientů proti útokům výbušninami a střelnými zbraněmi.

V přídi je standardně umístěna kabina řidiče a obytný prostor pro čtyřčlennou posádku, na nějž mohou navazovat moduly s různým vnitřním zařízením. V závislosti na využití může být flexHVC osazen ordinací praktického lékaře, operačním sálem, rentgenem nebo pouze modulem pro převoz ležících raněných a nemocných.

Vnější rozměry vozidla a jeho tvary umožnit jeho přepravu na místo určení ve standardizovaném kontejneru podle ISO.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)