Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN TGX D38 “100 Years Edition” je oslavou významného výročí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Koncern MAN se sice může pochlubit více než 250 let dlouhou historii, ale výroba užitkových vozidel u něj letos slaví rovných 100 let.

V roce 1915 vyrobil MAN v kooperaci s firmou Saurer v Lindau první nákladní vozidla a autobusy. Právě na tento historický milník odkazuje zcela nové speciální vydání vlajkové lodi v nabídce nákladních vozidel tradiční německé značky.

MAN TGX D38 “100 Years Edition” vychází, jak napovídá jeho označení, z loňské novinky, stojící na vrcholu současné nabídky svého výrobce. Od standardních provedení se výroční edice odliší především specifickými úpravami exteriéru a širokou standardní výbavou, zvyšující komfort v kabině.

K nejvýraznějším úpravám zevnějšku patří stylizovaná malba lva na bocích kabiny spolu s chromovaným ochranným rámem na střeše kabiny a přídavnými LED světlomety. Standardem jsou pak doplňky v podobě chromovaných krytů vnějších zpětných zrcátek a kol.

Speciálně pro výroční edici nabízí MAN nové odstíny laků karoserie, jimiž jsou tmavě šedá metalíza, ocelově modrá metalíza, bílá metalíza a červená D38.

Kabina pak ve své výbavě nabízí multimediální systém s navigací pro nákladní vozidla, rozhranním Bluetooth, vstupy pro externí zdroje hudby a nabíječku pro chytré telefony. Standardem je dvojice sedadel se stavitelnými bederními opěrkami i oblastí ramen a vyhříváním. Nechybí ani multifunkční volant, nezávislé topení, lednička a skládací stolek.

MAN TGX D38: Nová vlajková loď (+video)

K pohonu vozidel MAN TGX D38 “100 Years Edition”slouží stejně jako u standardních TGX D38 nově vyvinutý přeplňovaný vznětový řadový šestiválec D38 o objemu 15,2 l, který je k dispozici ve třech výkonových verzích. Na výběr je tedy mezi provedeními s výkonem 382 kW (520 k), 412 kW (560 k) a 471 kW (640 k).

Maximální hodnoty točivého momentu 2500 N.m, 2700 N.m a 3000 N.m jsou u motoru vybaveného třetí generací přímého vstřikování paliva common rail díky dvoustupňovému přeplňování dostupné již od 930 min-1.

Veřejnosti MAN svůj výroční TGX D38 “100 Years Edition” představuje v rámci právě probíhající akce MAN Trucknology Days 2015 v Mnichově.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)