Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN TGX D38: Nová vlajková loď (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Na letošním IAA v Hannoveru bude hlavní hvězdou značky MAN nový zástupce modelové řady TGX s označením D38.

MAN rozšiřuje svou řadu těžkých nákladních vozidel TGX o verze D38, přinášející zcela novou pohonnou jednotku spolu s několika dalšími prvky, umožňujícími zvýšení komfortu řízení a zároveň snížení spotřeby paliva.

Hlavní novinkou je samozřejmě nově vyvinutý přeplňovaný vznětový řadový šestiválec D38 o objemu 15,2 l, který bude k dispozici ve třech výkonových verzích. Na výběr tedy bude mezi provedeními s výkonem 382 kW (520 k), 412 kW (560 k) a 471 kW (640 k).

Maximální hodnoty točivého momentu 2500 N.m, 2700 N.m a 3000 N.m jsou u motoru vybaveného třetí generací přímého vstřikování paliva common rail díky dvoustupňovému přeplňování dostupné již od 930 min-1.

Všechna provedení MAN TGX D38 budou vybavena novou automatizovanou převodovkou TipMatic 2, přinášející několik novinek. Mezi ty patří například Speed Shifting, umožňující změny mezi třemi nejvyššími převody – 10, 11 a 12 – v rychlejším tempu, což přijde vhod při jízdě do kopce.

Další novinkou je funkce EfficientRoll určená pro dálniční a silniční úseky s mírným klesáním, která právě v těchto místech přeřadí převodovku TipMatic 2 do neutrálu. V případě, že vozidlo ztrácí rychlost je automaticky zařazen vhodný rychlostní stupeň a v opačném případě je zároveň zapojen do hry i brzdový systém. Cílem této funkce je úspora paliva a zároveň vyšší komfort řízení.

K novým funkcím spojeným s převodovkou patří i Idle Speed Driving, využívající vysoký točivý moment motoru D38 při nízkých otáčkách a pomalé jízdě.

Součástí výbavy nejen pro vozy MAN TGX D38 bude nový tempomat EfficientCruise, využívající data z GPS, který díky 3D mapám odhaluje stoupání a klesání na aktuální trase a tomu pak přizpůsobuje rychlost vozidla. Díky tomu zároveň významně přispívá k úsporám paliva.

Standardem pro TGX D38 je EBA (Emergency Brake Assist), který má zabránit nehodám, při nichž nákladní vozidlo narazí do pomalu jedoucího nebo stojícího vozu ve svém jízdním pruhu. Další asistentem, zvyšujícím bezpečnost je LGS (Lane Guard Systém), který varuje řidiče před neplánovaným vyjetím z jízdního pruhu.

Nová nákladní vozidla MAN TGX D38 budou k dispozici s pravostranným i levostranným řízením a zákazníci budou mít možnost výběru z kabin XL, XLX a XXL. Konfigurace podvozků pak zahrnuje možnosti 4x2, 6x2, 6x4 a dokonce i 8x4.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
31. 7. 2014 10:59
taky budu redaktor
stačí jen umět používat CTR+C a CTRL+V. Proč tam sakra nenapíšete aspoň něco vlastního, nebo to neoznačíte jako PR článek???