Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda 2: Modernizovaný malý hatchback

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
Na právě probíhajícím autosalonu ve světovém hlavním městě módy se představila i faceliftovaná Mazda 2.

Křivky a rozdělení nového předního nárazníku téměř dokonale kopírují novou, letos na jaře představenou generaci Mazdy 5. Velký nasávací otvor uprostřed nárazníku už nemá pravidelný tvar lichoběžníku, ale dostal organičtější obrysy a černou nelakovanou lištu nesoucí registrační značku. Vzniká tak nevtíravý a příjemný úsměv charakteristický pro všechny nové Mazdy. Tento tvar reflektuje také členitá spodní hrana nárazníku a rámečky mlhovek protažené šikmo vzhůru.

Designové úpravy tak sjednocují vzhled malého hatchbacku z Hirošimy s novějšími modely Mazdy. Místo jednoduché trojúhelníkové masky chladiče s malým logem uprostřed proto Mazda 2 dostala ozdobnou lištu a větší orámované logo, které zasahuje až do nárazníku.

Nejedná se ale o pouhý facelift exteriéru, inženýři zapracovali i na technice. Podvozek je nyní nově naladěn tak, aby poskytoval více komfortu a všechny pohonné agregáty se již mohou pyšnit plněním normy Euro 5. Jedná se o dvě varianty benzinové jedna-trojky (55 a 63 kW), taktéž benzinovou jedna-pětku o výkonu 76 kW a upravený vznětový agregát o objemu 1,6 litru. Ten posílil z 66 na 70 kW, nejvyšší točivý moment 205 Nm zůstal zachován. Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu je nyní rovna 4,2 litrům nafty na 100 km (110g CO2 na ujetý kilometr).

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
Avatar - iudex
1. 10. 2010 14:26
Re: Súdruzi a súdružky
I keď mi je malá Mazda sympatická svojím otvoreným priznaním, že ide o malé auto (žiadna snaha o náhradu rodinného auta) a najmä nízkou hmotnosťou, zachovávajúcou - ako jedna z mála - hmotnosť pod 1 tonu, ten hračkársky interiér neviem prekúsnuť. Jednoducho i malé auto musí v interiéri vyzerať ako auto a nie ako lego-model. ;-\
1. 10. 2010 14:10
Súdruzi a súdružky
To táhlo na uzavírání přívodu vzduchu mě vždycky dokáže dojmout >:D 8-s [odkaz]