Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda RX-9: Vize z Nového Zélandu

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Jak bude vypadat nový sporťák s rotačním motorem? Novozélandský designér si myslí, že docela dramaticky.

Představovaná RX-9 je zatím vizí nezávislého stylisty Alexe Hodgeho. Ten stvořil dvoumístný sporťák, zčásti stříbrný a zčásti černý. Svými tvary respektuje značkový jazyk Kodo, i když pro samotnou automobilku pochopitelně nepracuje. Podívejte se jen na přední masku, ta jakoby z oka vypadla nedávným studiím Mazdy i současným sériovým modelům. Zajímavá jsou u kupátek neobvyklá velká okna. Nemůžeme si pomoci, ale tahle zatím jen počítačová studie hodně připomíná legendární McLaren F1, alespoň právě liniemi střechy. I když je určitě kompaktnější.

Všechno ostatní je ale jinak, auto je zvenčí plné prolisů a zlomů a průmyslový designér Hodge se neváhal vzepřít tradici. Pohonnou jednotku totiž umístil před zadní nápravu. Bude jí určitě rotační motor, tedy agregát s krouživými písty, nazývaný podle svého vynálezce také Wankelův. Posledním sériovým modelem, který poháněl, byla RX-8, skutečně jediné čtyřdveřové kupé světa. A navíc doplněné o elektromotor, Mazda už má takový systém prakticky vyvinutý, alespoň se o něm neustále spekuluje. Ale auto s opravdu sportovními sklony musí dostat posílenou verzi, to dá rozum. Na nějaká čísla je však příliš brzy. I devítka v označení je logická, tu dosud Japonci nikdy nepoužili a model bude vlajkovou lodí jejich výrobního programu.

RX-9 se však dočkáme podle australského serveru Motoring nejdříve za šest let, do premiéry je tak zatím hodně daleko. Mazda bude v roce 2020 slavit sto let od založení původní společnosti Toyo Cor Kogyo, která však vyráběla předměty z korku, ale tříkolová motorová vozidla přišla na řadu až o dekádu později. To RX-7, které mimochodem Hodge svou představou také vzdává hold, vstane z mrtvých už za tři roky. Ať už dostane firemní kód FE, či jiný, máme se ve čtvrté generaci na co těšit. Minimálně na lehkou konstrukci, která pomůže výkonům a sníží spotřebu. I tato událost se týká padesátin, konkrétně kupé Cosmo alias 110S.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
1. 10. 2014 12:59
Ako
Ako majiteľ a fanúšik Mazdy musím povedať že na prvý pohľad som sa zhrozil, na druhý sa mi to už zapáčilo až na ten predok.Ale viac by mi takéto tvary sedeli na RX-7, najmä zo zado-bočného pohľadu mi ju pripomína. :-)
Avatar - _Karel_
1. 10. 2014 12:14
RX
Za mě teda ne.Předek mi přijde jak vyrobenej z vosku a pak zahřátej- jako by všechno mělo být výš a spadlo to. Ještě, že je to jen plácnutí do vody a ne koncept.
Avatar - flyboyeda
1. 10. 2014 11:40
wow
Lexus je Japonský Mercedes

tak tohle by mohlo být japonské Ferrari

nádhera moc se mi to líbí
Avatar - Emel
1. 10. 2014 11:03
Kodo
Na Kodo je to dost hranaté a roztříštěné... ale jako jo, nevypadá to úplně marně.