Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda: V Japonsku vyrobila 40 milionů automobilů

Miro Mihalik
Diskuze (4)
V japonské automobilce teklo proudem saké. Taky byste měli důvod na oslavu, kdybyste doma vyrobili tolik vozů.

Představte si, že byste na silnici postavili úplně první Mazdu. Vlastně, před 75 lety (přesně v říjnu 1931) to ještě nebyl automobil, ale nákladní tříkolka. Na tom však nesejde. A na konec řady všech dosud vyrobených aut této japonské značky byste zaparkovali novou Mazdu 2. Otázka zní: Je možné, aby první a poslední (jubilejní) model stály vedle sebe?

Bylo by to více než pravděpodobné, akorát mezi tříkolkou a „dvojkou“ by parkovaly další tři vozy. Zeměpisná pointa (trochu přitažená za vlasy, ale nějak zajímavě jsme vám to podat museli) říká, že Mazda by svými všemi automobily – pokud by existovaly a jezdily – dokázala čtyřikrát obkroužit Zemi. Tak dlouhého hada by vytvořilo 40 milionů automobilů Mazda vyrobených v Japonsku. Plus mínus.

Samozřejmě, Hisakazu Imaki, prezident a předseda představenstva Mazdy to při slavnostním ceremoniálu, ve výrobní hale č. 2 poblíž centrály v Hirošimě, podal s větší vážností. „Vyrobit tenhle úctyhodný počet automobilů není koncem, ale pouze začátkem našeho úspěšného tažení,“ řekl. A máme dojem, že bychom mu měli věřit. Imaki totiž pamatuje hodně. Pochází přímo z Hirošimy a byl při rekonstrukci po 2. světové válce. Továrna sice nebyla úplně zasažena výbuchem atomové bomby, protože byla chráněna pahorkem, ale památníky z rozteklých cihel byste tam našli i dnes.

Miro Mihalik
Diskuze (4)
Avatar - Ricardo
23. 7. 2007 00:16
Nechybí něco?
Článek je jako useknutý v půli a bez fotek...
Avatar - Ricardo
23. 7. 2007 00:12
Re: Mazda
No to je dost, VW jich má 100 mega, takže Mazda není nějaký chudý příbuzný