Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254 – Velká očekávání

Ondřej Šámal
Diskuze (88)

Japonská automobilka rázně vkročila do jinak ustáleného segmentu prémiových SUV střední velikosti. Po plug-in hybridní verzi se čtyřválcem konečně dorazil také všemi očekávaný řadový šestiválec 3.3 spalující naftu, který se chlubí velmi nízkou papírovou spotřebou.

Design, interiér


Mazda patří mezi motoristickými novináři po celém světě mezi největší oblíbence. Jednak spousta z nás obdivuje kompaktní roadster MX-5 s nízkou hmotností a téměř ničím neředěnými jízdními vlastnostmi, jednak obecně fandíme těm, kteří si dělají věci po svém. V tom ostatně Mazda exceluje. Wankelův motor s rotujícími písty, příklon k objemu v době, kdy drtivá většina konkurentů zmenšovala agregáty a chybějící decilitry nahrazovala přeplňováním, unikátní zážehový čtyřválec částečně fungující na principu vznětových jednotek, o kterém psal Marek ve svém testu Mazdy 3. Zkrátka je toho hodně.

V poslední době mě u japonské automobilky velmi potěšila zpráva o větším SUV CX-60 s novou platformou se standardním pohonem zadních kol, které v Evropě vedle plug-in hybridního pohonu s 2,5litrovým čtyřválcem bude lákat též na nově vyvinutý řadový šestiválec o objemu 3,3 litru, kterým se CX-60 dostává do teritoria Audi Q5, BMW X3, Jaguaru F-Pace a Mercedesu GLC. Také proto budu na japonské SUV trochu přísnější. Přece jen míří do třídy, která moc neodpouští.

Lady in red

Starší z nás si pod mezititulkem vybaví osmdesátkový „slaďák“ od britsko-irského zpěváka Chrise de Burgha, jako dámu v červeném ovšem neváhám označit ani CX-60. Přes 4,7 metru dlouhá karoserie je po stránce designu navržena velmi elegantně, aby své štědré rozměry dokázala zamaskovat. U Mazdy tradiční zakulacené linie jsou v příjemném kontrastu s hranami, jež si za své vzali někteří soupeři. Tomuhle konkrétnímu exempláři pomáhá charakteristický tmavě červený lak Soul Red Crystal za 27.500 Kč, který japonským vozům sluší nejvíce.

Umístění většího motoru s válci v řadě si vyžádalo delší motorový prostor, kabina je tudíž posunuta vzad, což sice pomáhá proporcím, zároveň ale lehce ubírá na vnitřním prostoru. Díky rozvoru 2870 milimetrů ovšem stále zbývá dost centimetrů pro kolena cestujících v druhé řadě, o přední opěradla se tudíž tlačit nebudou.

Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254 Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254

Trochu proti proudu

Moje dojmy z exteriéru i interiéru se prakticky neliší od těch ve starším testu plug-in hybridní alternativy, proto tuhle část vezmu trochu stručněji, ať se můžeme vrhnout na samotný motor a jízdní projev šestiválcové Mazdy CX-60. Vždyť o to tu přece jde především.

Na kabině cením snahu zachovat tradiční koncept ovládání fyzickými tlačítky. Multimediální systém s širokoúhlým, dvanáctipalcovým displejem obsluhujete především pomocí otočného kolečka a přidružených tlačítek na středovém tunelu. Tenhle koncept si Mazda „půjčila“ od BMW, což ale vůbec nevadí. Funguje totiž skvěle. A fungoval by ještě lépe, pokud byste centrální obrazovku za jízdy mohli ovládat i dotykově. Tomu tak bohužel není.

Čím dál komplikovanější multimédia doplněná zrcadlením chytrých telefonů přitom nejsou úplně koncipována tak, abyste je ovládali pouze tlačítky. Zadání adresy do navigace bez hlasového ovládání proto v pohybu vyžaduje zbytečně moc pozornosti a času. Chápu, že v Mazdě asi mysleli na bezpečnost posádky, jenomže právě komplikovaná obsluha za jízdy jde přímo proti jejich záměru.

Co naopak musím pochválit, jsou fyzické ovladače ventilace, na které přitom mnozí rezignují. Přitom právě tenhle způsob je v praxi nejjednodušší, nejrychlejší a nejbezpečnější. Nechybí ani tlačítko omezující stále otravnější jízdní a bezpečnostní asistenty. V tomhle jde Mazda naštěstí řidičovi naproti.

Video se připravuje ...

Motor, jízdní vlastnosti


To, oč tu běží Zprávy o SUV s platformou upřednostňující zadní kola, která je připravena také na šestiválcový diesel, u Mazdy CX-60 vyvolaly nadšení a velká očekávání. Ta u plug-inu trochu narazila na topornější a tvrdší odpružení, které si nejen s českými cestami příliš nerozumí. Uvidíme, jestli o necelou čtvrttunu lehčí verze s motorem 3.3 e-Skyactiv D254 bude lepší. Nejdříve se ovšem podíváme na samotný motor.

Agregát o objemu 3,3 litru vlastně vznikl přidáním dvojice válců k čtyřválci 2.2, který známe z mnoha modelů japonské značky. Diesel stále pracuje s relativně nízkým kompresním poměrem 15,2 : 1, přičemž uvnitř spalovacího prostoru jsou dva pomyslné prstence (či kapsy), mezi něž na oddělující hranu piezoelektrické vstřikovače vstřikují naftu. Palivo se pak mezi ně rozprostře, čímž dochází k účinnějšímu promíchání nafty se vzduchem.

Díky pěti vstřikům během jednoho cyklu (čtyřválec zvládal čtyři) je rozptýlené palivo jemnější, což kromě jiného také zvyšuje celkovou účinnost spalování a samotného motoru. Ta dosahuje více než 40 %. Rozšířením nízkoteplotního spalování PCI lze recirkulaci výfukových plynů (EGR) použít až do velmi vysokého zatížení, což snižuje emise oxidů dusíku (NOx). Mazda tohle komplexní řešení označuje zkratkou DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition).

Mazda nový šestiválec 3.3 e-Skyactiv D nabízí s parametry 147 kW a 450 N.m, anebo se 187 kilowatty a 550 newtonmetry. V obou případech je standardem osmistupňový automat z vlastního vývoje. Nejedná se však o klasickou skříň s kapalinovým měničem. Japonci místo něj totiž použili kombinací elektronicky řízené lamelové spojky s mild-hybridním pohonem v podobě elektromotoru o 12,4 kW a 153 N.m, který klasicky pomáhá například při akceleraci a zlepšuje hladkost řazení. Řadová koncepce slibuje sametový běh, realita je ovšem trochu jiná.

Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254 Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254

Chybí mu vychování

Mazda CX-60 na své prémiové konkurenty ztrácí už samotným odhlučněním. Po nastartování se 3,3litrový šestiválec docela nahlas ozve. Na volnoběh i při záběru je motor poměrně hlučný a nepříliš kultivovaný. Hned v prvních momentech mě dokonce napadlo srovnání s šestiválcovými pick-upy, jejichž hrubší projev je CX-60 podobný. To u takhle koncipovaného auta s prémiovým „feelingem“ není zrovna žádoucí.

Testovanému kousku se 187 kilowatty navíc minimálně v nižších otáčkách také chyběla větší chuť do života. Odezva na sešlápnutí plynového pedálu byla spíše vlažnější, ve středních a vyšších patrech otáčkoměru již temperament motoru nechyběl.

Dynamika ve středních otáčkách je plně dostatečná a odpovídá 187 kW, 550 newtonmetrům a hmotnosti auta přes 1900 kilogramů. Jakmile se mazda dostane do tempa, hezky reaguje na řidičovy povely a šestiválec se uklidní. Osmistupňový automat valnou většinu času řadí bezproblémově, jestliže se však blížíte do křižovatky či na kruhový objezd, dokáže zmatkovat. Po uvolnění pedálu a jeho následném sešlápnutí jsem totiž několikrát cítil škubnutí převodovky. Zřejmě spolupráce s mild-hybridem není někdy tak hladká.

Abych však novou pohonnou jednotku jenom nehanil, musím jí vyseknout poklonu za efektivitu. Kombinace poskakování v pražských kolonách se svižnější jízdou po dálnici a pohodovým křižováním po okreskách s plně naloženým autem znamenalo spotřebu pouze 6,8 litru na sto kilometrů. Vezmu-li v potaz velkou čelní plochu s aerodynamickým odporem, odpory pohonného řetězce se čtyřkolkou, velká a široká kola a velikost samotného motoru, je to vynikající výsledek, který navíc v dlouhodobém horizontu díky vlídnějšímu počasí můžete srazit na dohled kulatým šesti litrům. Za taková čísla by přitom byly spokojené i leckteré čtyřválce v autech menších o třídu či dvě.

Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254 Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254

Jako v kopačkách na betonu

Tvrdý podvozek u plug-inu se bohužel opakuje také v případě vznětového šestiválce. Červená Mazda CX-60 obouvala dvacítky s pneumatikami o šířce 235 mm s 50% profilem, který zvládal tlumit část nerovností, klacky pod nohy mu však hází samotné odpružení. To je totiž prkenné a nepoddajné, jako by právě tyhle dvě vlastnosti určovaly tzv. sportovnost. Jenže když chcete podvozek naladit na tužší notu, musíte mu zároveň dát dostatečně pevnou oporu v tuhé karoserii a uložení tlumičů a pružin. Jinak dostanete uskákanou kozu.

Mazda na tom naštěstí není tak bídně, ovšem její schopnost tlumit typické silniční nedokonalosti přesto neodpovídá míře tuhosti odpružení. Cestovní komfort kvůli tomu často trpí, což však bývá bolístka mnoha dnešních SUV s velkými koly, jež se snaží krotit vysoké karoserie. Příkladem budiž hybridní Renault Austral z mého nedávného testu.

CX-60 se vám alespoň odvděčí chováním v zatáčkách. Tvrdší podvozek totiž dovoluje pouze minimální náklony, sportovní charakter japonského SUV tím proto vůbec netrpí. I se vznětovým motorem si proto za volantem mazdy užijete přiměřenou dávku zábavy. Ve středních otáčkách totiž šestiválec krásně zatahuje a dovoluje velmi rychlé průlety i pasážemi s více utaženými zatáčkami.

Navíc jsem si všiml jednoho trochu neobvyklého problému, který však souvisí s řízením. To zejména okolo středové polohy docela často mírně zatuhlo a při dalším pohybu volantem bylo nutné překonat mírný odpor, po němž následovalo lehké škubnutí a drobné vychýlení směru jízdy. Nejdříve jsem si připadal, jako bych zápasil s udržováním v jízdním pruhu, problém se však vyskytoval i s vypnutým pomocníkem. Nakonec jsem se dozvěděl, že je problém přímo s řízením, který se týká snad všech (nebo alespoň velké části) CX-60 a měl by se řešit jeho výměnou.

Závěr


Mazda CX-60 má spoustu atributů, které mě lákají: šestiválec, platformu se standardním pohonem zadních kol, auru řidičského SUV. Jenže v praxi mě spíše zklamala. Motor je na můj vkus hlučný a hrubý, převodovka také nefunguje hladce jako osmistupňová skříň od ZF. Nemluvě o tvrdém podvozku a trablům s řízením. Jako kdyby ji v Japonsku ušili horkou jehlou.

Vzhledem k velkým očekáváním a velmi tvrdé konkurenci proto musím být přísnější a dát CX-60 nižší hodnocení, ačkoliv po finanční stránce vychází výhodněji než německá prémiová konkurence. Například za BMW X3 xDrive30d s 210 kilowatty dáte minimálně 1.651.000 Kč, kdežto základní CX-60 Exclusive-line stojí 1.390.990 korun.

Testovaná linie Homura je o 104 tisíc korun dražší, nabízí ale navíc černé kožené čalounění s odvětrávanými předními a vyhřívanými zadními sedadly a další prvky, za které se u BMW, Audi i Mercedes-Benzu kolikrát tučně připlácí. Z příplatků máte na výběr mezi laky a několika pakety, s kterými se dostanete na úroveň zmíněného X3 v základu (byť už docela slušně vybaveném).

Nabídka je to tudíž velmi slušná, pouze bych několik let počkal, až se vychytají všechny dětské nemoci. Mazda CX-60 jich totiž nemá zrovna málo, ačkoliv v jádru jde o opravdu povedenou alternativu k zavedeným značkám z Německa. Jen to chce dotáhnout do zdárného konce.

Nejlevnější verze modelu 1.243.090 Kč (2.5 e-Skyactiv PHEV Prime-line)
Základ s testovaným motorem 1.390.990 Kč (3.3 e-Skyactiv D254 Exclusive-line)
Testovaný vůz bez příplatků 1.494.990 Kč (3.3 e-Skyactiv D254 Homura)
Testovaný vůz s výbavou 1.634.990 Kč (3.3 e-Skyactiv D254 Homura)

Plusy

  • Velmi úsporný diesel
  • Jízdní vlastnosti
  • Bohatá výbava za slušnou cenu
  • Atraktivní design
  • Kvalitní interiér s povedenou ergonomií
  • Standardní tovární záruka 6 let/150.000 km

 Minusy

  • Hlučnější šestiválec s hrubým chodem
  • Zbytečně tvrdý podvozek
  • Občasné škubání převodovky
  • Řízení má tendence zatuhnout
Zobrazit celý článek
Ondřej Šámal
Diskuze (88)

Doporučujeme

Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254
Cena základní sestavy 1 494 990 Kč
Výbava základní sestavy mimo jiné 20" kola v černém odstínu, černě lakovaná vnější zpětná zrcátka, černé kožené čalounění, elektricky nastavitelné řidičovo sedadlo, přední sedadla vyhřívaná a odvětrávaná, zadní vyhřívaná sedadla, integrovaná navigace, adaptivní LED světlomety, zadní parkovací kamera s dynamickými digitálními liniemi Kč
Cena testované sestavy 1 634 990 Kč
Výbava testované sestavy panoramatické střešní okno (35.000 Kč), paket Pohodlí + Sound za 68.000 Kč (audiosystém Bose s 12 reproduktory, elektrické ovládání pátých dveří, zatmavená zadní boční okna, panoramatický parkovací systém, bezdrátová nabíječka, dvě zásuvky AC (150 W), metalický lak Soul Red Crystal (27.500 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 3283
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 187 / 3750
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 550 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 219
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.3 / - / -
Emise CO2: 137
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 570 / 1726
Objem nádrže (l): 58
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1855 / 661
Rozměr pneu: Bridgestone 235/50 R20
Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D254
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4745
b) šířka (mm): 1890
c) výška (mm): 1680
d) rozvor (mm): 2870
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 870
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 970
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1560
l) šířka vzadu (mm): 1540
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 600
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
9. 2. 2024 20:03
Re: Uvidime
Se vším naprostý souhlas. V žádném případě není tvrdá, komfort je naopak skvělý. Interiér opravdu není prémiový. Motor projevem i výkonem super. Na to, jak velké to auto je, není uvnitř moc místa. Zklamal mě ten interiér, tam jsem čekal od Mazdy víc
7. 2. 2024 15:46
Re: Dost bylo plků od lidí kteří CX-60 nejezdí.
Může mi někdo vysvětlit, proč je ten Sky-X takový "průser"?
Jezdlil jsem s ním 4 roky v CX-30. 60k km za celkovou průměrnou spotřebu 7l s tím, že kromě léta to každý všední den jelo 2x5km městem do/z jobu, kdy se ani neohřál motor, jinak by tam bylo o litr méně. Okresky podle stylu jízdy za 5-6l. Dynamika na neoturbený motor velmi slušná, pružný už od cca 1500 otáček s lineárním nárustem do konce spektra. Měnil se v tom jen olej a filtry, lil jsem do toho obyčenou 95 bez aditiv.
Jediné, co mi vadilo oproti oturbeným motorům byla nutnost řadit na dálnici.
Co je na tom tragického?
7. 2. 2024 15:25
Re: Zapomněl v testu zmínit:
Ty sedačky v Mazdách, to je nějaký místní folklor nebo prostě průměrný český Pepík už fakt má dva metry/120kg?

Dveře drnčí a odpružení je naladěné blbě, to jo. Ale infotainment je naopak skvělý. Jednoduchý, rychlý, přehledný, neobtěžuje a nemusí se po něm matlat. Kdo matlat chce, tak si to zapne.

Autu stačí doladit dětské nemoci, je na úplném začátku života.
9. 1. 2024 23:40
Re: Uvidime
Přestal jsem číst u "vycibrenost a elegancia kodiaqa ".
Chápu, že design je subjektivní záležitost, ale tyhle dvě slova snad nemůžou být Kodiaqu vzdálenější.
22. 12. 2023 17:00
Zkušenosti po roce uživání
Tak doma vlastníme CX-60 PHEV. A po téměř roce používání a ujetých 23 000 km, bych si tohle auto již určitě nekoupil. V servisu jsme cca jednou měsíčně. Zde je krátký výčet toho, co jsme již řešili:

Extremně tvrdé tlumiče. Vyměněno se stabilizátory v rámci svolávačky.
Výměna palivové nádrže, svolávačka.
Řidičové zrcátko se ve vyšších rychlostech třepalo. Výřešeno částečně.
Kufr se každý třetí pokus nezavřel. Vyřešeno.
Personalizace: Teď bude třetí pokus o vyřešení.
Lepivé řízení, nový díl dorazí začátkem ledna.
Převodovka, při couvání na elektřinu auto poskakovalo. Vyešeno.
Občas auto lehce zrychlí při podřazování, nevyřešeno.
Bezdrátová nabíječka spíše nefunguje než funguje, ještě jsem neměl sílu reklamovat.
Chybějící tlumení zadních dveří ještě jsme nereklamoval.
Parkovací senzory strašně pozdě reagují, většinou až když do něčeho narazíte
Adaptivní tempomat a držení v jízdních pruzích je strašně nervózní a často panicky začne brzdit, včetně předjíždění na dálnici. Stále nevyřešeno.
Dojezd na elektřinu by měl být 56 km, což v létě sedí. V zimě auto dá max 30 km.

Abych nebyl jen negativní, auto jsem koupil na tahání karavanu 1.6 t, a tuto disciplínu zvládá dobře.