Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda 6 sedan Skyactiv G194 AT – Sbohem, krásko

Marek Bednář
Diskuze (70)

Rozloučení s jedním z mých nejoblíbenějších obyčejných aut, Mazdou 6, bylo příjemné a svým způsobem osvěžující. „Šestka“ je neuvěřitelně půvabná zejména ve své výroční edici a pořád jezdí krásně. Také však svým způsobem nastavila zrcadlo mým preferencím a jejich vývoji za poslední roky.

Design, interiér


Není to tak dávno, co jsme si my, fanoušci značky Mazda, mysleli, že velmi povedená „šestka“ dostane nástupce s pohonem zadních kol díky platformě nazvané Large Product Group. Na té však přijelo „jen“ SUV CX-60 a dlouhý sedan v těchto týdnech pomalu končí ve výrobě nadobro. Jednak proto, a jednak díky výborným zkušenostem z minulých let jsem se na rozlučku s „šestkou“ opravdu těšil.

Usmívat jsem se začal, už když jsem ji přebíral. České zastoupení Mazdy totiž finální novinářský kousek nechalo odít do nádherné vínově červené barvy, kombinované s béžovým čalouněním interiéru v kombinaci hladké a broušené kůže. Dlouho jsem neviděl takhle krásně, starosvětsky a troufnu si říct i do jisté míry „americky“ barevně sladěné auto.

Barva i čalounění jsou součástí verze 20th Anniversary, kterou automobilka oslavuje dvacet let výroby modelu 6. Ta krásná červená barva se jmenuje Artisan a na výběr je buď ta, anebo bílá Rhodium. Čalounění v interiéru je v nabídce toto jediné a pojí se s vyhříváním předních i zadních sedaček a ventilovanými předními sedačkami, mimo mnoha jiného.

Spolu s leštěnými koly a na dnešní dobu docela velkým množstvím chromu je šestka neskutečně elegantní, zejména pokud se na ni podíváte i trochu ze strany. Křivky ji opticky ztenčují směrem dozadu a kabina začíná tak daleko od předních kol, že by neznalý mohl zapřemýšlet, jestli náhodou nemá klasickou koncepci.

Mazda 6 sedan Mazda 6 sedan

Otvírám dveře, nasedám dovnitř, těším se, jak bude sedačka hezky nízko ve srovnání s všemi těmi crossovery a elektromobily, ale ouha – sedím nějak nepřirozeně vysoko a dolů už to nejde. Že by byla má paměť tak slabá? Možná nikoliv – dřív jsem v „šestce“ jezdil vždy jen s manuálním nastavováním sedaček, tady je elektrické. A patrně je dolní pozice sedačky o něco výš; kolegové kdysi šestce na výšku nad sedákem řidiče naměřili metr, já tentokrát pouze 97 cm.

Video se připravuje ...

Zevnitř dobře známá

Palubní deska nepřekvapí. Vyjma přístrojového štítu, který je nyní z velké části displejem, má tento design už od konce roku 2018. To mě trochu překvapilo, design vypadá moderněji, ovšem tím spíš je vidět jistá nadčasovost jejího vzhledu. Navíc, jak tlačítka pro ovládání klimatizace, tak i panel ovládání multimediálního systému za voličem převodovky jsou pořád výborným způsobem práce s displejem.

Ovšem, právě na něm je už opravdu silně znát věk „šestky“. Dost možná proto, že se s ní na rozdíl od CX-5 do budoucnosti příliš nepočítá, nedostala modernější infotainment, představený před pár lety v Mazdě 3. Tento starší systém má místy trochu toporné ovládání, a i když vůz po kabelu zvládá Android Auto, přeci jen je na dnešní dobu displej už trochu malý. 

Mazda 6 sedan Mazda 6 sedan

Druhá s infotainmentem se pojící nevýhoda tkví ve zmíněném kabelu. Připojený mobil v podstatě není kam dát; do schránky v loketní opěrce se nevejde a kdekoliv jinde, např. v držáku nápojů, buď překáží, nebo se hýbe při prudších manévrech. Napadá mě leda ho spolu s peněženkou nějak vzpříčit v prostoru bezdrátové nabíječky; ta se dá snadno vypnout tlačítkem.

Kromě toho si v interiéru nemám na co stěžovat. Vyhřívání sedaček funguje hezky, byť mu, pravda, docela dlouho trvá začít hřát, čalounění je hezky pohodlné, dost místa mám, i když si sednu „za sebe“. Příjemně obří je taky zavazadelník; bohužel mu chybí háčky na tašky a kvůli tomu, že je vůz sedanem, se do něj člověk musí skoro vplazit, aby dosáhl pro věc zapadlou až k opěradlům. Tuhle daň za elegantní zevnějšek a lepší tuhost zadní části karoserie však rád zaplatím.

Motor, jízdní vlastnosti


Výroční „šestka“ je k mání pouze s jediným pohonným ústrojím – 2,5l zážehovým čtyřválcem, který dává 194 koní, a šestistupňovým automatem, skrz nějž motor pohání přední kola. Převodovka sama o sobě je klasická planetová s hydrodynamickým měničem točivého momentu, ovšem ten měnič zamyká už na prvním rychlostním stupni a následně ho odemyká jen při přeřazování.

To pojí výhody klasických automatů s dvouspojkami. Otáčky na všechny kvalty lineárně rostou s rychlostí jízdy bez „houpání“ v závislosti na tom, jestli šlapete na plyn nebo ne, ale zároveň se při rozjezdech a manévrování převodovka chová jako klasický automat, tedy že postupným povolováním tlaku na brzdový pedál mohu přesně regulovat pohyb auta. A v ostřejším tempu je přeřazování dostatečně rychlé.

Mazda 6 sedan Mazda 6 sedan

Protože je pod kapotou stejný motor jako u nedávno testované CX-5, musí se i s „šestkou“ jezdit jako kdysi, tedy ve vyšších otáčkách. Zcela odlišně od dnes běžných přeplňovaných motorů tahle atmosféra nejlépe pracuje – a nabídne nejlepší zátah – nad čtyřmi tisíci otáček. Do té doby to je prostě pohonný agregát, který prostě plní svou práci, ale nějaké nadšení byste z něj dolovali marně. Podřaďte však a najednou je všechno jinak, reakce motoru se zrychlí, zvuk zhutní a dynamika zásadně zlepší.

Má to ráda rychleji

Právě ostřejší tempo technice „šestky“ docela sedí. Je to možná trochu paradox, protože dokud jedu pomalu, jezdí prostě jako auto a nic moc mě nevybízí přidat. Ba dokonce, kvůli již zmíněnému vyššímu posezu za volantem a taky poněkud kosmetickému bočnímu vedení sedaček se mi do toho nakonec zas až tolik nechce.

Jenže právě když zrychlím, podvozek se ukáže v celé své kráse. Navzdory koncepci „vše vpředu“ působí vyváženě, i na zimních pneumatikách se krásně drží asfaltu a dokud se držím v nějakých rozumných mezích schopností auta, nemám problém s nedotáčivostí, jistě i díky vektorování točivého momentu mezi předními koly. Podvozek je zároveň docela komfortní i bez možnosti nastavovat tuhost tlumičů a slušně pohlcuje nerovnosti.

Mazda 6 sedan Mazda 6 sedan

S „šestkou“ jsem toho dohromady nenajel zas tak moc, jen necelých šest stovek kilometrů, ale zvládl jsem vystřídat všechny možné zpevněné povrchy. Od hladkých dálnic přes rychlé silnice první třídy až po zapadlé okresky s dost mizerným asfaltem a pražskou dlažbu, neexistuje nic, co by vyloženě nezvládala.

Za  zmínku stojí konečně i spotřeba paliva, která se navzdory mému svižnému stylu jízdy udržela na příznivých 8,5 l/100 km. A to prosím bez mild hybridní techniky; tu dostaly benzínové verze CX-5, šestka nikoliv. Proto také mimochodem jezdím s vypnutým stop-startem. Neustálé startování motoru klasickým pastorkovým startérem je hrubší a trvá dlouho ve srovnání se startér-generátory mild hybridních systémů.

Závěr


Celou dobu za volantem tohoto krásného sedanu jsem přemýšlel nad tím, jestli mě to skutečně baví. Vzpomínka na „šestku“ byla krásná, to ano, ale byla stará šest let – naposledy jsem ji řídil přes Vánoce roku 2018. Tehdy jsem si to vážně užíval navzdory tomu, že jsem měl kombi „v naftě“.

Od té doby jsem zakusil řadu zábavných zadokolek i offroadů a právě k těm – a spolu s nimi i ke schopnějším SUV a jízdě mimo asfalt obecně – jsem zejména v posledních letech začal tíhnout. Nezřídka mě za volantem krásného sedanu napadlo zkusit tuhle či tamtu polní cestu, ale pak jsem si uvědomil, že nízký podvozek a málo poháněných náprav mou svobodu v tomto ohledu poněkud omezují.

Mazda 6 sedan Mazda 6 sedan

Mazda 6 je vážně fajn, to bez debat, jenže už asi není tak fajn zrovna pro mě. Neskutečně se mi líbí ze všech stran i v detailech, čalounění interiéru je skvělé, ale osobně bych se už „čtyřkolky“ a vyšší světlé výšky vzdával jen velmi nerad.

Jedním dechem však musím dodat, že pokud je vaší doménou asfalt a pohon všech kol nepotřebujete, spěchejte ukořistit ještě nějaký skladový kousek. „Šestka“ se totiž už nedá objednat do výroby. Mezera, která po ní zůstane, bude opravdu smutná.

Nejlevnější verze modelu 891.700 Kč (6 Skyactiv G145, 107 kW, 6st. man., Center-line)
Základ s testovaným motorem 997.700 Kč (6 Skyactiv G194 AT, 143 kW, 6st. aut., Exclusive-line)
Testovaný vůz bez příplatků 1.095.700 Kč (6 Skyactiv G194 AT, 143 kW, 6st. aut., 20th Anniversary)
Testovaný vůz s výbavou 1.099.600 Kč (6 Skyactiv G194 AT, 143 kW, 6st. aut., 20th Anniversary)

Plusy

  • Nádherný design
  • Čalounění interiéru
  • Jízdní vlastnosti

Minusy

  • Zastaralý infotainment
Zobrazit celý článek
Marek Bednář
Diskuze (70)

Doporučujeme

Mazda 6 sedan
Cena základní sestavy 1 095 700 Kč
Výbava základní sestavy Zatmavená okna od B-sloupku, Elektricky ovládaná přední i zadní okna, Technologie i-Stop, Automatické zapínání světlometů, Výškově nastavitelný volant,Senzor vlhkosti, Digitální přístrojový štít, Bezrámečkové vnitřní zpětné zrcátko, Vyhřívaný kožený volant, ovládání automatické převodovky pádly pod volantem, Kožená hlavice řadicí páky, Nastavitelné zadní větrací otvory, Dvouzónová automatická klimatizace, Ostřikovače LED světlometů, Zadní sedadlo dělené v poměru 60:40, Nouzový brzdový asistent vpředu (SBS), Systém hlídání mrtvého úhlu (RVM), Hlavové airbagy vpředu i vzadu, Adaptivní tempomat, Mazda G-Vectoring Control (GVC), Systém pro prevenci čelního a zadního nárazu (SCBS), Systém pro sledování pozornosti řidiče (DAA), Imobilizér, Systém rozpoznávání dopravních značek, Dešťový a světelný senzor, Systém SCBS pro prevenci čelního nárazu v městském, provozu při rychlosti do 80 km/h, Systém monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS), Mazda G-Vectoring Control+, Elektrická parkovací brzda včetně funkce Auto Hold, Asistent pro udržení jízdního pruhu (LKA), Pokročilý systém hlídání mrtvého úhlu včetně RCTA, Inteligentní brzdový asistent (SBS), Alarm, Elektricky ovládané střešní okno, Bezklíčové zamykání Smart Card, Zatmavené čelní sklo, zelený odstín, 360° Top View Monitor, Odmrazování stěračů, Čelní sklo, materiál HPR pro eliminaci hluku, Vnější zpětná zrcátka elektricky nastavitelná, sklopná a vyhřívaná s integrovanými ukazateli směru, Ostřikovač integrovaný do stěrače čelního skla, Adaptivní LED světlomety (pokročilé automatické přepínání dálkových a potkávacích světel AHBC), Přední a zadní parkovací asistent, Audiosystém Bose® s 11 reproduktory, Integrovaný navigační systém GPS, Barevný projekční head-up displej, Připojení k systémům Apple CarPlay/Android Auto pomocí kabelu Kč
Cena testované sestavy 1 099 600 Kč
Výbava testované sestavy lak červená Artisan (+3.900 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 16
Zdvihový objem (ccm): 2488
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 143 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 258 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 228
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 7.4
Emise CO2: 167
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 480 / 0
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1539 / 556
Rozměr pneu: Continental 225/55 R19
Mazda 6 sedan
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4865
b) šířka (mm): 1840
c) výška (mm): 1450
d) rozvor (mm): 2830
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 980 / 1160
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 670 / 940
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 900
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1520
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 510
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
11. 3. 2024 22:23
jaky kombik?
ahoj,

jako majitel benzin/lpg avensisu jsem začal pokukovat po šestce a ehjle končí. stejně jak ten avensis. a to jsem se těšil na hybrida. čas atmosferickych kombiku (předělatelných na plyn) končí. nějaké doporučení v této kategorii?
Avatar - Allo
30. 1. 2024 11:27
Skoda
Že nebude nová šestka s novým 3.3d stačil by ten slabší 150kw a pohon na zadek, myslím že by se to prodávalo hodně...
Avatar - skejpa
30. 1. 2024 09:49
Re: Mazda Troll
Fandové Mazdy koupili benzín. Zaprvé to je spolehlivost sama a zadruhé nežral. Minimálně ne s manuálem. Blázny co riskovali naftu jsem nikdy nepochopil. To už bych si radši koupil toho Superba s TDIčkem, tam alespoň člověk ví do čeho jde.
Avatar - skejpa
30. 1. 2024 09:40
Re: Jedno z tych nestarnucich aut
Já byl vždy mazdař ale nějak mě to opouští. Ne, že by nedělali dobrý auta ale ta nabídka je, jak píšeš, čím dál slabší. Nebude šestka, není trojka kombik, není konkurenceschopné malé SUV do města, dvojka je Yaris a EV jsou vyloženě průser (MX-30 je snad nejhorší EV na trhu po Dacii Spring ale ta je alespoň levná). Už tam není na co se těšit. A upřímně, nebylo to ani s touto generací šestky. V Kanadě mají 2.5turbo šestku. Mají taky 2.5(t) trojku a to i s manuálem. Nic z toho se do EU kvůli emisím nedostalo. To všechno byly takové hřebíčky do rakve. Jasně, CX-60 je jediná pecková Mazda teď. Ale jedno SUV za 1,3m je prostě málo. A je to SUV, takže pro mě stejně nic :D
Btw když jsme u těch SUV. Nedávno jsem byl s Kiou EV6 v myčce a tam mají pro SUV vyšší ceny. A na celkem velký crossover EV6 mě účtujou nižší ceny. To jsme to dopracovali, když už tohle lidi berou jako menší auto :D
Avatar - skejpa
30. 1. 2024 09:33
Re: Jedno z tych nestarnucich aut
Ta je naprvní pohled super jenže ta má ten mrzáckej automat, co zabije veškerou radost z jízdy (CVT). Takže je to hned degradovaný jen na auto pro pohodovou jízdu.