Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda MX-30 e-Skyactiv 2022 – Osvěžení bez Wankela

Stanislav Kolman
Diskuze (47)

První elektromobil Mazdy se po dvou letech na trhu změnil tak málo, že namísto faceliftu můžeme hovořit spíše o modelové péči. I ta ale všedního uživatele potěší.

Design, interiér


Uznávám, začínat jakýkoliv článek o japonské značce výčtem, co všechno si ráda dělá po svém, už je ohrané. Dnes tak raději přeskočme rovnou k samotnému elektromobilu. Prvním elektrickým modelem v nabídce Mazdy se stal crossover MX-30. Zatímco ostatní se honí za co největším dojezdem, Japonci postavili elektroauto, které na jedno nabití zvládne maximálně 200 kilometrů.

Důvodem je proti konkurenci skromná 35,5kWh baterie. Ona by se snad i vešla větší, Mazda však přišla se zajímavým nápadem. Když po 160.000 kilometrech vyměníte baterku za zcela novou (a ani po takové porci to není nutně potřeba), MX-30 zůstane proti spalovacím vozům stále více CO2-friendly, než v případě akumulátorů s větší kapacitou. Myšlenka super, jestli je to pádné odůvodnění i pro zákazníka, to už je na každém jednotlivci.

Video se připravuje ...

Změn netřeba

Technický základ sdílí elektromobil s konvenčním crossoverem CX-30. Shodná je mimochodem i délka 4395 mm, šířka 1795 mm a rozvor 2655 mm. Jen výška se kvůli baterii nepatrně liší, výsledných 1555 mm znamená o patnáct milimetrů více než u „třicítky“.

Mazda MX-30 se cenou nepodbízí, ostatně za ty dva roky stihla vstupní výbava zdražit o necelých 80.000 Kč. Pořád ale platí, že už v úvodním provedení Prime-line (od 930.500 Kč) dostanete perfektně vybavené auto. Elektromobil přijíždí na osmnáctipalcových kolech, má LED světelnou techniku, 8,8“ obrazovku multimediálního systému s navigací a podporou Apple CarPlay a Android Auto, vyhřívaná sedadla a volant, přední a zadní parkovací senzory či osmičku reproduktorů.

Zkoušená výbava Makoto má specifický design kol, LED světla jsou adaptivní, boční a zadní okna zase zatmavená. Svébytné jsou také designové úpravy interiéru a exteriéru, chybět nesmějí korkové designové prvky v kabině odkazující na historii značky. Připlácelo se vlastně jen za paket Premium (+35.000 Kč) s 360stupňovou kamerou, sledováním pozornosti řidiče, výstrahou pohybu před vozidlem či audiosystémem Bose s 12 reproduktory. Zapomenout nesmíme ještě na střešní okno (+23.000 Kč) a dvoubarevný lak Red Crystal (+51.900 Kč).

Mazda MX-30 e-Skyactiv Mazda MX-30 e-Skyactiv

Design vozu nijak nevybočuje z toho, co už velmi dobře známe. Příď se subtilnější maskou a trochu zamračenými světlomety zůstává a okamžitě prozrazuje příslušnost k japonské značce. Zadní partie se svažují výrazněji ve stylu kupé, šmrnc autu dodává i ono dvoubarevné provedení. Vyjma přebytku ochranných plastů kolem karoserie nemám nic, co bych stran vzhledu mohl MX-30 vyčítat. Po dvou letech na trhu prakticky nezestárla a výrazných změn nebylo potřeba.

Nevšedním prvkem jsou zadní „sebevražedné“ dveře otevírající se proti směru jízdy. Takové řešení už Mazda nabízela u sportovní RX-8 a inspirací se prý staly japonské domácnosti. Tamní lidé milují vzdušnost na malém prostoru a co nejlepší výhled na zahradu. No, a když všechny dveře vozu otevřete, kabina je krásně vzdušná a prosvětlená. Je to praktičtější řešení než třídvířko, pořád ale přináší jisté kompromisy. Když chcete nasednout vzad, potřebujete na parkovišti vedle vozu více místa než u klasických dveří.

Ač to zvenčí nevypadá, vzadu vlastně vůbec není málo místa. S výškou 178 cm nemám sám za sebou problém, rezerva pár čísel mi zůstává před koleny a překvapivě i pod svažující se střechou. Strasti hlásají až kolegové atakující dva metry, což je pochopitelné. Krátké přejezdy tu s nějakým tím brbláním zvládnou i oni, a když bude nejhůř, nejpozději po 200 kilometrech mají několik desítek minut na protažení u dobíječky.

Video se připravuje ...

Nedotýkat

V porovnání s ostatními elektromobily vás tady krom příjemných a pohodlných sedaček potěší nižší sportovní posez, sedák si můžete umístit opravdu velmi blízko zemi. Zmíněný korek sice oku lahodí, coby podložka chytrého telefonu ale není úplně ideálním materiálem, neboť věci na něm mají tendence cestovat.

Středová 8,8“ obrazovka multimediálního systému – stejně jako v ostatních mazdách – na dotyk nereaguje. Dříve se tak dal ovládat alespoň ve chvíli, kdy vůz stál, teď už vůbec. Veškerý pohyb v menu probíhá skrz otočný ovladač na středové konzole. V redakci toto řešení dlouhodobě chválíme. Displej není uťapkaný a protože nevyžaduje dotyk, může být umístěn dále od posádky a více v zorném poli. Menu je jednoduché a intuitivní, vlastně se odlišuje jen přidanými informacemi o čistě elektrické jízdě.

Novinkou proti CX-30 je absence otočných ovladačů pro nastavení teploty. Vše probíhá na samostatném panelu níže… s displejem. Pro teplotu tu naštěstí pořád zůstávají fyzická tlačítka, ale třeba výhřev sedačky jinak než dotykem nenastavíte. Není to žádná brutální digitalizace, přesto mi je v tomto ohledu klasická „třicítka“ sympatičtější ještě o něco více. Rychloměr je sice digitální, ostatní ukazatele však zůstávají věrni analogovým hodnotám. Povedený je rovněž head-up displej, jehož poloha se ukládá společně se sedadly či zrcátky.

Mazda MX-30 e-Skyactiv Mazda MX-30 e-Skyactiv

Ještě jednu věc bych nerad zapomenul – volič samočinné převodovky. Pokud ze zvyku řadíte pozici „zcela vpředu“ s tím, že je tam vždy P, tedy parkovací brzda (tak to ostatně má i sourozenecká Mazda CX-30), tady je v dané poloze R. Pro „péčko“ musíte volič posunout ještě doleva. Když to neuděláte, začne vůz pomaličku couvat. Jasně, pokud autem jezdíte každý den, asi si zvyknete. Když se vám ale takové parkování nepovede poprvé, je to docela šok.

A zavazadlový prostor? Ten má pravidelné tvary a není ani tak mělký. Základní objem má hodnotu 366 litrů, náš je kvůli audiosystému Bose o patnáct milimetrů menší. Po sklopení lze získat až 1171 litrů, avšak se schodem za zadními opěradly. Ať už zvolíte jakoukoliv výbavu, otevření víka zavazadelníku vyžaduje vždy ruční sílu.

Motor, jízdní vlastnosti


Novinka, ale ne ta vyhlížená

Štítek e-Skyactiv znamená u elektromobilu jeden synchronní elektromotor roztáčející přední kola. Disponuje maximálním výkonem 107 kW a 265 newtonmetry točivého momentu. Při pohotovostní hmotnosti 1645 kg je vůz na stovce za 9,7 sekundy a omezovač vás utne na maximální rychlosti 140 km/h. Už to vcelku jasně naznačuje, že MX-30 nebude tak úplně dálničním křižníkem, jako spíše městským a příměstským společníkem. V souvislosti s pohonem chválíme, že umělý zvuk motoru z reproduktorů už není povinný, ale lze trvale deaktivovat.

Mazda se tím prý chtěla připodobnit vozům se spalovacím motorem, mnoho zákazníků – minimálně v Evropě – tuto snahu ale neocenilo. Ve srovnání s konvenčními vozy má však být podobná i jízda. Akcelerace z místa a nízké rychlosti umí být svižná, do sedačky vás však dynamika nepřišpendlí. Proti jiným elektromobilům probíhá celý proces spíše lineárně a pozvolna. Hračičkové ocení výběr z pěti úrovní rekuperace, kterou si nastaví pádly pod volantem.

Pálit vás tak bude hlavně dojezd, který dle metodiky WLTP vystačí na rovných 200 kilometrů. V praxi je to ještě o nějakých dvacet kilometrů méně, pokud se bavíme o teplotách kolem pěti stupňů nad nulou. Baterie má celkovou kapacitu 35,5 kWh, využitelných zůstává 32 kWh. O její „ekovýměně“ už byla řeč, plusem je také fakt, že trakční akumulátor váží „jen“ 310 kilogramů, což nemá až tak negativní dopad na jízdní vlastnosti. Letos jsme vyhlíželi výpomoc v podobě motoru Wankel, který by měl u elektrického crossoveru sloužit coby prodlužovač dojezdu a značně tak elektromazdě pomoci. Nakonec se jej ale dočkáme nejdříve na jaře příštího roku.

Mazda MX-30 e-Skyactiv Mazda MX-30 e-Skyactiv

Vůz stále podporuje rychlonabíjení maximálním výkonem 50 kW, ač i mainstreamová konkurence už nabízí klidně dvojnásobek. Přesto v tomto ohledu jednu novinku zaznamenáváme. Výkon se sice nezměnil, nabíjecí křivka však ano. A tak dobití z 20 na 80 % trvá 26 minut, tedy o deset minut méně než dříve. Z minima jste na 90 procentech za necelou hodinu. Chcete-li si občas vypomoci z klasické domácí zásuvky, počítejte se získáním zhruba sedmi kilometrů každou hodinu.

Video se připravuje ...

Jízdou potěší

Benefitem Mazdy MX-30 je jednoznačně jízdní projev. Baterie zábavné jízdní vlastnosti opravdu nepřiškrcuje, naopak vozu přináší nižší těžiště a jistotu v zatáčkách. Do zatáček se vrhá podobně ochotně jako spalovací CX-30 a rozhodně bych se nebál mluvit o hravém projevu. Řízení sice neoplývá zpětnou vazbou, ale je přesné a díky lineárnímu zátahu vás koně pod kapotou nikterak netahají za volant.

Ač má elektromobil vzadu jen torzní příčku, příliš to nevadí. Pocítíte to vlastně jen na hrstce příčných nerovností. Podvozek na osmnáctkách má tužší naladění, přesto je ale komfortní a jistý, na rozbité okresce si pak jen nenápadně podupává. Velkou tupou ránu od kol jsem za celý testovací týden zaznamenal snad jednou.

Brzdy jsou přesné a snadno dávkovatelné. Je zajímavé, že Mazda proti některým konkurentům (Škoda Enyaq a spol.) nasadila vzadu kotoučové brzdy namísto levnějších bubnů. Ty podle koncernu stačí, neboť citelně pomáhá zvýšená rekuperace. Japonci jsou ale jiného názoru a říkají, že při potřebě intenzivního nouzového brzdění budou vhodnější kotouče.

Mazda MX-30 e-Skyactiv Mazda MX-30 e-Skyactiv

Vůz je dobře odhlučněný a nezalekne se ani dálničního tempa. Jen musíte počítat s tím, že tady dojezd začne klesat vskutku rychle. Má pracovní cesta (20 km okresek, 60 km dálnice, 20 km popojíždění Prahou) přinesla průměrný odběr 22,3 kWh/100 km. Venku bylo pět až sedm stupňů a na palubě jsem si dopřával plný komfort včetně vyhřívání sedadel a volantu. Pokud preferujete primárně okresky, dokáže se auto v takových podmínkách dostat na průměr 17 až 18 kWh/100 km.

Závěr


Závěr

Pokud se vám dnešní mazdy líbí, mnoho chybiček nenajdete ani na elektrickém crossoveru. Zvenčí je stylový, uvnitř rovněž povedený a kvalitní, nezklame ani po stránce prostornosti či velikosti zavazadelníku. Zdařilé jsou také jízdní vlastnosti i fungování elektrického pohonu, pokud mu tedy odpustíte pozvolnější dávkování parametrů.

Největší slabinou tak zůstává dojezd, který se mimo dálnice ustálí na 170 až 180 kilometrech. Obdobně velká konkurence přitom dnes zvládne skoro dvojnásobek! Uvidíme, co dokáže vyčarovat vyhlížený Wankel. Zdražení vozu je poměrně výrazné, fakticky je ale MX-30 pořád jedním z nejdostupnějších elektromobilů. Nissan Leaf, Peugeot e-2008 i Renault Zoe jsou dražší, zase ale mají větší baterii i dojezd. Pod hranici 850.000 Kč se dnes vejde už jen Hyundai Kona Electric.

Nejlevnější verze modelu 930.500 Kč (e-Skyactiv/107 kW Prime-line)
Základ s testovaným motorem 992.500 Kč (e-Skyactiv/107 kW Makoto)
Testovaný vůz bez příplatků 992.500 Kč (e-Skyactiv/107 kW Makoto)
Testovaný vůz s výbavou 1.102.400 Kč (e-Skyactiv/107 kW Makoto)

 Plusy

  • Stylový vzhled
  • Hravé jízdní vlastnosti
  • Přesné řízení
  • Povedený interiér

Minusy

  • Malý dojezd
  • Nepraktičnost zadních dveří
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (47)

Doporučujeme

Mazda MX-30 e-Skyactiv 2022
Cena základní sestavy 992 500 Kč
Výbava základní sestavy 18“ hliníková kola, adaptivní LED světlomety, zatmavená boční a zadní okna, elektrické ovládání sedadla řidiče s pamětí, korkové designové prvky v interiéru, vyhřívaný volant, vyhřívaná přední sedadla, bezklíčový přístup a startování, projekční barevný head-up displej, polodigitální přístrojový štít, 8,8“ obrazovka multimediálního systému s navigací atd. Kč
Cena testované sestavy 1 102 400 Kč
Výbava testované sestavy Paket Premium (+35.000 Kč; 360stupňová kamera, kamera sledující pozornost řidiče, systém výstrahy pohybu před vozidlem, audiosystém Bose s 12 reproduktory atd.), střešní okno (+23.000 Kč), dvoubarevný lak Red Crystal (+51.900 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 107 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 265 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 140
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.7
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 366 / 1171
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1645 / 463
Rozměr pneu: 215/55 R18
Mazda MX-30 e-Skyactiv 2022
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4395
b) šířka (mm): 1795
c) výška (mm): 1555
d) rozvor (mm): 2655
e) rozchod vpředu (mm): 1565
f) rozchod vzadu (mm): 1565
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 510 / 790
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 890
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 880
k) šířka vpředu (mm): 1450
l) šířka vzadu (mm): 1440
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 700
výška opěradla vzadu (mm): 700
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
6. 12. 2022 16:29
Re: Takže
Nevím, proč bych se já jako uživatel měl přizpůsobovat nedokonalé technologii, navíc za ní ještě platit dvojnásobek... ;-)
6. 12. 2022 07:03
Re: Kdo to kdy pochopi?
Si si istý, že v časoch, keď autá jazdili len so spaľovákmi, sa nevyrábali nezmysly?
Toto je proste vozík na bežné jazdenie, pre jedného, pre dvoch, občasne, v prípade nutnosti, pre niekoho vzadu, inak sa tam bude voziť max. príručná taška. Fakt si nespomenieš na autá, ktoré mali zadné sedadlá len na ozdobu? A lacné neboli.
6. 12. 2022 06:59
Re: Dveře
Bež niekam s takými rečami, keď potrebuješ dať dozadu autosedačku, nekúpiš si toto. Leda keby si bol retardovaný.
6. 12. 2022 06:57
Re: Takže
Je to komplikované, lebo to chceš vidieť komplikované. ;-)
6. 12. 2022 06:54
Re: bordel
Všade máš to isté. Stačí dať dolu ten plastový kryt za 50 korún...