Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetá Mazda 2 (DJ): Spolehlivost na druhou

Tomáš Dusil
Diskuze (0)

Recenzovaná třetí generace Mazdy 2 se letos vyrábí dnes předlouhých deset let. Stále si ji tak můžete koupit novou. Pravda, už není nejmodernější, ostatně Mazda již nějakou dobu nabízí jejího nástupce. Ten však není nic jiného než přeznačená Toyota Yaris. Popisovaná dvojka je naproti tomu původní mazdou. Její koupí máte vzácnou možnost vyhnout se nejen plně hybridnímu pohonu, ale také přeplňovanému motoru.

Malé mazdy se kdysi v Evropě jmenovaly 121. Někdejší vlastní produkt, originálně pojatý kulatý drobný sedan ze začátku 90. let přezdívaný bublina, byl skutečně velmi nezvyklý. Následující generace už ale nebyla ničím jiným než Fordem Fiesta. První Mazda 2 vyjela v roce 2002. Pod vysokou a výhradně pětidveřovou karoserii se opět ukrýval základ z fiesty, tentokrát z generace z roku 2002. To se týkalo nejen podlahové plošiny, ale také pohonných jednotek.

Zásadní obrat přišel v následujícím vydání v roce 2007 coby série DE. Charakter modelu zcela změnily velmi dynamické a dodnes líbivé tvary. Japonci po čase nabídli také třídveřovou karoserii, a i když podlahová plošina údajně byť jen částečně kopíruje fiestu (generaci z roku 2008), technika jako taková je už v téhle dvojce svébytná. Zcela jiné byly zážehové motory, které už nejsou Ford Zetec Sigma, ale vlastní konstrukce Mazda série ZJ nebo ZY (podle objemu). Pouze vznětové agregáty 1.4 MZ-CD a 1.6 MZ-CD stále pocházely od PSA/Fordu coby řada DV.

Na čistém listu

Třetí generace Mazdy 2 vznikla výhradně v režii Mazdy. To znamená, že s Fordem Fiesta nemá společného už vůbec nic. Po vzoru větších modelů 3, 6 a CX-5 u ní Japonci uplatnili velmi inovativní techniku Skyactiv. Na rozdíl od předchůdce je k dispozici opět pouze pětidveřová karoserie, přesto je návaznost na dřívější řadu zřejmá na první pohled.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)

Doporučujeme