Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren P1 Alain Prost: MSO ctí čtyřnásobného šampiona

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
McLaren přivezl na Festival rychlosti unikátní bílý supersport P1 s modrými a červenými dekory. Divize MSO jím vzdává hold Alainu Prostovi.

Hybridní P1 už dobře známe. Raketu pohání známý uprostřed uložený vidlicový osmiválec vlastní konstrukce se dvěma turby. Z objemu 3,8 l dává sám o sobě 542 kW. Je doplněn o elektromotor s dalšími 132 kW, takže celý systém má neuvěřitelných 674 kW. K tomu je k dispozici ještě rovných 900 N.m točivého momentu. Technika se nezměnila ani tentokrát...

Za goodwoodským kouskem stojí divize McLaren Special Operations (MSO). Dostal desetipaprsková kola, červené brzdové třmeny a částečně modré sedačky do interiéru, který je stejně jako karoserie včetně bezpečnostní buňky z uhlíkových kompozitů. Auto inspirované čtyřnásobným šampionem královny motoristického sportu Alainem Prostem není překvapivě červenobílé, na karoserii jsou tenký červený pruh, silnější modrý a další dekory v téže barvě. Proč? Odpovídají designu jeho přilby v národních barvách, pilot byl známým patriotem, i když ho okolnosti donutily se odstěhovat do Švýcarska. Fanoušci si ji velmi dobře pamatují.

Prost jezdil za tým z Wokingu už v debutové sezóně 1980, tehdy ještě s atmosférickými motory Ford Cosworth. Pak s našel přístřeší u francouzského Renaultu, velmi rychle se propracoval dopředu, ale titul mistra světa mu vždy unikl. Vrátil se do Británie, v roce 1984 ještě podlehl Laudovi o pouhého půl bodu, ale o rok později už poprvé slavil a v osmdesátém šestém se smál jako ten třetí vzadu, kdy spolu bojovali oba piloti Williamsu (Mansell a Piquet). To už měl za zády turboagregát TAG Porsche. Jenže jej čekala otevřená válka s novým týmovým kolegou Ayrtonem Sennou. Třetí titul v kokpitu červenobílého McLarenu vybojoval v roce 1989, pro změnu s motorem Honda. Prakticky o něm rozhodla známá kolize v 46. kole GP Japonska na okruhu Suzuka.

Odešel do Maranella a následně po roční pauze podepsal Williamsu, čtvrtou korunu získal v poslední sezóně 1993. Poté dal formuli 1 vale, ale znovu se vrátil jako šéf týmu, když koupil domácí Ligier. Momentálně Prostovi patří stále třetí místo v historických tabulkách, více titulů mají už jen Juan Manuel Fangio a Michael Schumacher, Sebastian Vettel pak stejně. I ve svých šedesáti letech je stále aktivním závodníkem. Prostě legenda, které bývalý chlebodárce vysekl poklonu.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Egi
26. 6. 2015 15:52
Alain Prost?
To jako to auto samovolně naráží do ostatních účastníků provozu, pokud ho chtějí předjet?