Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MČR v rallye: Vojtěch Štajf chce být letos ve špičce

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Klokočka Škoda Czech National Team vstupuje do sezony 2017 se zbrusu novým speciálem Škoda Fabia R5 a jezdcem Vojtěchem Štajfem, který by rád zůstal v nejužší české soutěžní špičce i ve druhé sezoně s vozem třídy R5.

S navigátorem Františkem Rajnohou pojedou v rámci Mistrovství České republiky 2017 a současně také seriál FIA European Rally Trophy Central 2017.

Automobilový jezdec tvrdí, že je v pracovním stresu od Pražského rallyesprintu na začátku loňského prosince. „Pořizovali jsme druhý vůz, další vybavení do týmu a samozřejmě musela proběhnout také nějaká fyzická příprava. Po náročném roce 2016 zakončeném parádním třetím místem v mistrovství republiky jsme si ale nikdo v týmu si příliš nevydechl. Každopádně se už těším, až nová sezona začne,“ tvrdí Štajf.

Boky jeho vozu i přední kapotu zdobí loga titulů, které patří do vydavatelského domu Czech News Center. Jedná se o časopisy Svět motorů, Auto Tip, 4 Fleet a webový portál www.auto.cz.

Pilot a spoluzakladatel projektu Racing 21 Vojtěch Štajf připomněl návštěvu mladoboleslavských dílen Škoda Motorsport. „Zakoupili jsme novou Fabii R5, kterou zdobí unikátní výrobní číslo 111. Prestižní možnost, zvolit si díky dobrým vztahům s továrním týmem Škoda Motosport výrobní číslo karoserie, potěšila zejména majitele týmu, matematika Karla Janečka, jehož život je jedno velké číslo,“ odhalil Štajf detaily nového vozu. S novým soutěžním náčiním by rád uspěl, podobně jako vloni, ve velkém českém „mistráku“, kde se spolu s Františkem Rajnohou umístili na bronzové příčce.

Novou etapu v letošní sezoně pak napíše FIA European Rally Trophy Central 2017, do níž posádka Štajf a Rajnoha vstoupí jako reprezentanti České republiky. Seriál FIA European Rally Trophy Central 2017 čítá šest podniků v zemích střední Evropy včetně šotolinové Lausitz Rallye, která celý šampionát uzavírá. „Protože nemáme šotolinový podvozek, Lausitz Rallye zatím není na pořadu dne. O to víc se pak budeme muset snažit v ostatních pěti podnicích ERT Central, začínající v Českém Krumlově,“ komentuje Štajf nové počiny pro rok 2017.

Loňský bronz motivuje, ale také zavazuje. Prioritou pro rok 2017 je tak co nejúspěšnější účast v mistrovství České republiky 2017. „Při premiéře na Šumavě jsme v minulém roce nezačali nejlépe, letos chceme být stoprocentní od prvního podniku, kterou bude staronová Valašská rallye. O víkendu 25. a 26. března se budeme prát o čelní příčky v nabitém českém šampionátu, kde bude ještě silnější konkurence než v minulém roce,“ avizuje tvrdé boje Štajf. „Nejzajímavější novinkou sezony 2017 se určitě stane přechod Vaška Pecha do třídy R5. S jeho Fiestou R5 bychom se také rádi poměřili, chceme však především dojíždět do cíle a pravidelně sbírat body,“ poodhaluje část strategie Štajf, kterého čekají ještě finální testy a nastavení nového vozu.

Jeho loňskou Fabii R5 osedlá pro letošní sezonu známý zpěvák a také závodník Daniel Landa, vedle něhož se posadí ostřílený navigátor Julius Gál. „S Danem jsme se dohodli na spolupráci pro letošní české mistrovství 2017, pronajmeme mu naše loňské auto. Projekt Racing 21 tak kromě provozování dealerského týmu Klokočka Škoda získal prvního zákazníka a zároveň tím rozšířil startovní pole českého mistrovství o další auto třídy R5,“ vysvětlil uplatnění své loňské Fabie Vojtěch Štajf.

Multifunkční umělec a muzikant Daniel Landa se na novou sezonu náramně těší. „Čtyři roky jsem sbíral inspiraci a teď se těším, jak budu dělat na muzikantských aktivitách a užívat si závodění. Nechci si dělat žádné přehnané cíle a mým úkolem pro prvního půl roku je, udržet se na trati a pak se uvidí,“ míní zpěvák. V automobilových soutěžích debutoval v roce 2001 a startoval dosud v 78 podnicích. K jeho nejlepším výsledkům patří 7. místo na INA Croatia Delta rallye (2006), 8. na Rallye Bohemia (2006), 8. Rallye Český Krumlov (2006), 10. Rallye Příbram (2010).

„Danovi nabídne kompletní servis a zázemí pro to, aby si zvykl a šel postupnou cestou za dobrými výsledky. Plánujeme, že si mezi jednotlivými soutěžemi bude zvykat na auto také při našich testech. Poskytneme mu veškerá množná nastavení, která máme na jednotlivé soutěže vyzkoušené, abychom mu pomohli. Jeho přístup se mi líbí a myslím, že to má v hlavě dobře srovnané,“ je přesvědčený Štajf.

Jezdec nezapomněl na jednu další „číselnou“ zajímavost: „Naše loňská bronzová Fabia R5 dostala registrační značku 01R0337, zatímco té letošní nové bylo přiděleno číslo 01R0358. Rozdíl mezi na první pohled ničím nezajímavými čísly činí rovných 21! Snad nám tato symbolika přinese štěstí.“

A co zbývá říci před prvním startem? „Stojíme na prahu nové sezony, která bude díky silnější konkurenci mnohem těžší než loni. Rozhodně se ale budeme chtít poprat o pozici mezi nejlepšími pěti, kam patříme. Kromě továrního týmu Škoda Motorsport se zkušeným Janem Kopeckým, Vaška Pecha s Fiestou R5 Evo a také dravého a spolehlivého Honzy Černého tam už místa mnoho nezbývá, a zájemců kromě nás je určitě celá řada, dodal na závěr Štajf, který zároveň všechny zve na Valašskou rallye, která odstartuje 24. března ve Valašském Meziříčí, kde bude 26. března také cíl.

Mistrovství ČR – 24.-26. 3. Valašská rallye; 21.-22. 4. Rallye Šumava (+ historici); 19.-20. 5. Rallye Český Krumlov (+ historici); 16.-17. 6. Rallye Hustopeče; 1.-2. 7. Rallye Bohemia (+ historici); 25.-27. 8. Barum rallye (+ historici); 6.-8. 10. Rallye Příbram.

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
14. 3. 2017 17:20
No nevim...
pred chvili sem tu videl spot, jak si teprv kupuje auto a uz chce vitezit? >:D