Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes 9G-Tronic: Devítistupňová převodovka podrobně

Diskuze (26)
Mercedes-Benz se chystá současný sedmistupňový automat nahradit rovnou devítistupňovým. Co nabídne nová převodovka?

Automatická převodovka 7G-Tronic, která byla vůbec prvním sedmistupňovým automatem, spatřila světlo světa v roce 2003. Po deseti letech přichází další skok v počtu převodů, rovnou na devět – Mercedes mimochodem to samé udělal už dříve, když z pětistupňových automatů přešel rovnou na sedmistupňové.

Jako první se nového automatu dočká dieselový sedan a kombi E 350 BlueTec. Postupně se dočkají i další modely, to je ale nejspíš otázka měsíců a let. Vždyť pětistupňový 5G-Tronic, který se ve svém původním provedení představil téměř před dvaceti lety, Mercedes vyrábí dodnes.

Novinka má zlepšit všechny důležité provozní parametry. Více převodů znamená nižší otáčky a tedy i tišší práci motoru – konkrétně u E 350 BlueTec činí rozdíl až 4 dB. Větší rozsah převodů (9:1) znamená nižší otáčky na nejvyšší převod, konkrétně 1350 min-1 při 120 km/h. Nové Mercedesy proto budou při 250 km/h „točit“ jen 2800 otáček!

Mercedes slibuje rychlou a téměř neznatelnou změnu převodů. Měnič je osazen tlumičem kmitů, tedy dvouhmotovým setrvačníkem známým z manuálních převodovek. Přídavné elektrické čerpadlo oleje zajišťuje mazání a chlazení převodovky, pokud je motor kvůli zásahu systému start/stop vypnutý. I přes navýšení počtu převodů je nová skříň stejně velká jako 7G-Tronic, navíc je lehčí. Maximální přenositelný točivý moment je 1000 N.m, nová převodovka umožní i kombinaci s pohonem všech kol nebo s elektromotorem v hybridních Mercedesech.

Diskuze (26)
26. 7. 2013 15:03
Manual
Mohli by spravit aj manual. Rad medziplynujem a z takej 9ky do 2ky, to by bolo slapania do pedalu. Samozrejme, ze dvojte vyslapovanie.
26. 7. 2013 11:52
Re: Těším
Dobré počtení :yes: a....zlatej automat :-)
Avatar - Ham.
26. 7. 2013 09:48
Re: Není pro MB lepší...
to byla ošklivá podpásovka >:-[]
26. 7. 2013 08:59
Re: Těším
Jasně že ne. Vždycky záleží co vezeš jaký máš terén atd. Pokud máš prázdný kamion a nebo jedeš jen "kozlem" tak řadíš úplně jinak než když máš naložených poctivých 24tun a tím pádem má souprava svých 40 tun a ty máš na to třeba okolo 400 koní. Takže některé kvalty přeskakuješ při rozjezdu jiná zase za jízdy. Běžně se třeba rozjíždíš na trojku s prázdným autem na dvojku s plným, na jedničku jenom s plným do kopečka.

Edit: pokud by tě to zajímalo maličko víc tady máš odkaz [odkaz] Je tam i popis poloautomatu co jsem měl na Mercedesu na MANu a Dafu jsem měl manual.Je tam hezky popsáno i jak řadíš s plným a prázdným autem. S prázdným jen velké a s plným velkou i malou řadu.
26. 7. 2013 08:14
Re: Těším
No počkej - ale neřadíš to všechno postupně, ne?
Některé kvalty při normálním rozjezdu přeskakuješ, ne?