Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz EQC je už za dveřmi. Co všechno o elektrickém SUV už víme?

David Bureš
Diskuze (4)
Premiéra elektrického SUV s trojcípou hvězdou na přídi je za dveřmi. Mercedes tak již testuje jeho předsériová auta.

Letošní rok by se v automobilovém světě dal charakterizovat i jako rok luxusních elektrických SUV. Jaguar začal nabízet crossover I-Pace, Audi se chystá na premiéru SUV e-tron a takto koncipovaný vůz připravuje také Mercedes. Jmenuje se EQC, světu se oficiálně představí 4. září a my už o něm ještě před premiérou známe množství detailů.

Půjde o prvního zástupce modelové řady EQ zaměřené na elektřinou poháněné automobily. Do roku 2022 chce Mercedes nabídnout přes deset elektromobilů, do té doby chce také elektrifikovat své kompletní portfolio – od každé řady má být odvozena alespoň jedna elektrifikovaná varianta. Z elektrovozů vedle SUV EQC půjde ještě o hatchback vycházející z konceptu EQA a luxusní model EQS.

Video se připravuje ...

Výroba EQC má odstartovat v roce 2019, a to v továrně v Brémách, kde se už mimo jiné vyrábí SUV GLC. Už teď však mají automobily velice blízko sériovému naladění. Testů se zúčastnilo bezmála 200 prototypů, teď se na zkoušky soustředí 30 předsériových aut. „Máme u něj více testů než u jiných vozů,“ vysvětluje vedoucí inženýr EQC Michael Kelz s tím, že za tři roky ujely prototypy miliony testovacích kilometrů.

Nejtěžším úkolem byla jízda ve vysokém tempu a za vysokých teplot. Druhý zmíněný test se odehrál nedávno na poušti Tabernas nedaleko španělského města Almeria, kde teploty dosahovaly hodnoty 50 °C. Vyzkoušet bylo potřeba hlavně chladicí okruh baterií nebo klimatizaci a zjistit, jak za takových extrémních podmínek fungují. Zkoušelo se tak, zda palubní počítač ukazuje správně dojezd i při zapnuté klimatizaci nebo zda větrák klimatizace není příliš hlučný. Hodil se přitom i tamější jemný prach, který sloužil k otestování těsnění.

Co se týče designu, bude vycházet ze dva roky starého konceptu Generation EQ. Bude tak stylem navazovat na jiné modely značky, některými detaily ale nenápadně zdůrazní, že jde o elektromobil.

Naopak o výkonových schopnostech Mercedes zatím tajemně mlčí. Sériové auto by se ale mohlo chtít vyrovnat konceptu EQ Generation, jehož poháněly dva elektromotory s výkonem až 300 kW a točivým momentem 700 N.m. Koncept měl zrychlit z 0-100 km/h za méně než pět sekund a na jedno nabití ujet až 500 kilometrů.

Zda se těmto papírovým parametrům sériové auto v praxi opravdu vyrovná, poznáme nejpozději 4. září. To bude Mercedes-Benz EQC oficiálně odhalen na konferenci @me Convention ve švédském Stockholmu. O pár týdnů později by se měl ukázat i na pařížském autosalonu. K zákazníkům první kusy zamíří v příštím roce.

David Bureš
Diskuze (4)
22. 8. 2018 08:59
mercedes
Já se nechám tímhle krasavcem překvapit,doufám, že bude možnost někde vyzkoušet zkušební jízdu.
22. 8. 2018 08:08
Re: Tohle a tomu podobné
kolik jsi toho s křapkami najezdil :-)
21. 8. 2018 16:06
Jsem zvědavý
Jsem opravdu zvědavy jak bude vypadat elektrické SUV od meďáku, čekám nějakou bombu :-)