Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Future Truck 2025 se představuje (3x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Koncept Mercedes-Benz Future Truck 2025 nabízí pohled na nepříliš vzdálenou budoucnost nákladní dopravy.

Hlavní hvězdou automobilky Mercedes-Benz pro letošní IAA v Hannoveru je koncept pojmenovaný Future Truck 2025. Německá značka již v létě představila v akci prototyp soupravy tvořené návěsem a tahačem, jehož tvary i přes důkladné maskování odhalovaly současnou generaci modelové řady Actros.

Tehdy ovšem příliš nešlo o design, ale mnohem důležitější byly praktické ukázky z provozu takto velkého vozidla vybaveného autonomním systémem řízení. O necelé dva měsíce později informoval Mercedes-Benz o své vývoji systému sledování slepého úhlu pro těžká nákladní vozidla a nyní je zde plně funkční koncept Future Truck 2025, který má zaujmout svým designem a následně ohromit nejmodernější technikou na své palubě.

Technickým základem konceptu Future Truck 2025 se systémem autonomního řízení pojmenovaným Highway Pilot je Mercedes-Benz Actros 1845 s pohonou jednotkou o výkonu 330 kW (449 k) a točivým momentem 2200 N.m, mířícím na kola zadní nápravy prostřednictvím plně automatizované dvanáctistupňové převodovky Mercedes PowerShift 3.

Od svého sériového základu se koncept tahače budoucnosti odlišuje designem svého exteriéru i provedením interiéru. Přední partie i boky kabiny a bočnice mezi koly charakterizují plynulé aerodynamicky tvarované linie. Jedním z nejzajímavějších detailů je osvětlení, kdy klasické světlomety plně nahrazují LED v předním nárazníku a masce chladiče, které svítí modře pokud je zapojen autopilot a bíle, když se řízení ujme člověk. O změnách směru pak informují klasickým oranžovým blikáním.

Podobně jako exteriér sází na plynulé a jemné linie i interiér. Ty spolu se zvolenými materiály čalounění sedadel, obložení podlahy i stěn a stropu vytvařejí velmi příjemné prostředí pro práci i odpočinek.

Sedadlo řidiče se po zapojení systému autonomního řízení může odsunut vzad a pootočit o 45 stupňů, čímž poskytne více volného prostoru pro nohy i tělo. Sedadlo spolujezdce je umístěno až u zadní stěny kabiny, na níž jsou pod sklopným lůžkem umístěny dva digitální fotorámečky, díky nimž, resp. fotografiím v nich uloženým, se má řidič cítit tak trochu jako doma.

Digitální přístrojový štít je doplněn o vyjímatelný tablet, který může řidič využívat pro práci i zábavu a lze jeho prostřednictvím ovládat i řadu funkcí samotného tahače, včetně úprav rychlosti a trasy. Dvojice displejů umístěných na A-sloupcích nahrazuje vnější zpětná zrcátka a promítá se na ně obraz z kamer umístěných na krátkých sloupcích nad dveřmi do kabiny.

Tahač je doplněn o návěs Aerodynamics Trailer, který Mercedes-Benz ve světové premiéře představil na veletrhu IAA v Hannoveru před dvěma roky. Tento aerodynamicky optimalizovaný návěs může snížit spotřebu kompletní soupravy až o pět procent.

Mercedes-Benz Future Truck 2025 je vybaven autopilotem pracujícím až do rychlosti 85 km/h. V současnosti je autonomní řízení soupravy již na takové úrovni, že vedle sledování trasy za pomoci dat z navigačního systému nebo udržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucích vozidel zvládne sledovat okolní provoz, tak že se umí automaticky uhnout ke kraji silnice v případě, že se k němu zezadu přibližuje policejní nebo záchranářské vozidlo se spuštěnými majáky a sirénou.

Ve spodní části přídě tahače jsou uloženy radarové senzory s dlouhým a krátkým dosahem, které skenují situaci před vozidlem. Radarový senzor vpředu má dosah 250 m s úhlem snímání 18 stupňů. Senzor s krátkým dosahem sleduje prostor do vzdálenosti 70 metrů při úhlu snímání 130 stupňů. Radarové senzory jsou základem již dnes nabízených bezpečnostních systémů, které podporují řidiče při udržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla a při nouzovém brzdění.

Kromě toho sleduje oblast před vozidlem stereokamera, umístěná nad spodním okrajem čelního okna. Dnes je na tomto místě umístěna monokamera na přání dodávaného asistenta pro jízdu v jízdním pruhu. Dosah stereokamery je 100 m, úhel snímání je 45 stupňů horizontálně a 27 stupňů vertikálně.

Stereokamera studie Mercedes-Benz Future Truck 2025 rozpoznává jednoproudé a dvouproudé vozovky, chodce, pohyblivé a nepohyblivé předměty, veškeré objekty v rámci sledovaného prostoru a stav vozovky. Kamera rozpoznává všechno, co se odlišuje od pozadí, a díky tomu dokáže precizně stanovit i volný prostor.

Stereokamera vpředu kromě toho zachycuje také informace z dopravních značek. Kromě rozpoznávání objektů a volného prostoru slouží stereokamera také ke sledování jízdního pruhu, což je zásadní funkcí pro autonomní jízdu v jízdním pruhu.

Sledování vozovky po pravé a levé straně nákladního vozidla mají na starosti radarové senzory umístěné po obou stranách před zadní nápravou tahače. Jejich dosah činí 60 m, senzory pokrývají úhel 170 stupňů.

Systém autonomního řízení konceptu Future Truck 2025 je doplňen síťovým propojením V2V (Vehicle to Vehicle; komunikace mezi vozidly) a V2I (Vehicle to Infra structure; komunikace mezi vozidlem a infrastrukturou).

Každé vozidlo, vybavené v blízké budoucnosti těmito systémy, bude průběžně předávat svému okolí informace v podobě zprávy CAM (Corporate Awareness Message). Jejím

obsahem jsou údaje o poloze a typu vozidla, rozměrech, směru a rychlosti jízdy, případné akceleraci nebo brzdění a o poloměru projížděné zatáčky.

Frekvence informačních sdělení závisí na rychlosti jízdy vozidla a na intenzitě změn jeho pohybu. Při klidné jízdě to může být jedna zpráva za sekundu, při výrazných změnách i deset zpráv za sekundu.

Zprávy jsou přenášeny technologií WLAN na frekvenci G5 (5,9 GHz), která je po celé Evropě jednotná. Základem je stanice ITS Vehicle Station (Intelligent Transport Systems and Services) na palubě vozidla. Komunikace mezi vozidly je rovněž standardizovaná na základě dohod v rámci konsorcia výrobců automobilů, dodavatelů, veřejných organizací a výzkumných zařízení.

Mercedes-Benz uvádí, že v období mezi roky 2008 a 2025 se objem nákladní dopravy na silnicích Evropy zvýší o 20 procent. V samotném Německu se má objem silniční dopravy zvýšit z dnešních 3,7 miliardy tun ročně na téměř 5,5 miliardy tun do roku 2050. To se sebou mimo jiné ponese zvýšené nároky na bezpečnost provozu.

Právě vozidla s autonomním řízením, která chce Mercedes-Benz v případě nákladních automobilů uvést na trh právě v roce 2025, mají významně přispět ke zvýšení bezpečnosti provozu. Zvláště u těžkých nákladních vozidel pro dálkovou dopravu totiž mohou výrazně ne-li úplně zrušit riziko nehod způsobených únavou a nepozorností řidiče.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)