Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Magic Sky Control: Prosklená střecha s proměnlivou barvou ve výrobě od roku 2011

Diskuze (6)
Studie Mercedes-Benz Shooting Break odhalila na pekingském autosalonu podobu nové generace třídy CLS. Pod dojmem celkového designu ale zanikl jeden zajímavý detail.

Novinka, která se už příští rok objeví i v produkčních modelech, dostala od Mercedesu označení Magic Sky Control. Jedná se o prvek, který se dosud v masové výrobě neobjevil, koncern Daimler si jeho funkční princip ale vyzkoušel již u prosklené střechy v Maybachu.

Z uživatelského hlediska je Magic Sky Control jednoduché zařízení – po stisknutí tlačítka se tmavá střecha přemění v průhlednou. Tato funkce využívá fyzikálního principu deskových kondenzátorů. Pokud jimi prochází elektrický proud, rozestoupí se částice zatmavující sklo. Střecha se tím zprůhlední a může prosvětlit interiér. Po přerušení dodávky elektřiny se částice díky gravitaci rovnoměrně rozmístí po celé ploše skla a střechu opět zatmaví. Střecha kromě toho tepelně izoluje a brání průchodu UV a infračerveného záření.

Mercedes nyní testuje Magic Sky Control ve svých vývojových prototypech. Kromě druhé generace čtyřdveřového kupé CLS se s největší pravděpodobností objeví i v třetí generaci malého kabrioletu SLK a postupně z nabídky Mercedesu vytlačí konvenční panoramatickou střechu.

Diskuze (6)
12. 5. 2010 11:42
Re: Konecne
Tento systém funguje již minálně 10 na německých vysokorychlostních vlacích ICE 3. Strojvedoucí má za zády skleněnnou přepážku, přes kterou mohou cestující sledovat trať, a když se to strojvedoucímu nelíbí a chce mít soukromý, přepážku si zatmaví.
Avatar - positivemind
12. 5. 2010 10:32
Re: Pekne, to by se mi libilo
Je to čupr věc, mám na 407 taky prosklenou střechu, občas bych bral, aby šla zatmavit jen část - kdo ví, jestli to půjde. Bylo by to super, děckám na palici pustit sluníčko a sám zůstat ve stínu >:D
12. 5. 2010 09:52
Konecne
Tento jednoduchy princip jsem jiz videl v casopisech s top end architekturou kancelare, a na super modernich domech, kdy cela sklenena pricka je vestavena vcetne dveri ze skla.

:yes:
Avatar - Slavek-TDM
12. 5. 2010 09:51
Pekne, to by se mi libilo
To chci! :-) Ale asi az v pristim zivote... >:D