Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz oznámil změny označení modelů a poodhalil Maybach

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Mercedes-Benz pokračuje ve změnách značení svých modelů, které mají zjednodušit orientaci v nabídce značky a zároveň nabízí pohled do interiéru své nejluxusnější limuzíny.

Novodobá historie značky Maybach trvala pouze deset let. Koncern Daimler automobilku oživil v roce 2002 s očekáváním, že se vozy postaví proti konkurenci v podobě vozů značek Bentley a Rolls-Royce. Sláva se však nekonala a v červnu 2012 sjela z výrobní linky prozatím poslední limuzína značky s více než stoletými kořeny.

Na začátku letošního roku automobilka Mercedes-Benz potvrdila, že značka Maybach se vrátí a nyní ohlašuje premiéru modelu pojmenovaného Mercedes-Maybach S 600. Ten se v případě svého jména vydává stejnou cestou jako sportovní verze označené Mercedes-AMG a má představovat nejluxusnější provedení aktuální třídy S.

Výstavní premiéra se má ještě v listopadu uskutečnit na autosalonech v severoamerickém Los Angeles a čínském Guangzhou. Již nyní ovšem Mercedes-Benz zveřejnil první snímky interiéru své luxusní novinky. Ta navazuje tam, kde v roce 2012 skončil Maybach jako samostatná značka.

Vše se zde točí okolo cestujících na dvojici samostatných zadních sedadel. Ta jsou plně stavitelná, vyhřívaná i odvětrávaná a vybavená masážními funkcemi. Samozřejmostí jsou ty nejexkluzivnější materiály a chybět nebude ani výkonný multimediální systém.

S ohledem na označení S 600 a skutečnost, že nový Mercedes-Maybach vychází z modelu S 600 long, lze pod kapotou počítat s dvojicí turbodmychadel přeplňovaným vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 5980 cm3 s výkonem 390 kW a točivým momentem 830 N.m.

Podle současné strategie automobilky Mercedes-Benz a použití jména Mercedes-Maybach se očekává nástup dalších verzí s jinými motory a možná i kratším rozvorem. S ohledem na exkluzivitu se bude nejspíš jednat jen o otázku poptávky ze strany jednotlivých klientů.

Změny v označení

Spolu s prvními informacemi o modelu Mercedes-Maybach S 600 zveřejnila německá automobilka i další plánované změny v označování svých modelů. K těm dochází v souvislosti se stále se rozšiřující nabídkou modelových řad, aby bylo zajištěna jejich přehlednost pro zákazníky.

Mercedes-Benz zachovává svou pětici základních modelových řad A, B, C, E a S, na něž budou navazovat od nich odvozené modely. V případě označení SUV a crossoverů se bude vycházet z legendární třídy G a všechny tyto modely proto budou v budoucnosti spojovat písmena GL, která doplní třetí písmeno, odkazující na technicky nebo hierarchicky spřízněnou modelovou řadu. Prozatím je tomu tak jen u nejmenšího GLA, zatímco u ostatních dojde k změnám. Dosavadní GLK se změní na GLC, aby byla jasná vazba třídu C. Třída ML se má jmenovat GLE a z ní odvozená odpověď na BMW X6 dostane jméno GLE Coupé. Z řady GL se stane GLS a jen v případě nejstarší třídy G se nic nezmění ani pro její nástupce.

Podobná změna jako většinu SUV čeká od roku 2016 i roadster SLK, který se promění v SLC, zatímco jeho větší příbuzný SL se změn obávat nemusí. Důvodem je impozantní historie této modelové řady a podobně jako u třídy G status kultovního modelu.

Vedle změn v pojmenování samotných modelových řad připravil Mercedes-Benz i zjednodušení v označení systémů pohonných jednotek. Ty z nejrůznějších zkratek a jmen přejdou na malá písmena. Mercedes-Benz na CNG tak ponesou na zádi c, vznětové modely dostanou d, dosavadní BlueTEC Hybrid se změní na h, zatímco Plug-In Hybrid a BlueTEC Plug-In Hybrid dostanou e a vozy F-CELL s palivovými články budou mít f. Pouze modely se zážehovými motory se tak jako doposud nedočkají žádného dodatečného označení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Avatar - white label
12. 11. 2014 23:42
Re: SL/SLS
>:-[]
Já bych raději to SL bez "E" a hlavně bez "e". ;-)
Avatar - JDM
12. 11. 2014 23:36
Maybach music group
tenhle Maybach asi nemyslí co? >:-[] >:-[] [odkaz]
Avatar - beibej
12. 11. 2014 23:05
Re: SL/SLS
SLC ale bývalo SL s pevnou střechou. Tady trochu pochybyli hoši.
12. 11. 2014 16:11
Re: SL/SLS
Mohli by z něj udělat SLE. >:D
Avatar - white label
12. 11. 2014 15:36
SL/SLS
Citace z článku: "Podobná změna jako většinu SUV čeká od roku 2016 i roadster SLK, který se promění v SLC, zatímco jeho větší příbuzný SL se změn obávat nemusí. Důvodem je impozantní historie této modelové řady..."
Tak snad hlavním důvodem je především skutečnost již existujícího (jiného) modelu s označením SLS.