Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Urban eTruck: Elektrická budoucnost nákladní dopravy (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Mercedes-Benz ve světové premiéře představuje prototyp elektřinou poháněného rozvážkového nákladního automobilu Urban eTruck na krátké vzdálenosti.

Koncern Daimler AG patří mezi společnosti, které věnují zvýšenou pozornost alternativním pohonným systémům užitkových vozidel. V roce 2010 byl na IAA v Hannoveru představen koncept elektřinou poháněného užitkového vozidla Fuso Canter E-Cell, jehož vývoj dospěl v loňském roce do fáze testování předsériových vozidel.

Na flotilu osmi elektřinou poháněných vozidel, jejichž schopnosti v rámci testovacího programu po dobu jednoho roku využívali zákazníci v Portugalsku, nyní od poloviny letošního dubna navázala nová skupina pěti elektromobilů Fuso Canter E-Cell.

Tato vozidla s elektromotorem o výkonu 110 kW a točivém momentu 650 N.m mají s lithium-iontovými bateriemi s kapacitou 48,4 kWh dojezd přes 100 km a jejich povolená celková hmotnost je do 6,0 tun, z nichž užitečné zatížení představuje rovná polovina.

Fuso se ovšem již nyní připravuje na premiéru nové generace svého elektřinou poháněného nákladního automobilu. Ta má mít premiéru 21. září letošního roku na IAA v Hannoveru jako Fuso eCanter.

Fuso Canter E-Cell ve službách Stuttgartu a společnosti Hermes

Mercedes-Benz na rozdíl od značky Fuso nečeká na IAA v Hannoveru a již nyní oficiálně představuje svůj Urban eTruck, i když ještě s maskováním na kabině, která pochází ze sériového modelu Atego, s nímž sdílí i některé komponenty podvozku.

Prototyp má představovat možnou cestu vývoje rozvážkových nákladních vozidel na krátké tratě, u nichž bude s ohledem na jejich využití v zásobování a komunálních službách ve městech stále více požadován místní provoz bez emisí škodlivých výfukových plynů.

Mercedes-Benz Urban eTruck je postaven na třínápravovém podvozku s rozvorem 4900 mm mezi první a druhou nápravou. Řízena je vedle přední i třetí náprava tohoto vozidla s celkovou hmotností 26 tun.

Prostřední náprava je osazena dvojicí kapalinou chlazených vysokorychlostních asynchronních třífázových elektromotoru. Každý z nich disponuje výkonem 125 kW a točivým momentem 500 N.m, který se může díky zpřevodování zvýšit až na 11.000 N.m.

Potřebnou energii elektromotorům poskytují lithium-iontové baterie s celkovou kapacitou 212 kWh, které jsou rozděleny do trojice modulů uložených bezpečně v rámu mezi přídí a první zadní nápravou. V závislosti na potřebách dopravce lze moduly baterií přidávat nebo ubírat pro prodloužení nebo zkrácení dojezdu a zvýšení užitečné hmotnosti.

Dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 200 km, což má být více než dostatečné pro každodenní provoz rozvážkového nákladního automobilu. K dobíjení je využíván standardizovaný konektor CCS typ 2 a při nabíjecím výkonu 100 kW jsou baterie na 100 % nabity za dvě až tři hodiny.

Mercedes-Benz vedle výkonů elektromotorů a kapacity baterií zmiňuje i hmotnost komponentů pohonného systému. V případě nápravy s elektromotory se má jednat o 1000 kg, další elektrické příslušenství má přidávat 900 kg a nejtěžší součástí jsou s hmotností 2500 kg baterie.

Díky absenci vznětového motoru, převodovky, spojovací hřídele, diferenciálu a palivové nádrže má být hmotnost prototypu Urban eTruck oproti konvenčnímu vozidlu stejné velikosti vyšší jen o zhruba 1700 kg.

Na levé straně rámu je uložen chladící systém, z nějž je odpadní teplo využíváno pro vyhřívání kabiny, zatímco klimatizace využívá elektrického kompresoru.

Mercedes-Benz Urban eTruck se podobně jako nová generace Fuso eCanter veřejnosti představí na letošním zářijovém IAA v Hannoveru a můžeme počítat s tím, že zde již bude osazen kabinou bez maskování.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Barry Lyndon
28. 7. 2016 12:29
už zase konční evropská elektromobilita na naprosto nemožnýc
s 84Wh/kg to prostě nemůže dávat smysl. Stejný problém má i eGolf, i3 a pod. Dokud se v evropští člověci neanučí používat baterie s hustotou energie alespoň jako má TESLA (Panasonic), pak podobné pokusy nemají moc cenu...
28. 7. 2016 11:43
Re: Zlatý ventilek
Toto nie je módne auto, tu budu čísla realite bližšie. Predpokladám, že dojazd počítali metodikou ako spotreba paliva nákladných vozov, ktorá sa nepočíta naprázdno.
Nákladne auto na rozdiel od elektrického osobáku kúpi firma keď to ma aspoň nejaký ekonomicky zmysel. A ten by vystavanie na nabíjačke dosť nabúralo.
Okre toho som presvedčený, že s príchodom väčšieho množstva elektro náklaďákov na trh sa začne zvyšovať tlak na zákaz vjazdu tých klasických do centra niektorých miest.
Avatar - WinDiesel
28. 7. 2016 10:23
Zlatý ventilek
"Díky absenci vznětového motoru, převodovky, spojovací hřídele, diferenciálu a palivové nádrže má být hmotnost prototypu Urban eTruck oproti konvenčnímu vozidlu stejné velikosti vyšší jen o zhruba 1700 kg."
Jen o 1 tunu a 700 kg TĚŽŠÍ a to díky absenci vznětového motoru, spojovací hřídele, diferenciálu a palivové nádrže ....... to je fakt paráda.
A ujede to celých 200 km !!! Což bude v praxi asi tak 140.
A decentně se zapomněli zmínit zda to těch "200 km" najede naložené .......... Tipnul bych si že je to nenaložené a naloženému dávám tak 50 km a jeden větší kopec. :-)