Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes nabídne unikátní digitální světla. K čemu poslouží?

David Bureš
Diskuze (1)
Systém nazvaný Digital Light debutoval v Ženevě prostřednictvím modernizovaného sedanu Mercedes-Maybach S. Již brzy se začne prodávat.

Světelná technologie postupuje vpřed rychlými kroky. Xenonové světlomety postupně nahrazují diody, stále více se v autech objevují i laserová světla. Mercedes pak nyní přichází s další zajímavou novinkou, systémem Digital Light. K čemu poslouží?

„Díky rozlišení přesahující jeden milion pixelů na světlomet Digital Light nejenže za každé jízdní situace vytváří ideální světelné podmínky, ale také dále rozšiřuje vizuální podporu našich jízdních asistentů,“ říká o novince vedoucí vývoje Mercedesu Ola Källenius.

Video se připravuje ...

Přeloženo do češtiny nabízejí tato „digitální světla“ nové funkce, které u současných světlometů ještě nenajdeme. Nejenže osvětlují prostor před vozidlem, ale zároveň umí na silnici zobrazit různé symboly, pomocí nichž řidiči pomůže nebo ho naopak varuje před nebezpečím.

Automobil tak prostřednictvím světel a zobrazeného symbolu umí řidiče varovat před hrozícím náledím nebo před vozidlem v mrtvém úhlu. V zúžení zase automobil promítne na silnici dvě světelné čáry vyznačující šířku automobilu, což řidiči pomůže s orientací v omezeném prostoru. Pomocí šipky zase auto může varovat před chodcem nacházejícím se blízko vozovky.

Jen o této specialitě ale Digital Light není. Automobilka se chlubí tím, že nový systém pracuje ještě precizněji než stávající světlomety Multibeam LED. Výkonné počítače využívající data poskytovaná kamerami, senzory i navigací umí tyto informace zpracovat během milisekund, což zajišťuje ideální světelné podmínky za každé situace nebo třeba ještě nižší riziko oslnění protijedoucích řidičů.

Nová světla se prozatím objeví v luxusním sedanu Mercedes-Maybach S, první vozy s touto technikou se mají na trhu objevit ještě v první polovině letošního roku.

David Bureš
Diskuze (1)
16. 5. 2018 10:19
jeden konzervativní pohled na inovaci za každou cenu?
Tohle vypadá úžasně. Bude mi chvilku trvat, než si na to udělám názor. Zatím převládá pocit zbytečně vynaložené práce. nevím, proč by se mi před zúžením z důvodu prací na silnici, kde jsou dopravní značky, pruhované sloupky, většinou se světelnými signály, žluté pruhy a kdovíco ještě, měla promítat další opičárna do jízdní dráhy. To je pouze duplikace již několikerého upozornění. Tedy zbytečnost. Nebo když dojedu kolonu tak před zabržděním budu mít na silnici obrázek kolona. To mi připomíná chytré informační tabule na okruhu v Praze... Úplně nerozumím šipce v zatáčce, kde za stromem stojí člověk. Na tohle je systém nočního vidění. Zajímavé mi přijdou "objížděcí závorky" nebo jak to nazvat, tohle třeba by se hodilo při prvním průjezdu obcí Bratronice, kde zcela nepochopitelně trčí skrze krajnici až do vozovky nějaký obrubník, protože tam někdo "vyprojektoval" přechod či zastávku nebo něco takového. Napodruhé už to víte, ale napoprvé je to dost nepříjemné překvapení. Sněhová vločka je naprostý úlet, to má jako svítit celou zimu po celou noc? (monitoring venkovní teploty je účinný již mnoho let a zcela primitivní pravidlo je, že když je kolem nuly nebo méně, tak může být náledí). No a "vymezovací závorka" na auto vedle mě v mrtvém úhlu je hotová past na osobní zodpovědnost řidiče. Už se těším na ty soudní pře "ale já na to mám systém a ten mi nic nezobrazil..." a podobně. Takže technologie úžasná, ale celkový dojem zatím neutrální spíše do mínusu. Snad to nebude povinné.