Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet je další šílené géčko. Tentokrát bez střechy!

David Bureš
Diskuze (6)
Řada Maybach se přece jen rozroste o terénní automobil. Kdo však čekal luxusní verzi SUV GLS bude možná překvapen, místo něj přichází maybachovský G-Wagen.

Automobilka Mercedes-Benz se v posledních letech předhání v tom, jaká verze legendárního offroadu G bude ta nejšílenější. Po šestikolce G 63 AMG 6x6 následovalo zvýšené G 4x42 s portálovými nápravami. Nyní pak přichází Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, který přebírá prvky těchto aut a přidává něco k tomu – ještě větší luxus a chybějící střechu.

Novinka kombinující prvky limuzíny a offroadu navazuje na dřívější landaulety z dílny Maybachu, automobily s otevřenou karoserií pouze nad prostorem pro cestující byly oblíbené hlavně v meziválečném období. Stuttgartská automobilka ale tento druh vozu nabízela i po válce, naposledy právě se znaky Maybachu – model jednoduše nazvaný Maybach Landaulet.

Oproti výchozímu Geländewagenu se výhradně čtyřmístná novinka liší v mnoha ohledech, přičemž otevřená karoserie je jen jedna ze specialit. Rozvor auta byl natažen o 578 milimetrů, aby pasažéři na zadních sedadlech měli dostatek místa. Výsledkem je tak délka 5.345 mm a rozvor 3.428 mm. Díky portálovým nápravám je pak auto vysoké 2.235 mm, světlá výška činí 450 mm, což zajišťuje perfektní průchodnost terénem. Vždyť co víc si s kabrioletem přát, než se prohánět v dunách a terénu, že?

Cestující na zadních sedadlech si střechu mohou stáhnout snadno, o všechno se po stisknutí příslušného tlačítka postarají elektromotory. Vedle otevřeného nebe nad hlavou si pasažéři mohou užívat nejvyšší úrovně luxusu. K dispozici totiž mají elektricky ovládané sedačky z třídy S, jejichž sklon je možné nastavit i do úhlu pro spaní. Navíc jim nechybí ani masážní funkce, o níž se starají nafukující se vzduchové komory, které umí simulovat i masáž lávovými kameny.

Dále je vzadu speciální konzole s držáky na pití, které mohou nápoje ochlazovat i zahřívat. A pokud cestující nemají právě chuť popíjet a musí pracovat, mají tu stolky na notebook. Naopak o zábavu se starají obrazovky zábavního systému s úhlopříčkou 10“, které jsou na vrcholu panelu oddělujícího prostor pro cestující a pro řidiče. Ten mimochodem připomíná palubní desku třídy G, pokud však zákazník bude chtít pocit naprostého soukromí, bude si moci pořídit skleněnou přepážku, která oba prostory oddělí ještě lépe. Skleněná přepážka je elektricky ovládaná, přičemž pomocí tlačítka se může zprůhlednit, nebo naopak zneprůhlednit.

A jaký motor se o rozhýbání tohoto kolosu stará? V útrobách pracuje vidlicový dvanáctiválec biturbo od AMG, který poskytuje výkon 436 kW a točivý moment 1.000 N.m. Přenos síly na všechna čtyři kola pak má na starosti sedmistupňový automat.

Jestliže se řadíte mezi zájemce o Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, spěchejte. Automobilka postaví pouze 99 exemplářů tohoto vozu, které stejně jako běžné verze třídy G vzniknou v rakouském Grazu, u firmy Magna Steyr. A nemusíme přitom zdůrazňovat, že na Arabském poloostrově bude o tento vůz ohromný zájem. Automobil bude světu poprvé představen na březnovém ženevském autosalonu, první zákazníci se jej dočkají na podzim.

Doporučujeme

David Bureš
Diskuze (6)
16. 11. 2020 19:13
Re: A cena?
Vy koukáte na obrázky? Ve videu máte cenu!
13. 2. 2017 19:53
Re: super napad!
Audi ani BMW nikdy ani konkurenta pro G neměly. Dalo by se uvažovat tak o Defenderu, nebo 70 Series Land Cruiserech, ale to jsou čistě pracanti (alespoň to, co se sem vozí). Verze s portálovými nápravami jsou pak ještě dál. Na nich máš prvky z Unimogů.
Avatar - maxi!
13. 2. 2017 15:47
super napad!
myslim, ze zopar vecnych chlapcov ( s balikom ) si urcite spravi radost!
je to super vec, ze Mercedes stale vyraba aj klasicke G do terenu, kde v podstate uz pomaly ani nema konkurenciu ( BMW, Audi.. ) a aj jeho komercnejsie a az sialene derivaty! :-!
Avatar - jpor (RSKa)
13. 2. 2017 14:07
Re: Úchylárna
Presne tak :-)
Avatar - Skipper
13. 2. 2017 13:09
Úchylárna
Ale tak nádherná, že bych jí hned bral >:D