Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Clubvan: Nejstylovější dodávka na světě

Michal Fokt
Diskuze (14)
Mini konečně vstupuje i do kategorie lehkých užitkových automobilů s modelem Clubvan, odvozeným od „kombíku“, od něhož se liší jen jediným písmenem.

Záměr uvést na trh také užitkový model na bázi čtyřdveřáku Clubman nadhodila značka Mini už před rokem, kdy se v Ženevě představil vůz Clubvan Concept, jenž chtěl navázat na Morris Mini Van, vyráběný v letech 1960 až 1986. Následovalo představení produkční verze v květnu loňského roku s tím, že prodej začne na podzim.

Něco se patrně změnilo, protože nyní si Mini Clubvan užívá svou obnovenou premiéru a protože se od loňska nic nezměnilo, připomeňme si dosud známé informace, které doplňuje nová fotogalerie. Už víme, že nákladní prostor se táhne od zadních dveří až k dělicí stěně za sedadly řidiče a spolujezdce, která je vespodu tvořena hliníkovou příčku a nahoře mříží z nerezové oceli. Nákladní prostor má objem 860 litrů, na délku měří 115 centimetrů, v nejužším místě pak na šířku má 102 centimetrů. Maximální užitečná hmotnost činí 500 kilogramů. Do nákladového prostoru se ale dá vstoupit pouze zadními křídlovými dveřmi, ty zadní boční jsou příliš krátké na to, aby se daly použít.

Na rovné podlaze nákladního prostoru a na bočních stěnách je použit kvalitní koberec. Nechybí tu ani několik 12voltových zásuvek k napájení elektrických zařízení. Šest poutek na okraji podlahy slouží k upevnění nákladu různého tvaru a velikosti, neumožňují ale použití gumové vaničky v celé šíři zavazadlového prostoru, což je u užitkového auta poněkud zvláštní řešení. Místo zadních bočních skel je použit polykarbonát, skla zadních dveří jsou tónovaná, aby byl zavazadlový prostor ukryt před zvědavýma očima. Rozměry Clubvanu se shodují s výchozím Clubmanem. Dodávka je dlouhá 3.961 mm, široká 1.683 mm a vysoká 1.426 mm, rozvor náprav je dlouhý 2.547 mm.

Nabízeny budou tři motorové verze. Základem bude One Clubvan s benzinovou šestnáctistovkou o výkonu 72 kW. Nad ní bude stát Cooper Clubvan s 1,6litrovým motorem o výkonu 90 kW. Trojici uzavírá vznětová varianta Cooper D Clubvan o výkonu 82 kW. Standardem je pro všechny motory šestistupňová manuální převodovka, pro Cooper D Clubvan tu je i příplatkový automat se stejným počtem stupňů. Nechybí ani auto stop-start či rekuperace brzdné energie.

V nabídce jsou čtyři barvy karoserie – bílá Pepper, modrá Ice, zelená metalíza British Racing a černá metalíza Midnight. Střecha, C-sloupky i vnější zpětná zrcátka jsou rovněž v barvě karoserie. Základem jsou 15palcová kola, objednat je možné i 16palcová nebo 17palcová. kabinu lze pořídit v látkovém provedení Cosmos Carbon Black nebo v kombinaci látka/kůže Ray Carbon Black, Punch Leather Carbon Black nebo celokoženém Lounge Leather Carbon Black, přičemž sedadla mohou být sportovní, což ocení každý řidič (zejména bílé) dodávky.

Michal Fokt
Diskuze (14)
4. 4. 2013 00:42
Re: mini dodávka
Jj, černej - pohřebák a když je nebožtík malý dítě, tak se tam vejde krásně. I s rakvičkou. :-! A bílej by byl dobrej zase jako stylovka pro dealování koksu. :-)

3. 4. 2013 17:14
Re: ze dodavka
To je ale rozvoz. Dodávky květinářství bývají chlazené, co jsem viděl. Navíc nejde o zrovna nejskladnější zboží, takže bývají potřeba velké. Firmy jako PPL vždy upřednostní prostornější prcky. Ale v rozvozu určitě najde uplatnění. Řemeslníky a spol. bych nevyřazoval - pokud jim bude stačit prostorností (což je asi hlavní faktor), ne všichni se pohybují na stavbách. Kdybych měl ještě původní živnost, tak bych o něčem v podobném stylu uvažoval. Nejsem na kombíky a dodávky také nejsou nic pro mne.

Tahle verze ztratila jeden z prvků, které mám na Mini rád - tmavý pás s prosklením kolem dokola. A nikdy jsem se nezamiloval do těch dělených dveří spolujezdce Clubmanu.
Avatar - qwert88
3. 4. 2013 16:51
mini dodávka
stačilo by kdyby byl v černé barvě a vypadá jako pohřebák,tedy pro urny,průměrně vzrostlý neboštík s rakví se tam nemůže nacpat >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - TeeJay
3. 4. 2013 16:45
Re: Orloj
Orloj je v pořádu. Co v pořádku není, je jeho plasťákové čípácké provedení. 8-s :no:
3. 4. 2013 16:25
Re: ze dodavka
Vypadá to líp než obouchané caddy a taky než když to vyložíš z matize jak píše kolega nahoře. Navíc pokud někdo podniká v malém a rozváží jen po okolí, Tranzit nebo Transporter je zbytečně velký a pokud stačí malé auto tak proč ne.