Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ministerstvo dopravy dá krajům 3 miliardy Kč na opravy tankodromů

David Bureš
Diskuze (15)
Z loňského rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury zbyly některé nepoužité finanční prostředky. Ministerstvo je dá krajům na opravu silnic.

Státní fond dopravní infrastruktury měl pro loňský rok schválený rozpočet ve výši 94,4 mld. Kč. Přestože se povedlo vyčerpat 97 % této částky, což je historicky nejvyšší objem vynaložených dopravních prostředků, v rozpočtu zbyly takřka tři volné miliardy. Ministerstvo dopravy se je rozhodlo vynaložit na opravu silnic nižších tříd.

Částka bude rozdělena mezi jednotlivé kraje, a to na základě délky jejich silnic druhých a třetích tříd. Výjimkou je Praha, která silnice takových kategorií skoro nemá, a tak by jí náleželo jen 1,3 milionu korun. Na opravy komunikací jí však ministerstvo pošle 136 milionů korun.

Z krajů dostane nejvíce peněz ten Středočeský, a to přes 531 milionů korun. Následuje kraj Jihočeský s 335,7 miliony korun. Nejméně naopak dostane Zlínský kraj – 108,6 milionu korun. Podmínkou je, aby kraje finanční prostředky vyčerpaly v letošním roce.

„Jsem rád, že ušetřenými prostředky můžeme opět pomoc krajům s financováním silnic. Chtěl bych, aby se i na těchto silnicích ještě zvýšil komfort řidičů a aby se žádná z nich, jak se lidově říká, už nedala nazývat tankodromem,“ říká ministr dopravy Dan Ťok. Kraje bude nabádat, aby opravy byly koordinované a nedocházelo k jejich souběhu jako v loňském roce.

Ministerstvo dopravy na opravy krajských silnic poslalo peníze již loni, kdy mezi kraje rozdělilo 4,4 miliardy korun. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) totiž obvykle platí opravy a údržbu dálnic a silnic první třídy, zatímco o silnice nižších tříd se starají samy kraje a obce.

Pokud bude fond vykazovat přebytky i v následujících letech, chce Ťok kraje podpořit znovu. „Občan nerozlišuje, jestli komunikaci opravuje nebo spravuje stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic. Je důležité, abychom se starali jen o veškerý majetek a aby to nebylo tak, že uděláme hezké jen jedničky a dvojky, trojky zanedbáme,“ tvrdí ministr dopravy.

SFDI do silnic prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic loni investovalo celkem 34,2 miliardy korun. Vedle toho mezi kraje rozdělilo zmíněných 4,4 miliardy korun, dalších 2,3 miliardy bylo využito na dopravní infrastrukturu v Praze. Vedle silničních staveb se rozpočet SFDI používá i na financování železniční a vodní infrastruktury. Jen Správa železniční dopravní cesty loni využila 50,2 miliardy korun.

Během loňského roku se v Česku stavělo, modernizovalo nebo opravovalo celkem 117 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Zahájila se stavba 70 kilometrů zcela nových úseků, pokračovalo se ve výstavbě téměř 30 km silnic a opravovalo se dalších 20 km dálnic. Práce se týkaly především D3, D8, D11 a D1.

Letos chce ministerstvo opravovat nebo stavět rekordních 200 kilometrů silnic a dálnic. Dopravní fond bude hospodařit s částkou 65,7 miliardy korun. Proti loňskému roku to představuje snížení o 28,7 miliardy korun. Loňský rozpočet byl ale abnormálně vysoký kvůli ukončení evropského dopravního programu Doprava I., kvůli kterému bylo potřeba do konce roku vyčerpat co možná nejvíce peněz. Podle ministerstva se pravděpodobně podaří tyto peníze vyčerpat všechny. Celkem se jedná asi o 150 miliard korun.

David Bureš
Diskuze (15)
16. 1. 2016 13:05
Re: Středočeši
a veri nekdo ze by se o sebe dokazali na Morave postarat?
Avatar - praděda7
16. 1. 2016 12:26
Re: Středočeši
Zatím pro to nikdo nic nedělá....... :-!
Avatar - hedvin
16. 1. 2016 12:21
Re: Středočeši
Ta myšlenka už byla vyslovena několikrát, jestli se to stane a kdy je otázkou
Avatar - praděda7
16. 1. 2016 11:45
Re: Středočeši
Jo kamaráde, Praha je plná úředníků, které nutně potřebujeme k tomu, aby vymýšleli nové daně a poplatky pro zbytek republiky... >:-[] V Česku se o každého státního úředníka stará jen 9.1 pracujících v soukromém sektoru. Ve Švýcarsku je to 25.3. Proto si pracující vydělávají ve Švýcarsku 3x víc než v Česku. (Zdroj Eurostat)
Avatar - praděda7
16. 1. 2016 11:36
Re: Středočeši
Hedvin 19:04 Mindráky skončí, až se Čechy od Moravy odtrhnou a Moraváci se začnou starat sami o sebe...