Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer AWD: Čtyřkolka i pro ne-EVO

David Bureš
Diskuze (4)
Americký odbyt Lanceru má podpořit verze s pohonem všech kol, Lancer Evo to ale nebude.

Mitsubishi začne na americkém trhu prodávat Lancer SE, který bude vybaven pohonem všech kol. Bude se jednat o nejlevnější provedení Lanceru s pohonem na všechna čtyři kola. Japonská automobilka chce tímto krokem podpořit americký prodej objemového modelu.

Japonský výrobce doufá, že během letošního fiskálního roku (končícího v březnu 2012) prodá na americkém trhu zhruba 73 tisíc aut. V následujících letech už mají americké prodeje Mitsubishi dosáhnout hodnoty 100 tisíc vozů za rok.

Podle vedení amerického zastoupení Mitsubishi se výrobce zotavuje z prodejně slabších roků 2009 a 2010 a v následujících letech se chce co nejdříve vrátit k hodnotě 100 tisíc prodaných aut v USA za rok. Naposledy tuto hranici Mitsubishi překonalo v roce 2007, kdy ve Spojených státech prodalo 128.993 automobilů.

Vyšším prodejům má pomoci právě levný Lancer s pohonem všech kol. Systém 4x4 je v Lanceru už samozřejmě k dispozici, avšak pouze ve vrcholných variantách Ralliart a Evolution. Levnější z nich, Ralliart v USA stojí 27.000 dolarů (zhruba 460 tisíc korun). V Česku je Lancer Ralliart (ve variantě Sportsedan) za 844.900,- Kč.

Cena Mitsubishi Lancer SE se má na americkém trhu pohybovat okolo částky 20 tisíc dolarů (cca 340 tisíc korun). V motorovém prostoru pak nemá být přeplňovaný motor jako ve verzích Ralliart a Evolution, ale běžná atmosférická jednotka jako v ostatních, v USA nabízených Lancerech s pohonem předních kol.

Nová varianta Lanceru má disponovat systémem připojitelného pohonu zadní nápravy AWC, který už například používá crossover ASX (v USA prodávaný jako RSR) nebo Outlander.

Vrcholné verze Ralliart a Evolution přitom používají systém s aktivním centrálním diferenciálem, předním a zadním diferenciálem se zvýšenou svorností. Řešení užité v Lanceru SE je jednodušší a také levnější.

Americké zastoupení Mitsubishi očekává, že až pětina zákazníků Lanceru si vybere novou verzi SE s pohonem všech kol.

David Bureš
Diskuze (4)
27. 8. 2011 15:52
Re: Rozumné rozhodnutí
aky taky? taky ako v cene?
Avatar - CHerokee
27. 8. 2011 11:54
Re: Rozumné rozhodnutí
Mě by zajímalo jestli je tež takový rozdíl v kvalitě mezi evropskou a americkou verzí tohoto vozu.
27. 8. 2011 10:43
Re: Rozumné rozhodnutí
Ještě to začít vozit do Evropy...
27. 8. 2011 08:26
Rozumné rozhodnutí
Konkurenční Impreza se nabízí AWD ve všech motorizacích... takže :yes: