Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Outlander PHEV v Evropě slaví úspěchy

Jan Mička
Diskuze (21)
První plug-in hybrid od Mitsubishi slaví úspěchy. Automobilka už přijala přes 12.000 objednávek.

Uvedení vozu na vybraných evropských trzích je součástí celosvětového plánu, dle kterého budou hybridní a plug-in hybridní automobily v roce 2020 zaujímat 20% prodeje. Podle Mitsubishi je právě Evropa trhem s největším potenciálem pro čistší technologie.

Mitsubishi uvedlo do prodeje plug-in hybridní Outlander v říjnu loňského roku. Vůz se zatím prodává v Nizozemsku, Švédsku, Norsku a Švýcarsku, celkově bylo zaznamenáno více než 12.000 objednávek. Ještě do konce roku 2013 bylo zákazníkům předáno 8.197 vozidel, z toho 8.009 v Nizozemsku, kde jsou pro ekologicky šetrné technologie příznivé daňové podmínky. Automobilka však zásobování Evropy nadále podpořila, což znamená, že brzy bude v Nizozemsku více než 11.000 plug-in hybridních Outlanderů.

Letošní rok se ponese ve znamení uvedení modelu na dalších evropských trzích. Kapacita výroby plug-in hybridního Outlanderu navíc ve fiskálním roce 2014 posílí až na 50.000 kusů.

Jan Mička
Diskuze (21)
Avatar - Bonpar
27. 1. 2014 10:03
Re: Nabijanie
V zásadě by tomu tak mělo být, protože když se plug-in nenabíjí ze zásuvky, chová se jako klasický hybrid. Čili spotřeba by měla být nižší než u klasického benzíňáku (v případě Volva V60 nafťáku) o stejné kubatuře. Baterie totiž stále asistují při rozjezdech a akceleraci.
Jen výkon motoru bývá zpravidla nižší než jeho klasičtí sourozenci.
Avatar - LEGOPARK
26. 1. 2014 15:18
Re: Nabijanie
Aha, cize nutnost dobijania zo siete nie je. Vystacim si aj so spalovacim motorom, ako elektrogeneratorom. Samozrejme spalujem nejaky benzin, ale pocitam, ze menej ako pri priamom pohone kolies spalovacim motorom.
Avatar - Bonpar
26. 1. 2014 14:57
Re: POKŘIVENÝ SVĚT .....
Plug-in hybridní Outlander je tam úspěšný samozřejmě z důvodu dotací a všemožných úlev na nákup takovýchto vozidel.
Je třeba si ale uvědomit, že tento Outlander jezdí primárně na elektřinu, takže při pravidelném dobíjení se jezdí ekologicky (rozuměj bez emisí ze spalovacího motoru). Navíc většina holanďanů to auto pravidelně dobíjet bude, protože v Holandsku je dobíjecí infrastruktura mnohem více rozvinuta.
Takže ekologové rozhodně křičet nebudou.
Avatar - Bonpar
26. 1. 2014 14:53
Re: Príšera
Design je věc názoru a mě se třeba Oulander kvůli jeho jednoduchému designu líbí.
Avatar - Bonpar
26. 1. 2014 14:52
Re: Nabijanie
Outlander je Plug-in hybrid, to znamená, že umí jezdit jak na elektřinu, tak i "na benzín", přičemž baterie je možné dobíjet ze zásuvky.
V praxi to znamená, že když se baterie dobíjí ze zásuvky, chová se auto do vyčerpání její kapacity (nebo do překročení určité rychlosti) jako elektromobil (spalovací motor se vůbec nesepne a jezdí se tak jen za cenu elektřiny).
Pokud auto není dobíjeno ze zásuvky a vyčerpá se kapacita baterie (např. při delší cestě), funguje pak klasický motor jako generátor energie pro baterie (alespoň v případě Outlanderu). Některé plug-in hybridy (jako Prius) umožňují pohánět motorem kola přímo.