Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morocco Desert Challenge: Aleš Loprais vyhrál

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Česká posádka Instaforex Loprais Teamu ve složení Aleš Loprais, Ferran Marco Alcayna a Petr Pokora vyhrála desátý ročník soutěže Morocco Desert Challenge.

Osmidenní rallye je považována za největší kamionový závod hned po slavné Rallye Dakar. Lopraisova vyhrála soutěž nejen v kategorii kamionů, ale také v absolutním pořadí!

Osm etap soutěže představovalo pro účastníky soutěže porci téměř dva a půl tisíce „ostrých“ měřených kilometrů. Loprais si na své konto připsal celkem tři etapová vítězství a s náskokem 23 minut vyhrál v ostré konkurenci třiatřiceti kamionů před Nizozemcem Martinem van den Brinkem.

Mise 2019 byla zlatá

„Myslím si, že je to pro nás velké zadostiučinění. Přijeli jsme sem hlavně testovat a chtěli po autě především, aby bylo spolehlivé a rychlé. To vše se tady podařilo a k tomu jsme jako bonus ještě vyhráli. Moc děkuji klukům oběma klukům v kabině a mechanikům a všem našim partnerům, kteří nám zde umožnili startovat,“ řekl po dojezdu Aleš Loprais.

Spokojený byl také palubní mechanik Petr Pokora: „Představoval jsem si, že to z pohledu techniky bude horší. Chvíli nás trápily snímače, ale jinak to proběhlo v pořádku. Defekty samozřejmě k tak náročné soutěži patří. Za mě super pocity po všech stránkách. Těším se na pokračování.“

Španělský navigátor Ferran Marco Alcayna si rovněž marockou soutěž pochvaloval: „Byla to velmi krásná soutěž, ale také velmi náročná. Každý den jsme jeli lépe a lépe a dostali se až do vedení. Aleš a mechanici dělali skvělou práci, já jsem také spokojený a našim výsledkem je toto skvělé vítězství.“

Loprais se svojí posádkou vyhrál nejenom hodnocení kamionů, ale jeho celkový čas 31:02:08 hod stačil také na vítězství absolutní. „Tato soutěž patří do naší mise Dakar 2019 a je moc příjemní sbírat taková vítězství. Bylo to velmi tvrdé africké dobrodružství ale pro nás velmi úspěšné, protože je zlaté,“ dodal Aleš Loprais.

Potlesk patří i dalším

Navzdory technickým problémům se dařilo další české posádce v kategorii kamionů pod vedením Tomáše Vrátného. Skončila na čtvrtém místě z 26 posádek, které letošní Morocco Desert Challenge dokončily.

Úspěch slaví dvojice Boris Vaculík a Martin Plechatý, kteří obsadili druhou příčku v hodnocení automobilů. Loňští vítězové v hodnocení automobilů Tomáš Ouředníček a David Křípal měli smůlu, když havarovali sto metrů před cílem první etapy. Vůz byl po devíti kotrmelcích totálně zničený. Posádka vyvázla naštěstí bez zranění

Nenápadný český zachránce

Nenápadným českým účastníkem byl Tomáš Tomeček. Český závodník, který letos absolvoval Africa Eco Race sám v kabině kamionu a dojel druhý, řídil v Maroku takzvaný sběrný vůz. Jeho nejčastějšími klienty byli motorkáři, kteří na takto náročných soutěžích dostávají nejvíc zabrat. Bohužel prvním Tomečkovým příjmem byl totálně rozbitý Ouředníčkův ford. Pomáhat je ale třeba často i kamionům. Tradičním problémem v poušti jsou spálené spojky.

„Pohyboval jsem se prakticky pořád v terénu, do bivaku jsem jezdil tak jednou za dva, tři dny,“ řekl Tomeček ke své práci. Když má dunové pole například čtyřicet kilometrů, já v něm najezdím kilometrů sto padesát. Dvě noci jsem dokonce spal v dunách. Systém naší práce byl založený na překládání, k tomu jsou zde pak další sběrné vozy. Některá zase pomáhají hlavně v zázemí,“ uvedl český jezdec.

„V jedné etapě jsme se potkali s lidmi z paralelně se konající Merzouga rally, a ti nad tímhle komfortem jen nevěřícně kroutili hlavami. Bylo to tady opravdu skvělé, nabitá konkurence, moc pěkné tratě, výborní pořadatelé, moc se mi to líbí," uzavírá český tatrovák.

Výsledky Morocco Desert Challenge

Konečné pořadí - motocykly: 1. Partao (Port./KTM) 34:36:50; 2. Smits (Niz./KTM) +1:23:34; 3. Nguyen Khoa (Fr./KTM) +4:43:28.

Automobily: 1. Munk, Marton (Niz./Toyota Hilux) 34:34:12; 2. Vaculík, Plechatý (ČR/Ford F150) +52:05; 3. Willems, Van Pelt (Niz./Toyota Hilux) +3:07:21.

Kamiony: 1. Loprais, Alcayna. Pokora (ČR, Šp., ČR/Tatra) 33:11:49; 2. Van den Brink, De Graaff, Van den Brink (Niz./Renault) +23:31; 3. Verheyden, Keysers, Schildermans (Niz./DAF) +5:21:07; 4. Vrátný, Miškolci, Martinec (ČR, Slov., ČR/Tatra) +5:32:51.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)