Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na dopravní stavby půjde 72,5 miliardy Kč, schválila vláda

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Na dopravní stavby půjde podle vládního návrhu příští rok 72,5 miliardy korun. ČTK to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Aktuální vládou schválená výše rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) je o zhruba 1,4 miliardy korun vyšší, než kolik činil předchozí návrh. I tak je ale rozpočet fondu na příští rok nižší, než ministerstvo dopravy předpokládalo. Letos fond hospodaří se zhruba 82 miliardami korun, napřesrok tak nebude dost peněz na zahájení všech rozpracovaných stavebních projektů, varoval šéf resortu dopravy.

"Nemá cenu šetřit a nezahajovat stavby, které jsou přichystané. Chtěli bychom zahajovat vše, co je nachystáno. A podepisovat smlouvy a deficit prostředků vyřešit půjčkou, když to nepůjde jinak," řekl novinářům Ťok. Ten původně požadoval, aby ministerstvo dopravy dostalo na dopravní stavby navíc dalších sedm miliard korun.

Kromě fondu dopravy hospodaří resort ještě s penězi z takzvané kapitoly ministerstva. V té by po dnešním jednání vlády mělo být příští rok 54 miliard korun, uvedl dále Ťok. Ministerstvo dopravy ze svého rozpočtu financuje kromě svého provozu například objednávku rychlíkových spojů, správu registrů včetně registru aut či pořizování registračních značek. Na výstavbu a opravy dálnic, silnic prvních tříd a železnic pak slouží peníze putující do resortu přes SFDI. Ten kromě toho financuje projekty na zvyšování bezpečnosti v obcích a v posledních letech i přispívá na opravy komunikacích nižších tříd patřící krajům.

Proti prvním návrhům z letošního jara zaznamenalo ministerstvo dopravy částečné navýšení peněz pro příští rok. Podle původního návrhu měl v roce 2018 fond dopravy hospodařit s částkou o sedm miliard Kč nižší, kapitole ministerstva původní návrh meziročně snížil financování o 12 miliard na 43 miliard korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)